Klaipėdos koncertų salės jubiliejinį sezoną atvers reti svečiai

Rugsėjo 9-ąją Klaipėdos koncertų salė (KKS) pradės 20-ąjį koncertų sezoną su pirmą kartą Lietuvoje pasirodysiančiu ispanų kilmės amerikiečių pianistu Josu de Solaunu. Pripažintas fortepijono virtuozas atliks įtraukiančią programą kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru.

 A. Soriano.<br> Rengėjų nuotr.
 A. Soriano.<br> Rengėjų nuotr.
 J. de Solaunas.<br> Rengėjų nuotr.
 J. de Solaunas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2023, 11:21 AM

Jubiliejinio sezono atidarymo programą diriguosiantis lietuvių kilmės ispanų dirigentas Alexis Soriano užsiminė, kad koncerte skambės gana kontrastinga programa.

„Ludwigo van Beethoveno Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 balansuoja tarp filosofijos, žmogaus būties, gyvenimo džiaugsmo bei humoristinės temos. Antoníno Dvořáko kūrinys – be galo graži, įvairių emocinių išraiškų kupina klasikinė muzika, kurios tiesiog norisi užsimerkti ir klausytis“, – apie koncerto programą pasakojo dirigentas.

Anot A. Soriano, koncerto solisto, kompozitoriaus J. de Solauno naujausiame kūrinyje „Concertino breve“ fortepijonui ir styginiams juntama L. van Beethoveno ir A. Dvořáko įtaka – J. de Solaunas ėmėsi tos pačios temos, perteikdamas savitą ekspresiją.

„Tai bus labai graži, lengva klausyti koncertinė programa, kurią tikrai verta išgirsti“, – dėstė A. Soriano.

Be to, J. de Solaunas yra pasaulinio lygio solistas, kuris pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. Tai dar viena priežastis, anot dirigento, dėl kurios šį koncertą būtina išgirsti.

„Mūsų programos idėja yra dialogas. Josu de Solaunas yra taip pat improvizuotojas, kaip ir Beethovenas. Jis mano, kad interpretuojantis žmogus, kai groja, yra ir kompozitorius. Todėl Beethovenas labai tinka šiame projekte. Be to, į programą įtraukėme Josu de Solaunu kūrinį, kurį jis dedikavo orkestrui ir kuris bus atliktas pirmą kartą. Tai labai paprastas ir mįslingas kūrinys, balansuojantis ties tonalumo, atonalumo ir improvizacijos ribomis“, – apie koncerto programą pasakojo dirigentas.

Tarptautinė spauda J. de Solauną vertina už „poetišką garso pojūtį, meninę viziją ir puikius virtuozinius įgūdžius“. Produktyvus pianistas-kompozitorius koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse. Jis taip pat yra aktyviai kuriantis poetas, talentingas improvizuotojas, grojantis improvizuotus fortepijoninius rečitalius.

Tarptautinių konkursų laureatas J. de Solaunas koncertuoja Europoje (Prancūzija, Italija, Šveicarija, Vokietija ir kitur), Šiaurės ir Pietų Amerikoje (JAV, Kanada, Meksika, Čilė) bei Azijoje (Japonija, Kinija). 20 metų kūrybinę veiklą plėtojęs Niujorke šiuo metu J. de Solaun gyvena Madride.

A. Soriano yra Ispanijos kompozitorių sąjungos narys, parašęs fortepijoninių, kamerinių ir orkestrinių kūrinių.

Koncerte kartu su J. de Solaunu Klaipėdos kamerinis orkestras atliks Ludwigo van Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 (Vinzenzo Lachnerio aranžuotė styginių orkestrui). A. Soriano diriguojamas KKO koncerte dar interpretuos Antoníno Dvořáko. Serenadą styginiams E-dur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.