Fortepijono žvaigždė surengs rečitalį M. K. Čiurlionio gimtadieniui

Rugsėjo 20 d., trečiadienį, 19 val. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 148-ojo gimtadienio išvakarėse, Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje M. K. Čiurlionio gimtadieniui skirtą rečitalį surengs pasaulinį pripažinimą pelnęs pianistas Dmitrijus Levkovičius.

 D. Levkovičius.<br>E. Burns nuotr.
 D. Levkovičius.<br>E. Burns nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 10:57 AM, atnaujinta Sep 19, 2023, 12:34 PM

Kanadoje gyvenantis ukrainiečių kilmės menininkas D. Levkovičius turi net du pašaukimus – pianisto ir kompozitoriaus. Fortepijono meno jis mokėsi pas legendinį armėnų pianistą Sergejų Babajaną Klyvlende, o kompozicijos – Curtis muzikos institute Filadelfijoje.

Atlikėjas, paklaustas apie M. K. Čiurlionio gimtadieniui skirtą rečitalį, pažymėjo, kad jame skambės gražiai subalansuota programa. Jos centre – įsimintinos M. K. Čiurlionio kompozicijos, greta kurių skambės keturios F. Chopino baladės ir W. A. Mozarto sonata.

Levkovičius neslėpė susižavėjimo M. K. Čiurlionio fortepijonine kūryba, kurios „harmoninga kalba, polifoninis mąstymas ir išskirtinis kūrėjo balsas negali būti lengvai sulyginami su kitų kompozitorių opusais“.

M. K. Čiurlionio namų kvietimas tapti ketvirtus metus vykdomo muzikinio projekto „Čiurlionio dialogai“ dalimi pianistui tapo puikia proga atrasti šį Lietuvos balsą. „Turėjau laisvę rinktis iš daugiau nei aštuonių valandų jo fortepijoninės muzikos ir atradau nuostabius šedevrus. Čiurlionis turėjo labai unikalų balsą, ir aš nekantrauju jį pristatyti savo koncerte Vilniuje“, – sakė D. Levkovičius.

Šią programą pianistas rugsėjo 22-ąją, M. K. Čiurlionio gimtadienio dieną, pakartotinai atliks ir Estijos sostinėje Taline. M. K. Čiurlionio namų vadovo Roko Zubovo teigimu, taip bendromis M. K. Čiurlionio namų ir Tytuvėnų festivalio pastangomis garsas apie M. K. Čiurlionio muziką sklinda po pasaulį.

„Tegul išgirsta pasaulis Čiurlionio balsą. Ypač tada, kai jo muzika skamba, atliekama talentingiausių pianizmo žvaigždžių“, – pabrėžė R. Zubovas.

D. Levkovičius yra koncertavęs tokiose pasaulio koncertų salėse kaip Niujorko „Carnegie Hall“, Paryžiaus Eliziejaus laukų teatras, Berlyno filharmonija, Frankfurto Senoji opera, Pekino nacionalinis menų centras, Gulbekiano fondo salė Lisabonoje. Pianistas yra daugybės tarptautinių konkursų Vokietijoje, Kinijoje, Portugalijoje, Italijoje, JAV laureatas, pelnė publikos ir specialiuosius prizus, tarp jų – už geriausią Fryderyko Chopino kūrinių atlikimą.

Koncertas „M. K. Čiurlionio gimtadieniui“, vainikuosiantis nacionalinio „M. K. Čiurlionio kelio“ menininkui dedikuotą renginių ciklą, – jau ketvirtasis M. K. Čiurlionio namų vykdomo muzikinio projekto rečitalis.

2020 m. pradėta kurti tradicija – paminėti unikalaus Lietuvos dailininko, kompozitoriaus gimimo dieną klausantis įžymių Lietuvos ir užsienio pianistų – sėkmingai pasiekia ne tik vietos klausytojų širdis, bet ir didžiąsias užsienio scenas, kuriose projekto dalyviai, įtraukdami M. K. Čiurlionio kūrinius į savo repertuarą, ir toliau juos atlieka, taip skleisdami mūsų šalies kultūrą ir, žinoma, M. K. Čiurlionio palikimą.

Projekte jau dalyvavo ir M. K. Čiurlionio kūrinius interpretavo pianizmo žvaigždės Aleksėjus Volodinas (2022 m.), Hovardas Gimse (2021 m.) ir Peteris Laulas (2020 m.). 2024 metais planuojama, kad M. K. Čiurlionio gimtadienio koncerte pasirodys N. Rubinsteino konkurso nugalėtojas, vienas garsiausių pasaulyje Lenkijos pianistų Szymonas Nehringas.

Šių metų koncertas, kaip ir ankstesni, rengiamas kartu su VšĮ „Tytuvėnų festivalis“ ir Lietuvos nacionaline filharmonija. Koncerto rengėjai kviečia kartu švęsti 148-ąjį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadienį rugsėjo 20 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Bilietus platina Kakava.lt. Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.