Pasaulinio garso klasikinio smuiko repertuaro virtuozė Akiko Suwanai pasirodys Vilniuje

Pirmą kartą Lietuvoje koncertuos smuiko žvaigždė Akiko Suwanai. Spalio 20 d. smuiko virtuozė iš Japonijos pasirodys simfoninės muzikos koncerte Nacionalinėje filharmonijoje. 

Akiko Suwanai.<br>Takaki Kumada nuotr.
Akiko Suwanai.<br>Takaki Kumada nuotr.
Akiko Suwanai.<br>Takaki_Kumada nuotr.
Akiko Suwanai.<br>Takaki_Kumada nuotr.
Akiko Suwanai.<br>Kiyotaka Saito nuotr.
Akiko Suwanai.<br>Kiyotaka Saito nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vilniaus festivaliai

Jul 5, 2023, 1:22 PM

Akiko Suwanai išgarsėjo, kai būdama vos 18 metų amžiaus ji laimėjo garsųjį Čaikovskio konkursą (1990) ir iškart pelnė pasaulinį pripažinimą kaip pati jauniausia šio konkurso laimėtoja! Taip pat tuomet ji tapo ir kitų dviejų prestižinių konkursų laureate – Paganini konkurso Italijoje bei Karalienės Elžbietos konkurso Belgijoje. 

Nuo to laiko jos muzikinė karjera šovė į aukštumas ir ji įsitvirtino kaip viena geidžiamiausių savo kartos smuikininkių pasaulyje. Po vieno Akiko Suwanai koncerto „The Washington Post“ rašė, kad „jos sodrus, sutelktas, skvarbus garsas raižė garsinę erdvę lyg lenktyninis automobilis, laisvai nardydamas eismo sraute (o kartais ir jį nutraukdamas)“. 

Vilniuje Akiko Suwanai grieš Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncerte, kuriam turėtų diriguoti naujoji batutos žvaigždė iš Prancūzijos – Victorien Vanoosten (jau įvertintas ir Lietuvos publikos: dirigento pasirodymas Vilniuje šį birželį sukėlė žiūrovų ovacijas).

Jau daugiau kaip trisdešimt metų Akiko Suwanai plačiai pripažįstama kaip klasikinio smuiko repertuaro virtuozė. Stiprus startas, tapus pačių prestižiškiausių tarptautinių konkursų laureate, suteikė gerą pagreitį tolesnei smuikininkės karjerai: ji yra laukiama garsiausiose Europos, Amerikos, Azijos koncertų salėse. Be abejonės, ypatingo grožio Akiko griežimui suteikia instrumentas – ji groja Guarneri del Gesu smuiku „Charles Reade“, kurį atlikėjai maloniai suteikė japonų ir amerikiečių kolekcininkas, filantropas dr. Ryuji Ueno. 

Akiko Suwanai diskografiją puošia visi svarbiausi koncertai smuikui (M. Brucho, F. Mendelssohno, J. Brahmso, J. Sibelijaus ir kt.). Visgi smuikininkė domisi ir retai atliekamais kūriniais bei mielai imasi naujų kūrinių premjerų. Antai, tarp jos naujausių įrašų greta visų Johanno Sebastiano Bacho sonatų ir partitų albumo (išleido „Universal Japan“), puikuojasi neseniai su „Sony“ įrašyta Toru Takemitsu kūrinių programa, kurią ji groja su Paavo Järvi diriguojamu NHK simfoniniu orkestru. Smuikininkė yra parengusi premjeras Azijoje tokių ryškių dabarties muzikos kūrinių, kaip Esa-Pekka Saloneno, Krzysztofo Pendereckio ir Jameso MacMillano smuiko koncertai.

Akiko Suwanai kocertuoja su geriausiais pasaulio orkestrais ir dirigentais, tarp jos kamerinių programų scenos partnerių – ryškiausi pianistai ir kitų instrumentų virtuozai. Akiko nuolat koncertuoja su žymiąja Martha Argerich – ji dalyvavo garsiosios pianistės gimtadienio iškilmėse 2021 m. vasarą ir šį sezoną groja Stresa festivalyje Italijoje. Taip pat smuikininkė rengia rečitalius su kitais garsiais pianistais – Istvanu Vardai, Ilya Rashkovsky’u, Jevgenijum Božanovu ir kt. Kaip solistė Akiko koncertuoja su Lionelo Bringuier diriguojamu BBC simfoniniu orkestru, Ivano Fischer diriguojamu Budapešto festivalio orkestru, Lahavo Shani diriguojamu Roterdamo filharmonijos orkestru, Giordano Bellincampi diriguojamu Duisburgo fiharmonijos orkestru, Jaapo van Zwedeno diriguojamu Honkongo simfoniniu orkestru ir kt.    

Tarp svarbių Akiko Suwanai parengtų naujų kūrinių premjerų – Peterio Eötvöso kūrinio „Seven“ premjera 2007 m. Liucernos festivalyje diriguojant Pierre‘ui Boulezui ir po metų – šio kūrinio atlikimas festivalyje „BBC Proms“ diriguojant Susannai Mälkki. 2012 m. Akiko įkūrė Tarptautinį muzikos festivalį „NIPPON“ Tokijuje ir yra jo meno vadovė. Festivalis nuolat užsako naujus kūrinius japonų ir užsienio kompozitoriams, tad smuikininkės iniciatyva čia kasmet skamba pasaulinės premjeros, atliekamos geriausių pasaulio klasikos atlikėjų. 

Smuiko žvaigždės Akiko Suwanai pasirodymas Vilniuje – spalio 20 d. Nacionalinėje filharmonijoje, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncerte, kurį rengia „Vilniaus festivaliai”. Bilietus platina „Kakava.lt“.

Renginį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.