Ansamblis NIKO koncertuos vienoje garsiausių pasaulio salių Niujorke

Gruodžio 2-ąją prestižinėje „Weill Recital Hall at Carnegie Hall“ koncertų salėje Niujorke koncertuos Vilniaus miesto ansamblis NIKO. „Weill Recital Hall“ – tai elegantiška ir intymi koncertų erdvė, dėl tobulų proporcijų, nuostabių dekoracijų ir rafinuotų XIX a. architektūros ornamentų dažnai vadinama „Carnegie Hall“ brangakmeniu.

 NIKO ir G. Gelgotas.<br>V. Abromaitytės nuotr.
 NIKO ir G. Gelgotas.<br>V. Abromaitytės nuotr.
 G. Gelgotas.<br>V. Abromaitytės nuotr.
 G. Gelgotas.<br>V. Abromaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-11-06 12:01

Paskutinį kartą NIKO Jungtinės Amerikos Valstijose koncertavo 2019 metais – tuomet išgirsti ansamblį galėjo ne tik Venturos klasikinės muzikos festivalio klausytojai, bet ir milijonai televizijos kanalo „Fox TV“ žiūrovų. Artėjantis pasirodymas prestižinėje Niujorko koncertų salėje – vienas svarbiausių kolektyvo renginių jo 18-ajame koncertų sezone.

NIKO biografijoje – daugybė įspūdingų faktų. Jau beveik 100 kartų gastroliavęs Europoje, grojęs JAV ir Azijoje ansamblis yra koncertavęs Norvegijos karalienei Sofijai, Jo Šventenybei Dalai Lamai, Popiežiui Pranciškui.

5,5 milijono klausytojų per savaitę pasiekianti radijo stotis „Classic FM“ 2018 m. transliavo tiesioginį NIKO pasirodymą Londone, o „BBC World Service“ pristatė dešimties minučių reportažą apie kolektyvą, pabrėždami jo išskirtinumą, apibūdindami NIKO kaip „išties vertą dėmesio“.

Ansamblis du kartus atstovavo Lietuvai pasaulinėse „EXPO“ parodose, o deleguotas visų trijų Baltijos šalių paminėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos šimtmečius Europos Komisijoje Strasbūre.

NIKO klausėsi legendiniai menininkai, kūrėjai, ryškiausios politikos ir mokslo pasaulių asmenybės, tarp jų – vieni iškiliausių JAV muzikų. Minimalistinės muzikos pradininku laikomas amerikiečių kompozitorius Terry Riley, išvydęs NIKO ir išgirdęs Gedimino Gelgoto muziką, savo įspūdžius apibūdino taip: „Man patinka, kad grožis yra šio menininko kūrybos principas. To klausytojai ilgisi“.

„Jūs esate itin originalūs! Tai buvo nuostabus performansas“ – 2020 metais apie ansamblį atsiliepė žymi JAV eksperimentinės muzikos kūrėja, kompozitorė, menininkė Laurie Anderson. O po NIKO ir violončelininko Davido Geringo koncerto tarptautiniame Uznamo muzikos festivalyje muzikos kritikas Eckhartas Ochsas rašė: „Vakaras su stebinančiai originalia muzika, itin patrauklus vizionieriško, beveik meditacinio garso ir muzikinio polėkio derinys. NIKO muzikantai – tarsi dalis gyvo meno kūrinio, o Gelgotas – labai individualios ir tikrai vizionieriškos muzikos kompozitorius“ (Ostseezeitung, 2021).

Šįkart savo koncerte „Weill Recital Hall at Carnegie Hall“ salėje NIKO pasirinko atlikti estų kompozitoriaus Arvo Pärto bei vieno ryškiausių šiuolaikinių lietuvių kompozitorių, ansamblio vadovo G. Gelgoto kūrybą, o taip pat žymios „Deutsche Gramophone“ kompanijos užsakymu G. Gelgoto aranžuotos garsiojo amerikiečių kompozitoriaus Philip Glass muzikos.

„Tai kontrastinga ir ryški, NIKO braižą geriausiai atspindinti programa, kuri leis klausytojams ir panirti į meditatyvią, ramią muziką, ir džiaugtis temperamentu trykštančiais kūriniais“ – teigė kolektyvo įkūrėjas ir meno vadovas, kompozitorius G. Gelgotas.

G. Gelgotas tarptautinį pripažinimą pelnė prieš daugiau kaip dešimtmetį, kai Berlyno „Konzerthaus“ salėje nuskambėjo jo simfoninės partitūros „Never Ignore the Cosmic Ocean“ premjera. Vokietijos muzikos kritikai kūrinį pavadino sensacija (žurnalas „Neue Musikzeitung“).

Vėliau kompozitoriaus simfoniniai kūriniai skambėjo žymiausiose Europos koncertų salėse ir festivaliuose. Jo darbai yra transliuojami „Mezzo TV“, „Arte TV“, „BR Klassik“, pristatomi leidiniuose „The Violin Channel“, „The Strad“, „The Gramophone“.

Naujausias kompozitoriaus darbas – bendras kūrinys su šiuolaikine lietuvių rašytoja Kristina Sabaliauskaite. Ši Vilniaus 700 metų jubiliejui skirta stambios formos kompozicija simfoniniam orkestrui ir chorui „Vilniaus sarabanda“ sulaukė didžiulio publikos susidomėjimo, Vilniuje skelbiami vis nauji šio kūrinio atlikimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.