Ne tik koncertas – Fazil Say susitiks su norinčiais pabendrauti muzikos mėgėjais trumpam pokalbiui

Spalio 22 d. į Vilnių atvyksta pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say. Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ kvietimu neeiliniu improvizuotojo talentu muzikos pasaulį pakerėjęs menininkas surengs solinį rečitalį Nacionalinėje filharmonijoje.

Pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say.<br>M.Borggreve nuotr.
Pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say.<br>M.Borggreve nuotr.
Pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say.<br>M.Borggreve nuotr.
Pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say.<br>M.Borggreve nuotr.
Pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say.<br>M.Borggreve nuotr.
Pasaulinio garso pianistas ir vienas žymiausių dabarties turkų kompozitorių Fazil Say.<br>M.Borggreve nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Beata Baublinskienė, Vilniaus festivaliai

Oct 19, 2023, 11:10 AM

Ne kartą pelnęs prestižinį „ECHO Klassik“ apdovanojimą, garsiausiose koncertų salėse ir žymiausiuose festivaliuose grojantis atlikėjas Lietuvoje viešės pirmą kartą. Ta proga prieš koncertą 17.30 val. Nacionalinėje filharmonijoje rengiamas susitikimas-pokalbis su Fazilu Say, kuriame menininko galėsime paklausti, kas jį skatina balansuoti tarp klasikinės ir džiazo muzikos, iš pirmų lūpų sužinoti jo kūrinių, skambėsiančių festivalio koncertuose, inspiracijas bei kitas įdomybes iš jo kūrybinio gyvenimo.

Fazilas Say klausytojus žavi savo įvairialypiu talentu – prancūzų dienraštis „Le Figaro“ jį pavadino „genijumi“. Fazilas Say yra pianistas virtuozas, aukščiausiu meistriškumo lygiu įvaldęs klasikinį fortepijono repertuarą, nuostabus improvizuotojas, laisvai besijaunčiantis ir džiazo scenoje, bei kompozitorius, kuriantis ne tik savo instrumentui – fortepijonui, bet ir rašantis simfoninę muziką, instrumentinius koncertus, oratorijas ir kitų žanrų kūrinius.

Naujus kūrinius jam užsako Zalcburgo festivalis, Šlezvigo-Holšteino muzikos festivalis, Vienos koncertų salė, Drezdeno filharmonija, Louis Vuittono fondas, BBC ir kitos reikšmingos muzikos organizacijos. Fazilo Say kūriniai yra sulaukę publikos pripažinimo ir didžiulio pasisekimo įvairiose šalyse. Jis yra išleidęs nemažai įrašų „Teldec Classics“ ir „naïve“ leidybinėse formose, yra laimėjęs net keturis „ECHO Klassik“ apdovanojimus. Nuo 2016 m. Fazilas Say bendradarbiauja su „Warner Classics“.

Festivalyje „Gaida“ bus proga plačiau susipažinti su Fazilo Say kūryba. Jo muzika skambės net keturiuose „Gaidos“ koncertuose. Vienas iš kurių – solinis fortepijono rečitalis spalio 22 d., kuriame kūrinius skambins pats autorius. Skambės Sonata fortepijonui „New Life (Yeni Hayat)“, kurią Fazilas Say sukūrė savo pirmam pasirodymui po pandemijos 2021 m. Taip pat jis atliks keturias romantiškas „Balades“ ir pjesę „Black Earth“, kuriose užkoduotos literatūrinės ir biografinės asociacijos, susijusios su Turkijos kultūra. Dar viena baladė „Mount Ida Ballade“ gimė iš ypatingo Fazilo Say sumanyto koncerto dvasios: 2019 m. reaguodamas į medžių kirtimą Idos kalne, Turkijoje, jis koncertavo miške, siūlydamas visiems įsiklausyti į medžių ir visų gyvų miško būtybių muziką. Virtuoziškų džiazo improvizacijų dvasia karaliaus „Jazz Fantasies“ pjesėse „Summertime Variations“, „Alla Turca Jazz“ ir „Paganini Jazz“, inspiruotose žinomų klasikinės muzikos temų: populiariosios G. Gershwino dainos, W. A. Mozarto fortepijoninės Sonatos A-dur dalies ir N. Paganini Kapriso Nr. 24.

Turkiškų intonacijų prisodrintą Fazilo Say Sonatą dviem fortepijonams spalio 25 d. koncerte Filharmonijoje atliks Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto fortepijonų duetas. O spalio 29 d. smuiko virtuozė Rūta Lipinaitytė ir Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks Fazilo Say Koncertą smuikui ir orkestrui intriguojančiu pavadinimu „1001 Nights in the Harem“ („Tūkstantis ir viena naktis hareme“). Šį kūrinį kompozitorius parašė 2009 m. Liucernos simfoninio orkestro užsakymu ir dedikavo jo pirmajai atlikėjai, pasaulinei smuiko garsenybei Patricijai Kopatchinskajai. Pavadinimas apeliuoja į arabų pasakas „Tūkstantis ir viena naktis“, o pagrindinės pasakotojos Šacherezados vaidmuo čia tenka smuikininkei, kuriai skirta itin virtuoziška partija.

Festivalio uždarymo koncerte lapkričio 4 d. nuskambės simfoninė Fazilo Say uvertiūra „1914“. Kūrinį atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno. Uvertiūra sukurta Belgijos nacionalinio orkestro užsakymu, 2014-aisiais minint Pimojo pasaulinio karo metines.

Visi Fazilo Say kūriniai, pristatomi festivalio „Gaida“ koncertuose, Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Pasaulinio garso pianisto ir kompozitoriaus Fazilo Say koncertas Vilniuje – spalio 22 d. Nacionalinėje filharmonijoje, bilietus platina „Kakava.lt“. Prieš koncertą, nuo 17.30 val. rengiamas susitikimas-pokalbis su šiuo kūrėju, įėjimas laisvas. Festivalį „Gaida“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.