Unikaliai premjerai scenoje susitiks Danijos ir Lietuvos muzikantai

Kompozitoriaus, aranžuotojo ir trombonininko Jievaro Jasinskio vadovaujamas džiazo orkestras „Vilnius JJAZZ Ensemble“ spalio 25 d. Mažeikių muzikos festivalyje ir 26 d. Vilniaus klube „Tamsta“ pristatys galingą danų kompozitoriaus Kennetho Dahlo Knudseno kūrinį „Anti Robotic Dance Music“, parašytą specialiai šiam ansambliui. Kūrinį vilniečiai atliks kartu su kompozitoriaus grupe „Kemaca Kinetic“.

 Kūrybinės dirbtuvės.<br>H. Holub nuotr.
 Kūrybinės dirbtuvės.<br>H. Holub nuotr.
 Kūrybinės dirbtuvės.<br>H. Holub nuotr.
 Kūrybinės dirbtuvės.<br>H. Holub nuotr.
 Kūrybinės dirbtuvės.<br>H. Holub nuotr.
 Kūrybinės dirbtuvės.<br>H. Holub nuotr.
J. Jasinskis.<br>S. Mockevičienės nuotr. 
J. Jasinskis.<br>S. Mockevičienės nuotr. 
  „Vilniaus Pokeris“. <br>M. Repečkos nuotr.
  „Vilniaus Pokeris“. <br>M. Repečkos nuotr.
  „Kemaca Kinetic“.<br>L. Illaneso nuotr.
  „Kemaca Kinetic“.<br>L. Illaneso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 5:56 PM

Koncertuose galima tikėtis išgirsti džiazo, roko, įdomių poliritmikos elementų, mėgautis pulsuojančia energija ir poreikiu judėti. Kolektyvai mes iššūkį džiazo žanrui ir atskleis kitokias šios muzikos spalvas.

2022 metų lapkritį kino režisieriaus Donato Ulvydo „Vilniaus Pokerio“ filmavimo aikštelėje debiutavęs „Vilnius JJAZZ Ensemble“ jau 2023 metų sausį laimėjo Danijos meno fondo (Danish Arts Foundation) konkursą ir galimybę atlikti Danijos kompozitoriaus kūrinio premjerą: tarpininkaujant Lietuvos džiazo federacijai, ansambliui atsivėrė durys į tarptautinę rinką.

„Galvodami apie savo auditorijos auginimą, norėtume koncertuoti užsienyje. Tačiau mūsų kolektyve – 17 muzikantų. Tokios grupės tolimai kelionei reikia detalaus komunikacijos ir informacijos sklaidos kitoje šalyje plano. Kas iš to, jei mes pagrosime kokiame nors festivalyje ar klube? Ten mūsų turi laukti, nes tik taip neišvaistysime veltui resursų, bus prasminga keliauti svetur“, – svarstė ansamblio meno vadovas J. Jasinskis.

„Kemaca Kinetic“ vadybininko ir Olborgo džiazo federacijos valdybos nario Luko Bjørno Leero Bystedo įsitikinimu, muzikines keliones turi lydėti edukacija, paskaitos studentams, kūrybinės dirbtuvės, susitikimai su moksleiviais ir įvairūs seminarai: „Jei nori būti aktualus, turi bendrauti ir su ateities auditorija, ne tik su šiandienos“.

„Kemaca Kinetic“ į Lietuvą atvyksta jau ne pirmą kartą. Ši grupė užsiima ne tik kūrybine, koncertine, bet ir edukacine veikla. Viešnagės Lietuvoje metu grupės nariai ves kursus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Pasak K.D. Knudseno, kad veikla atsipirktų, reikia sugebėti kurti vertę rinkoje. „Jei turi sukaupęs patirties, pasidalink ja su augančia karta“, – teigė kompozitorius.

Nors sėkmę meno srityje apibrėžti sudėtinga, daugelis ją vertina pagal pelną, bilietų pardavimus, sekėjų skaičių. Tačiau sėkmę liudija ir muzikos sklaida. Keliose šalyse transliuojama lietuvių muzika? Deja, šie skaičiai šiandien dar nėra dideli.

Pasak „Vilnius JJAZZ Ensemble“ vadovų, svarbu turėti svetur partnerių, muzikos profesionalų, kurie padėtų grupėms įsitvirtinti. Būtent tokius santykius mezga JJAZZ ansamblis ir danai, keisdamiesi idėjomis, patirtimi, muzika ir kviesdami Lietuvos klausytojus susitikti spalio 25 dieną Mažeikių meno festivalyje, o 26 dieną – muzikos klube „Tamsta“, Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.