Po vasaros atostogų į sostinę sugrįžta improvizacinė muzika

Prabėgusi vasara ir į kiemą įžengęs rugsėjis daugelį verčia nerimauti, bet tik ne improvizacinės ir džiazo muzikos mėgėjus. Ruduo netradicinių garsų ieškotojams reiškia puikias naujienas – prasideda naujas improvizacinei ir džiazo muzikai skirto „Improdimensijos“ koncertų ciklo sezonas.

  Trio „Flamingo“.<br> Rengėjų nuotr.
  Trio „Flamingo“.<br> Rengėjų nuotr.
 M. Kurtinaitis.<br> Rengėjų nuotr.
 M. Kurtinaitis.<br> Rengėjų nuotr.
 „Improdimensijos orkestras“.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Improdimensijos orkestras“.<br> V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-18 11:34

Rugsėjo 20 d. „Improdimensijos“ komanda kvies į pirmąjį rudenišką koncertą, kuriame publika išvys JAV ir Danijos muzikantus suvienijusį trio „Flamingo“ ir išskirtinį tūbininko bei perkusininko Miko Kurtinaičio pasirodymą. O rugsėjo 27 d. Vilnių sudrebins bene vienintelis improvizacinės muzikos orkestras Lietuvoje – „Improdimensija Orchestra“.

„Džiaugamės galėdami tęsti savo veiklą ir Lietuvos publikai pristatyti aktualiausius bei drąsiausius muzikantus. Šį rudenį pradėsime su nišiniu, unikaliu trio „Flamingo“, kuris turėtų daugeliui tapti ypač maloniu atradimu. Taip pat kviesime susipažinti su tūbininko ir perkusininko Miko Kurtinaičio bei kolektyvo „Improdimensijos Orchestra“ kūryba, – pasakojo saksofonininkas ir „Improdimensijos“ siela Liudas Mockūnas.

Jis pabrėžė, kad tai tik pradžia. „Mūsų ištikimi fanai puikiai žino, jog kiekvieną sezoną nustebiname pasaulinio garso kūrėjų koncertais. Šis rudens sezonas nebus išimtis. Į Vilnių atvyks ne viena improvizacinės ir džiazo muzikos legenda“, – pažadėjo L. Mockūnas.

Kontrastingas trio ir tūbos renesansas

Berlynas – tai kunkuliuojantis skirtingų kultūrų katilas, kuriame randasi pačios nutrūktgalviškiausios idėjos. Šiame mieste iš žodžio kūnu virto rugsėjo 20 d. į Vilnių atvyksiantis trio „Flamingo“.

Iš Vašingtono kilusio klarnetisto Chriso Heenano bei dviejų spalvingų danų muzikantų – perkusininko Christiano Windfeldo bei kontrabosininko Adamo Pultzo Melbye keliai susikirto būtent Berlyne. Mieste, kur neįmanomi dalykai virsta įmanomais.

Kai susitinka tokio meistriškumo, drąsos ir net įžūlumo muzikantai galima tikėtis tik vieno – garsinės bombos, išsprogdinsiančios bet kokias išankstines nuostatas. Chrisas, Christianas ir Adamas neprisiriša prie griežtų ritmų, lengvai koduojamų harmonijų ar įprastų kompozicinių struktūrų. Jiems tai ne motais.

Trijulė tarsi garsiniai speleologai kiekvieno pasirodymo metu pamažu leidžiasi į prieš tai niekieno dar netyrinėtus tekstūrų ir dinamikos urvus. Kartais savo subtilumu jie priartėja prie tokios ribos, kai jų instrumentai prabyla bemaž negirdimais, tik sielos pastangomis juntamais dažniais, o kartais priešingai – jie pribloškia klausytoją smarkia, kvapą gniaužiančia ir ausų būgnelius spaudžiančia garsų banga.

Iš pirmo žvilgsnio „Flamingo“ kuriama muzika gali pasirodyti nepatogi, sunki ir tik nedaugeliui įkandamas kąsnelis, tačiau taip nėra. Tai be galo atmosferiška ir tekstūriška muzika, kurioje plaukioti gali ne tik improvizacinės muzikos snobas, bet ir „drone“, „ambient“ ar net metalo bei roko muzikos mėgėjai.

Rugsėjo 20 d. koncertas bus ypatingas ne tik dėl svečių iš užsienio. Unikalų pasirodymą „Improdimensijoje“ surengs tūbininkas ir perkusininkas Mikas Kurtinaitis.

Pastaruoju metu šis muzikantas žydi šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos kontekste, tačiau jo muzikinis akiratis toli gražu neapsiriboja tik šiomis kryptimis. Jis taip pat groja klezmerių ir balkaniškos muzikos kolektyve „Rakija Klezmer Orkestar“, daug dėmesio skiria pažinčiai su Rytų Europos, Artimųjų Rytų muzikos paveldu.

Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje šiuolaikinės muzikos ir laisvosios improvizacijos studijas, M. Kurtinaitis pradėjo domėtis tūbos garso išplėtimo galimybėmis. Ypatingo dėmesio šis kūrėjas susilaukė atlikęs programą „Solo keturioms tūboms“. Jos metu aplink klausytojus išdėstytos tūbos sudarė erdvinio, sferinio garso patirtį.

„Improdimensijoje“ M. Kurtinaitis pristatys kiek modifikuotą programą, kurioje „Solo keturioms tūboms“ fragmentai susilies su naujais eksperimentais ir preparuotos tūbos garsais. Tai bus puikus įrodymas, kad kalbos apie tūbos renesansą Lietuvos scenoje nėra iš piršto laužtos!

Istoriją kuriantis orkestras

2020 m. debiutavęs ir klausytojus azartu, išradingumu, neįprastais ausiai skambesiais sužavėjęs kolektyvas tapo tikru fenomenu Lietuvos improvizacinės muzikos scenoje. Ryškiausius improvizuotojus į vieną krūvą subūręs orkestras yra bene vienintelis improvizacinės muzikos bigbendas Lietuvoje.

„Improdimensijos orkestrą“ subūrė improvizacinės muzikos meistrai Liudas Mockūnas ir Arnas Mikalkėnas iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos magistro studijų programos buvusių ir dabartinių studentų bei bendraminčių.

Visi orkestro nariai virtuoziškai valdo savo instrumentus, yra plataus muzikinio akiračio ir nežabotos kūrybinės vaizduotės, tad jų atliekama muzika nustebina net visko girdėjusius. „Improdimensijos orkestro“ programos paremtos išskirtinai kolektyvo narių idėjomis, užrašytomis grafinėse bei tradicinės notacijos partitūrose.

Rugsėjo 27 d. koncertas bus puiki galimybė įsitikinti mūsų šalies improvizuotojų profesionalumu ir kūrybingumu. Jame kolektyvas pristatys naują programą, apie kurią puse lūpų užsimenama, jog tai bus monumentalus garsinis patyrimas. Turbūt neatsitiktinai „Improdimensija Orchestra“ pasirodys istorinėje vietoje − Vilniaus senojoje plokštelių studijoje. Tai bus istoriją kuriantis koncertas!

Koncertą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba. Bilietais prekiauja Paysera

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?