Dainininkė Vilija Matačiūnaitė įkūnys teatro scenoje garsios mono operos personažą

Žinoma iš įvairių muzikos projektų energinga dainų kūrėja ir atlikėja Vilija Matačiūnaitė šį šeštadienį debiutuos teatro scenoje. Po ketverių aktorystės studijų metų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) Vilija kviečia į debiutinį muzikinį spektaklį pagal prancūzų kompozitoriaus Franciso Poulenco mono operą „Žmogaus balsas“ („La voix humaine“). Jo režisierius – Valentinas Masalskis.

 V. Matačiūnaitė debiutuos teatro scenoje.<br> E. Sabaliauskaitės nuotr.
 V. Matačiūnaitė debiutuos teatro scenoje.<br> E. Sabaliauskaitės nuotr.
 V. Matačiūnaitė debiutuos teatro scenoje.<br> E. Sabaliauskaitės nuotr.
 V. Matačiūnaitė debiutuos teatro scenoje.<br> E. Sabaliauskaitės nuotr.
 V. Matačiūnaitė debiutuos teatro scenoje.<br> E. Sabaliauskaitės nuotr.
 V. Matačiūnaitė debiutuos teatro scenoje.<br> E. Sabaliauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 2:27 PM, atnaujinta Aug 30, 2023, 5:28 PM

„Labai jaudinuosi, jaučiu, kad auditorijai turiu iš naujo įrodyti savo gebėjimus. Gerai, jei dalis publikos pažins mane iš ankstesnių projektų ir muzikinės veiklos, bet man svarbu, kad žiūrovai mane susietų su naujuoju karjeros teatre etapu. Aktorystės studijos man suteikė be galo daug žinių, noriu įprasminti jas naujuose vaidmenyse ir spektakliuose“, – atviravo debiutiniam spektakliui besiruošianti V. Matačiūnaitė.

Festivalyje „Jauno teatro dienos“ pristatytą mono operą „Žmogaus balsas“ į savo repertuarą įtraukė ir gastroles po Lietuvos teatrus organizuoja Klaipėdos jaunimo teatras. Spektaklį režisavo vienas iš Vilijos Matačiūnaitės dėstytojų LMTA, kino ir teatro aktorius Valentinas Masalskis. Jo premjera vyks rugsėjo 2 dieną, šeštadienį, 19 val., Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.

Tai – devynių paveikslų mozaika, atspindinti vidinę moters kelionę per tragiškas gyvenimo patirtis.

„Mano kuriamas moters personažas – itin koncentruotas ir emociškai paveikus. Iš pirmo žvilgsnio viskas gali atrodyti labai pompastiška, tarsi kokioje meksikietiškoje telenovelėje, kur dramos niekada nesibaigia... Tačiau šis pasakojimas – tai metaforinis sąmonės ir pasąmonės susitikimas. Apie mano kuriamą moterį nebūtina galvoti kaip apie realų žmogų.

Per trumpą spektaklio laiką ji patiria labai daug – visas akistatas su savo ydomis, nuodėmėmis, skausmu, „ego“, iliuzijomis. Pripažįsta, kur suklydo, kur apgavo pati save, svarsto, kaip ištaisyti padarytų klaidų žalą. Tai temos, su kuriomis tapatintis gali kiekvienas“, – apie muzikinį spektaklį „Žmogaus balsas“ pasakoja pagrindinio vaidmens atlikėja V. Matačiūnaitė.

Spektaklio muzikine aranžuote rūpinosi kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė, panaudojusi specifinius aktorinio dainavimo, akompanimento bei sceninės ritmikos metodus. Ji nuo pat pradžių žinojo, kad kūrinio libretas nebus verčiamas į lietuvių kalbą – viską Vilijai teks vaidinti ir dainuoti originalo kalba – prancūziškai.

„Prancūzų kalbos nemoku ir niekada nesimokiau. Buvau šokiruota, kai supratau, kad turėsiu dainuoti ir vaidinti man nežinoma kalba. Bet su šia medžiaga gyvenu jau dvejus metus ir tikrai ją perpratau, susigyvenau su ja, nors tai sudėtingai parašyta šiuolaikinė mono opera. Aš nesu operos solistė, bet mane gelbėja aktorinio dainavimo įgūdžiai. Naujosios muzikos aranžuotės tokios, kad jaučiuosi saugi ir užtikrintai jas atlieku“, – aiškino debiutuojanti aktorė.

Muzikinis spektaklis prancūzų kalba Lietuvoje? Ką daryti žiūrovams, kurie šios kalbos nemoka? Anot V. Matačiūnaitės, kalbos barjeras nėra didelis – juk kartais ir iš spektaklio lietuvių kalba išeini nieko nesupratęs. Spektaklis „Žmogaus balsas“ grindžiamas emocijomis, čia svarbu ne ką, o kaip pasakai. Be to, perprasti siužetą padės įtaigi muzika, kurią spektaklyje atliks pianistė Adolfina Kunčiūtė.

Muzikinio spektaklio scenografiją kūrė Guostė Ringelytė ir Karolina Klimavičiūtė. Bilietus platina bilietai.lt, daugiau informacijos: www.kjt.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.