Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijonų duetas rengiasi ambicingam koncertui

Bene žymiausias Lietuvos fortepijonų duetas – Zbignevas Ibelhauptas ir Rūta Rikterė – ruošiasi ypatingam pasirodymui Nacionalinėje filharmonijoje. Spalio 25 d. fortepijono virtuozai pristatys ambicingą naujosios klasikos programą.

R. Rikterė ir Z. Ibelhauptas. <br>P. Gasiūno nuotr.
R. Rikterė ir Z. Ibelhauptas. <br>P. Gasiūno nuotr.
B. Kutavičius.<br>A. Baltėno nuotr.
B. Kutavičius.<br>A. Baltėno nuotr.
S. Reichas. <br>J. Blakesberg nuotr.
S. Reichas. <br>J. Blakesberg nuotr.
Ž. Martinaitytė.<br>L. Aidukės nuotr.
Ž. Martinaitytė.<br>L. Aidukės nuotr.
F. Say. <br> M. Borggreve nuotr.
F. Say. <br> M. Borggreve nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vilniaus festivalių inf.

Sep 18, 2023, 11:12 AM

Skambės JAV minimalizmo guru Steve’o Reicho ir lietuviškojo minimalizmo „mago“ Broniaus Kutavičiaus kūriniai bei vieno įdomiausių dabarties kompozitorių, pianisto Fazilio Say ir kaskart publikos dėmesį prikaustančios Žibuoklės Martinatytės opusai. Koncerte taip pat dalyvaus pripažinti jaunosios kartos perkusininkai Džiugas Daugirda ir Ernestas Verba.

Pianistų Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės dueto Lietuvos publikai pristatinėti nereikia. Jau daugelį metų jie ryškiai matomi mūsų muzikos panoramoje. Gyvuojantis nuo 1989 metų, duetas kaskart pasiūlo klausytojams įdomias, netikėtas programas, ypatingą dėmesį skirdamas naujai muzikai.

Z. Ibelhauptas ir R. Rikterė yra daugelio lietuvių autorių kūrinių dviem fortepijonams pasaulinių premjerų atlikėjai, o įdomiausi užsienio kompozitorių opusai Lietuvos scenose pirmą kartą suskamba taip pat šio dueto dėka.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijonų duetas nuolat pasirodo prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose, tokiuose kaip „Varšuvos ruduo“ (Lenkija), „Musikhost“ (Danija), „Music Niagara“ (Kanada), Liublijanos vasaros festivalis (Slovėnija), Uzedomo muzikos festivalis (Vokietija).

Pianistai dalyvavo visuose svarbiausiuose Lietuvos festivaliuose: Vilniaus, Pažaislio, Thomo Manno, „Gaidoje“ ir kituose. Duetas rengia ne tik solinius rečitalius, bet ir programas su dainininkais, kitais solistais bei orkestrais. Duetas yra koncertavęs su Lenkijos radijo nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais, diriguojant Arturo Tamayo, Davidui Geringui, Olivier Grangeanui, Jose Serebrierui, Pavelui Bermanui, Juozui Domarkui, Robertui Šervenikui, Sauliui Sondeckiui ir kitiems batutos meistrams. Duetas skambino rečitalius Japonijoje, Kanadoje, Šveicarijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Latvijoje ir kitose šalyse.

Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijonų duetas nuolat pildo savo įspūdingą repertuarą, kuo turės progos įsitikinti ir spalio 25 d. koncerto klausytojai. Pianistai Lietuvos publikai pirmą kartą atliks žymaus dabarties turkų ir vokiečių pianisto bei kompozitoriaus Fazilio Say 2019 m. sukurtą Sonatą dviem fortepijonams. Beje, šio tarp klasikos ir improvizacinės muzikos balansuojančio autoriaus kūryba bus pristatoma ir kituose festivalio „Gaida“ koncertuose.

Su pripažintais lietuvių perkusininkais Džiugu Daugirda ir Ernestu Verba duetas atliks užburiančia ekspresija pasižymintį Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Unic Form of Continuity in Space“ dviem fortepijonams ir dviem mušamiesiems bei pasaulio koncertų sales užkariavusį Steve’o Reicho Kvartetą dviem fortepijonams ir dviem vibrafonams.

 

Pats S. Reichas 2013 m. sukurtą Kvartetą vadina viena iš sudėtingiausių savo kompozicijų, kurioje kūrinio tėkmė dažnai permušama nauja medžiaga. Pasak autoriaus, Kvartetas reikalauja ypatingo ansamblinio grojimo virtuoziškumo. Pirmą kartą S. Reicho Kvartetą atliko žymus britų ansamblis „The Colin Currie Group“, prieš keletą metų koncertavęs ir Vilniuje.

Dueto koncerte nuskambės ir vienas ryškiausių lietuviškosios naujosios klasikos šedevrų – Broniaus Kutavičiaus „Disputas su nepažįstamuoju“ dviems fortepijonams ir fonogramai. 1982 m. parašytas B. Kutavičiaus kūrinys ilgainiui tapo neatskiriama Z. Ibehaupto ir R. Rikterės repertuaro dalimi, jo atlikimo kaskart nekantriai laukia tiek atlikėjų dueto, tiek B. Kutavičiaus kūrybos gerbėjai.

Ypatingas Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijonų dueto koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje – spalio 25 d. 19 val. Bilietus platina „Kakava.lt“ . Festivalį „Gaida“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.