Šią muzikos savaitę vainikuos simfoninio orkestro koncertas su lietuvių scenos pažibomis

Didžiausiame Lietuvos ir Baltijos šalių aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ greta pasaulinio garso atlikėjų pasirodymų ryškiai šviečia ir lietuvių muzikos žvaigždės. Antrąją festivalio savaitę, gausiai pripildytą išskirtinių renginių, šį sekmadienį – spalio 29-ąją – Nacionalinėje filharmonijoje vainikuos Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas su operos soliste Justina Gringyte ir smuiko virtuoze Rūta Lipinaityte.

 J. Gringytė ir R. Lipinaitytė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 J. Gringytė ir R. Lipinaitytė.<br> Lrytas.lt koliažas.
J. Gringytė.<br>P. M. Mitchello nuotr.
J. Gringytė.<br>P. M. Mitchello nuotr.
F. Say. <br> M. Borggreve nuotr.
F. Say. <br> M. Borggreve nuotr.
 Ž. Martinaitytė.<br>L. Aidukės nuotr.
 Ž. Martinaitytė.<br>L. Aidukės nuotr.
 R. Lipinaitytė.<br>D. Matvejevo nuotr.
 R. Lipinaitytė.<br>D. Matvejevo nuotr.
 LVSO.<br>K. Polubinskos nuotr.
 LVSO.<br>K. Polubinskos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Vilniaus festivalių inf.

Oct 27, 2023, 1:34 PM

Pasaulio scenose kaip įspūdinga Karmen išgarsėjusi J. Gringytė drauge su simfoniniu orkestru atliks specialiai jai sukurtą pasaulinę premjerą, nuskambės vienos ryškiausių dabarties lietuvių kompozitorių, šiemet Nacionaline kultūros ir meno premija apdovanotos Žibuoklės Martinaitytės naujas kūrinys – septynių dainų ciklas pagal pirmąja poete žmonijos istorijoje laikomos Enheduanos tekstus.

Taip pat vakaro programoje – pasaulio koncertų sales užkariavęs garsiojo turkų pianisto bei kompozitoriaus Fazilo Say Koncertas smuikui „Tūkstantis ir viena naktis hareme“ („1001 Nights in the Harem“), kurio premjerą Lietuvoje rengia charizmatiškoji smuiko virtuozė R. Lipinaitytė. Šios smuikininkės interpretacijos kaskart publiką žavi aukšta emocine „temperatūra“, visišku atsidavimu atliekamai muzikai ir tobulu meistriškumu.

J. Gringytė balso stiprumą „The Guardian“ kritikai lygina su „plieno šarvais“, o jos vaidybinis lankstumas padeda atskleisti netikėčiausias atliekamo vaidmens spalvas. Garsiausiose operos scenose atliekanti kertinį mecosoprano repertuarą, tarptautinę šlovę J. Gringytė pelnė pirmiausia Karmen vaidmeniu to paties pavadinimo G. Bizet operoje.

Šį vaidmenį ji kūrė Jungtinės Karalystės scenose – Anglijos nacionalinės operos, Karališkosios „Covent Garden“ operos, Škotijos operos Glazge, taip pat Barselonos „Gran Teatre del Liceu“, Madrido „Teatro Real“, Korėjos nacionalinės operos, žinoma, ir Lietuvos scenose. Greta operų, J. Gringytė mielai imasi įspūdingų koncertinių drobių, tokių kaip Gustavo Mahlerio „Daina apie žemę“ ar Paulo Corigliano dainų ciklas „Vieną mielą rytą“.

J. Gringytės atliekamas naujas Ž. Martinaitytės kūrinys neabejotinai taps vienu svarbiausių spalio 29 d. rengiamo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncerto akcentų. Šiais metais Nacionaline kultūros ir meno premija apdovanotą kompozitorę inspiravo šumerų karališkos kilmės poetė ir šventikė Enheduana, gyvenusi 2300 m. prieš mūsų erą dabartinio Irako teritorijoje.

Pasak Ž. Martinaitytės, labiau nei poetės žodžiai ją įkvėpė pats jos gyvenimo ir ypač kūrybos faktas. „Ji simbolizuoja daugybę kitų moterų menininkių, visiškai ištrintų iš meno istorijos ir tik dabar atgaunančių savo tikrąją vietą.“

Kitas ne mažiau ryškus šio koncerto akcentas – smuikininkės R. Lipinaitytės rengiamas garsiojo turkų pianisto ir kompozitoriaus F. Say Koncertas smuikui orkestrui „Tūkstantis ir viena naktis hareme“, kurį autorius sukūrė Liucernos simfoninio orkestro užsakymu ir dedikavo jo pirmajai atlikėjai, pasaulinei smuiko garsenybei Patricijai Kopatchinskajai.

Koncerto pavadinimas susijęs su arabų pasakomis „Tūkstantis ir viena naktis“, o pagrindinės pasakotojos Šacherezados vaidmuo čia tenka solistei, kuriai skirta itin virtuoziška partija ir kurią šiame koncerte įkūnys R. Lipinaitytė. Šios smuiko virtuozės interpretacijos visuomet pasižymi giliu įsijautimu į atliekamą muziką ir ypatinga pagarba kūrinio tekstui.

Daugelis Lietuvos kompozitorių yra dedikavę smuikininkei savo kūrinius ir patikėję jų pirmąjį atlikimą. 2022 m. tarptautinė kompanija „Ondine“ išleido albumą „Seasons and Serenades“ su R. Lipinaitytės griežiamu A. Martinaičio Koncertu smuikui, o 2023 m. su Nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojant Keri-Lynn Wilson, solistė įrašė J. Corigliano Koncertą „Raudonasis smuikas“.

Smuikininkė yra koncertavusi su Drezdeno, Brno, Kataro filharmonijų, Kroatijos radijo ir televizijos, Taivano simfoniniais orkestrais, Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais orkestrais, Talino kameriniu orkestru, „Accademia d’Archi Arrigoni“, ypač glaudus bendradarbiavimas R. Lipinaitytę siejo su „Kremerata Baltica“ ir Gidonu Kremeriu. 2022 m. su orkestru „Eesti Sinfonietta“ smuikininkė debiutavo žymiojoje Vienos „Konzerthaus“ salėje. 2020 m. ji pelnė „Auksinio disko“ apdovanojimą kaip Lietuvos metų solistė instrumentininkė.

Taip pat šiame koncerte pirmą kartą Lietuvoje nuskambės įžymios suomių kompozitorės Kaijos Saariaho kūrinys „Laterna Magica“, kuriuo festivalis „Gaida“ pagerbs neseniai šį pasaulį palikusios kūrėjos atminimą. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos maestro Robertas Šervenikas.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas su operos žvaigžde Justina Gringyte ir smuiko virtuoze Rūta Lipinaityte – spalio 29 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus platina „Kakava.lt“. Festivalį „Gaida“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.