Operą „Lietuviai“ Vilniuje atliks Ukrainos nacionalinės operos artistai

Liepos 6-osios vakarą 21 val. festivalyje „LNOBT Open“ Valdovų rūmų Didžiajame kieme pasirodys gausus būrys – beveik pusantro šimto – svečių iš Ukrainos nacionalinės operos. Jie atliks tradiciškai Valstybės dieną Vilniuje skambančią Amilcare's Ponchielli operą „Lietuviai“. 

LIETUVIAI.<br>M.Aleksos nuotr. 
LIETUVIAI.<br>M.Aleksos nuotr. 
M.Diadiura.<br>M.Aleksos nuotr. 
M.Diadiura.<br>M.Aleksos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

LNOBT

Jul 5, 2023, 4:10 PM

Ukrainos nacionalinės operos vyriausiasis dirigentas Mykola Diadiura šią operą Vilniuje dirigavo ir prieš metus, kai ją atliko Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro artistai. Tai buvo pirmoji jo pažintis su „Lietuvių“ partitūra ir kartu – įžanga į dabar laukiamas Ukrainos teatro kolektyvo gastroles.

„Apie operą „Lietuviai“ sužinojau tik sulaukęs LNOBT kvietimo. Anksčiau jos nebuvau girdėjęs, nes ji retai atliekama. Man pavyko rasti vos keletą jos įrašų, kone visi jie – iš Lietuvos. Todėl dar labiau jaudinuosi suprasdamas, kad čia šią operą žmonės labai gerai žino“, – pasakojo dirigentas.

Vadovauja stipriausiems Ukrainos orkestrams

M. Diadiura dar 1987 m. buvo apdovanotas Japonijos dirigentų asociacijos įsteigtu specialiuoju prizu Tokijuje surengtame tarptautiniame dirigentų konkurse „Min–On“. Po to jis gavo galimybę padirbėti garsausio japonų dirigento Seiji Ozawos asistentu Bostono simfoninio orkestro vasaros būstinėje Tanglvude. 

Vėliau ukrainiečių dirigentas kurį laiką vadovavo Seulo ir Kvangdžu simfoniniams orkestrams Pietų Korėjoje, o 1996 m., kai po rekonstrukcijos buvo atidaroma Ukrainos nacionalinė filharmonija, sugrįžo į Kyjivą tam, kad suburtų jai naują simfoninį orkestrą. Dabar šis orkestras laikomas vienu pajėgiausių Ukrainoje. 

2013 m. M. Diadiura atėjo vadovauti Ukrainos nacionalinės operos simfoniniam orkestrui, su kuriuo Liepos 6-osios vakarą festivalyje „LNOBT Open“ ir atliks A. Ponchielli operą „Lietuviai“. 

„Jei reikėtų keliais sakiniais apibūdinti šią operą – sakyčiau, kad ji paremta klasikinės operos kanonais, taigi – aiškiai suvokiama muzikine kalba, būdinga visiems tradicinės italų operos kūrėjams. Labai gražūs yra „Lietuvių“ chorai. Beje, Lietuvą ir kitas Baltijos šalis su Ukraina, mano manymu, sieja ypatingas dėmesys chorinei kultūrai: ir jūs, ir mes garsėjame stipriais chorais.  

Labiausiai mane nustebino, kad A. Ponchielli, nors ir neturėdamas ryšių su Lietuva, kažkokiu paslaptingu būdu sugebėjo savo operoje perteikti lietuvišką charakterį. Šiame kūrinyje, ypač pirmajame jo chore, girdžiu intonacijų, kurios būdingesnės lietuviams, o ne italams – iškart tai pajutau. Antra vertus, turbūt todėl A. Ponchielli ir vadinamas genialiu kompozitoriumi“, – teigė Ukrainos liaudies artistas M. Diadiura, nuo 2022 m. dirbantis ir Lenkijos mieste Bydgoščiuje veikiančios Pomeranijos filharmonijos simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu.  

Giedos ir Lietuvos himną

Italų kalba (su lietuviškais subtitrais scenos švieslentėje) atliekamoje operoje dainuos pripažinti Ukrainos nacionalinės operos solistai: baritonas Gennadii Vashchenko (Arnoldas), sopranas Viktoriia Chenska (Aldona), bosas Sergii Magera (Albanis), tenoras Dmytro Kuzminas (Valteris) ir bosas Volodymyras Tishkovas (Vitoldas). Girdėsime to paties teatro chorą, vadovaujamą vyriausiojo chormeisterio Bogdano Plisho. 

Sveikindami Lietuvą Valstybės dienos proga, koncerto pradžioje 21 val. svečiai iš Ukrainos kartu su viso pasaulio lietuviais giedos ir Lietuvos himną. Po to Valdovų rūmų Didžiajame kieme susirinkusiai publikai trumpą sveikinimo žodį tars Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta. 

Ukrainos nacionalinė opera, dar vadinama Ukrainos nacionaliniu akademiniu Taraso Ševčenkos operos ir baleto teatru, savo istoriją skaičiuoja nuo 1867 m.  Ukrainos nepriklausomybė reprezentaciniam šalies teatrui atvėrė plačias galimybes integruotis į Europos kultūros kontekstą, praturtinti savo repertuarą šiuolaikiniais ukrainiečių ir viso pasaulio kompozitorių aukštos meninės vertės kūriniais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.