Operos premjerai susivienijo net penki Lietuvos kompozitoriai

Valstybinis choras „Vilnius“ rengia muzikos mėgėjams ypatingą dovaną: lapkričio 25 d., 19 val. Vilniaus senajame teatre pristatys šiuolaikinės operos „Kas aš?“ premjerą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2023, 10:58 AM, atnaujinta Nov 16, 2023, 2:49 PM

Šios operos siužetas, opios atskirties, būties temos atsiskleidžiami pasitelkiant sudėtingomis ligomis sergančių žmonių bei jų artimųjų patirtis. Kiekviena pasakojama istorija ir patirti išgyvenimai – labai skirtingi ir individualūs, kaip ir penkių operos kompozitorių – Martyno Bialobžeskio, Jono Jurkūno, Ryto ir Giedriaus Svilainių bei Lino Rimšos.

Savo potyrius ir emocines dėliones kūrėjai sudėjo į vieną skausmingą ir kartu viltingą pasakojimą – šiuolaikinę vienaveiksmę operą „Kas Aš?“. Tai vieno veiksmo kūrinys pagal Alvydo Šlepiko libretą. Šiuolaikinio operos meno kalba autoriai kelia filosofinį klausimą – kas mes esame? Kuo tampame, kai panyrame į praeitį ir sąmonės miglas tarytum į sapną? Koks tampa žmogus, išgyvenantis gyvenimo metamorfozes ir kaip su nauja realybe taikosi artimas?

Operą sudaro keturios dalys, jos atskleidžia žmogaus gyvenimą kaip ištisinę pakilimų ir nuopuolių grandinę: „Moteris, šaukianti balkone“, „Drugeliai pilve“, „Vinys į galvą“ ir „Užmaršties pieva“.

Visi penki operos autoriai savo muzikoje išreiškia skirtingus požiūrius ir muzikos komponavimo raktus: Jono Jurkūno bei Giedriaus ir Ryto Svilainių muzikinėse dalyse – daugiau ironijos, grotesko, absurdo, o Martyno Bialobžeskio ir Lino Rimšos dalys kupinos lyrikos bei dramatizmo.

Operos kūrėjai teigia: kad ir kokia lemties korta iškristų, turime nepamiršti tų, kurie paskendo užmaršties pievos sapnuose.

Premjeros režisierius – A. Šlepikas, scenografė ir kostiumų dailininkė – Birutė Ukrinaitė, choreografė – Indrė Puišytė-Šidlauskienė, šviesų dailininkas – Džiugas Vakrinas, vaizdo projektorių autorius – Oskaras Stirna, dirigentas – Artūras Dambrauskas.

Spektaklyje dainuos Jovita Vaškevičiūtė (Motina), Mindaugas Jankauskas (Sūnus Algis), Gintautas Skliutas (Algio Tėvas), Aurelija Stasiulytė (Mergina), Konstantinas Tomanas (Merginos Tėvas), Alfredas Miniotas (Valkata) ir valstybinis choras „Vilnius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.