Vilniuje koncertuos viena unikaliausių Europos pianisčių Magda Mayas

Improvizacinės muzikos ir laisvojo džiazo lopšys – judėjimas „Improdimensija – įpusėjus rudens sezonui, lapkričio 9 d., kviečia smalsiuosius muzikos mėgėjus į bene unikaliausios šių dienų Europos pianistės Magda Mayas koncertą.

 M. Mayas.<br>T. Case nuotr.
 M. Mayas.<br>T. Case nuotr.
 M. Mayas.<br> Rengėjų nuotr.
 M. Mayas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 9:30 AM

„Praėjusiais metais su kultinio australų trio „The Necks“ būgnininku Tony Bucku Vilniuje koncertavusi pianistė atvėrė dar neregėtus fortepijono skambesio klodus. Esame labai patenkinti, jog viena išskirtiniausių ir užimčiausių pianisčių Europoje į savo koncertų sąrašą dar kartą įtraukė Lietuvą.

Išskirtinio talento muzikantė lapkričio 9 d. „MAMA Studios“ erdvėje surengs solo pasirodymą. Žinant M. Mayas grojimo profesionalumą ir drąsą, šis solo pasirodymas nustebins net ir daug mačiusius muzikos mėgėjus, − pasakojo „Improdimensijos“ komandos vadovas Liudas Mockūnas.

Jis pridūrė, kad M. Mayas vizitas neapsiribos tik koncertu. Pianistė dvi dienas ves meistriškumo paskaitas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams bei surengs atvirą paskaitą visiems besidomintiems improvizacija.

Iš Miunsterio kilusi pianistė groti pianinu pradėjo būdama devynerių. Kadangi abu jos tėvai yra profesionalūs klasikinės muzikos atlikėjai, ankstyvajame etape būtent klasikinė mokykla darė didelę įtaką M. Mayas grojimui.

Kiek vėliau, būdama penkiolikos, pianistė susidomėjo improvizacija ir džiazo muzika. Didžiulę įtaką jai darė tokie žanro klasikai kaip Cecilis Tayloras ir Misha Mengelbergas. Nuo tada M. Mayas savitas grojimo stilius formavosi organiškai sąveikaujant klasikai, džiazui ir improvizacijai.

Berlyno, Amsterdamo ir Geteborgo mokslo įstaigose studijavusi muzikė šiuo metu vadovauja Liucernos muzikos akademijos Improvizacinės muzikos katedrai. Per daugiau nei dvidešimt metų trunkančią karjerą ji sukūrė savitą muzikinį žodyną, kuriam būdingas platus išplėstinių technikų taikymas.

Išnaudodama tiek fortepijono viduje slypinčias detales, tiek išorines korpuso savybes, M. Mayas šį instrumentą pakylėja į visiškai naują lygmenį, o jo garsinį spektrą tarsi išplečia iki begalybės. Be to, pastaraisiais metais į savo akustinius garsinius ieškojimus ši pianistė vis dažniau įtraukia elektroninį klavikordą.

Per savo karjerą M. Mayas koncertavo ir gastroliavo Europoje, JAV, Australijoje, Meksikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Ji bendradarbiavo su daugeliu žymiausių improvizacijos veikėjų ir kompozitorių, tokių kaip Johnas Butcheris, George'as Lewisas, Andy Mooras, Nate'as Wooley, Peteris Evansas, Philas Niblockas, Fredas Frithas, Hamidas Drake'as, Paulas Lovensas, Kenas Vandermarkas, Okkyung Lee ir kiti.

Žvelgiant į M. Mayas biografiją atrodo, kad jos įdirbio pakaktų mažų mažiausiai dar keliems muzikantams: koncertai įvairiausiuose pasaulio kampeliuose su pačiais aktualiausiais ir įtakingiausias avangardinio džiazo bei improvizacinės muzikos atlikėjais, studijos prestižinėse mokslo įstaigose bei daugybė apdovanojimų.

Tačiau svarbiausia ne tai, su kuo, kada ir kur ji yra grojusi, bet muzika. kurią ji kuria. O kuria M. Mayas stebuklingai įtraukią ir žadą atimančią muziką. Tuo įsitikinti bus galima lapkričio 9 d. Beje, M. Mayas solo pasirodymą retsykiais sudrebins saksofonininko L. Mockūno pasažai.

Renginį iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.