Įsibėgėjusios Vilniaus fortepijono muzikos šventės viršūnės – jau netrukus

Daugelis, sužinoję šiemečio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio temą „Dedikacija Jam“, spėliojo, kas slypi už mįslingojo įvardžio: visagalis Dievas, leidžiantis gėrėtis muzika, festivalio meno vadovės Mūzos Rubackytės dievinamasis Franzas Lisztas, o gal buvęs jos kūrybos partneris lenkų maestro Krzysztofas Pendereckis, kuriam vakar būtų sukakę 90 metų?

 Festivalyje karaliauja fortepijonas.<br> D. Matvejevo nuotr.
 Festivalyje karaliauja fortepijonas.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Rubackytė – festivalio siela ir nuolatinė dalyvė.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Rubackytė – festivalio siela ir nuolatinė dalyvė.<br> D. Matvejevo nuotr.
 B. Douglasas su M. Pitrėnu festivalio koncerte.<br> D. Matvejevo nuotr.
 B. Douglasas su M. Pitrėnu festivalio koncerte.<br> D. Matvejevo nuotr.
 B. Douglasas.<br>Rengėjų nuotr.
 B. Douglasas.<br>Rengėjų nuotr.
 M. Kamei.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Kamei.<br> D. Matvejevo nuotr.
 A. Queffelec. <br> D. Matvejevo nuotr.
 A. Queffelec. <br> D. Matvejevo nuotr.
M. Dalberto.<br> D. Matvejevo nuotr.
M. Dalberto.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Garcia Garcia.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Garcia Garcia.<br> D. Matvejevo nuotr.
 Festivalyje karaliauja fortepijonas.<br> D. Matvejevo nuotr.
 Festivalyje karaliauja fortepijonas.<br> D. Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 25, 2023, 9:54 AM, atnaujinta Nov 28, 2023, 1:04 PM

Tačiau iš tikrųjų šventės rengėjai norėjo pabrėžti savo pagarbą instrumentų karaliui fortepijonui, kuriam muziką rašė kone visi kompozitoriai. Tai jis yra visagalis, leidžiantis vieno žmogaus rankomis įkūnyti visą orkestrą, žmogaus balsą, sukurti tikrą spektaklį scenoje, tik jis taip ilgam prikausto klausytojų dėmesį.

Tai liudija praėjusią savaitę sostinėje prasidėjęs Vilniaus fortepijono muzikos festivalis, kuriame talentingi pianistai, nuo vaikų iki prestižiškiausių konkursų laureatų suaugusiųjų ir pasaulyje pripažintų meistrų, pasirodo įvairiais amplua – solo, duetuose, su orkestrais. Kad visi koncertai labai skirtingi ir intriguojantys, publika galės įsitikinti dar visą kitą savaitę.

Pagerbs lietuvių muzikų bičiulį

O šįvakar Nacionalinėje filharmonijoje numatoma viena festivalio viršūnių, nes su Lietuvos kameriniu orkestru kaip solistas ir dirigentas pasirodys muzikos pasaulio korifėjus – Britų imperijos ordino kavalierius Barry Douglasas.

1986-aisiais laimėjęs aukso medalį P. Čaikovskio tarptautiniame konkurse, šis pianistas ėmė plačiai koncertuoti pasaulyje ir iki šiol stebina savo gastrolių geografija, apimančia visus žemynus. Menininkas koncertuoja su geriausiais JAV, Europos, Japonijos, Australijos, Lotynų Amerikos orkestrais, garsėja kaip meistriškas klasicizmo ir romantizmo epochos muzikos interpretuotojas.

Festivalyje B. Douglasas paskambins Ludwigo van Beethoveno Antrąjį fortepijono koncertą, o kartu su M. Rubackyte atliks K. Pendereckio Čakonos aranžuotę (autorius Motiejus Bazaras) fortepijonui keturioms rankoms. Koncertas skiriamas 2020-aisiais mirusiam iškiliam lenkų pianistui ir dirigentui, lietuvių muzikų bičiuliui K. Pendereckiui.

B. Douglasas ir M. Rubackytė dažnai su juo bendraudavo – jie buvo vieninteliai K. Pendereckio „Prisikėlimo“ koncerto fortepijonui ir simfoniniam orkestrui solistai.

Sugeba įžvelgti talentus

Pagerbiant lenkų maestro, į festivalio programą įtraukta ir jo Trečioji simfonija, skambėsianti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro ir dirigento Modesto Pitrėno vakare, kuris aukšta gaida po savaitės užbaigs fortepijono šventę. Mat tądien nekantriai laukiama dar vieno ypatingo festivalio svečio – ispanų pianisto Martino Garcia Garcia, kuris atliks Fryderyko Chopino Antrąjį fortepijono koncertą.

Šis 26 metų muzikas šiuo metu – „ant bangos“. 2021-aisiais jis sužibėjo net keliuose elitiniuose pasaulio konkursuose: tapo pirmuoju ispanu, iškopusiu į F. Chopino konkurso Varšuvoje finalą (jame buvo trečias), susižėrė pagrindinius Klivlendo pianistų konkurso JAV prizus. Vien pernai pianistas surengė daugiau kaip 70 rečitalių ir pasirodymų su orkestrais visame pasaulyje, ne mažiau intensyvūs jam ir šie metai.

„Pamačiau jį, skambinantį su apsaugine kauke, per pandemiją internetu. Iškart tapo aišku, kad tai – išskirtinė asmenybė“, – prisiminė M. Rubackytė, gebanti įžvelgti talentus dar jų karjeros priešaušryje.

Štai artėjančio dvigubo jaunų japonų pianistų rečitalio „Nauji Tekančios Saulės šalies vardai“ solistė Yukine Kuroki debiutavo Vilniaus fortepijono muzikos festivalyje dar būdama paauglė, o pernai pelnė premijas keliuose garsiuose konkursuose.

Į jos koncerto draugą Masaya Kamei festivalio meno vadovė atkreipė dėmesį Paryžiaus konkurso finale – solistas ją sužavėjo nuoširdumu ir artistiška siela. M. Kamei pernai taip pat lydėjo sėkmė keliuose prestižiniuose konkursuose.

Viešės prancūzų korifėjai

Šalia kylančių pasaulinių fortepijono žvaigždžių festivalis kaskart pristato dar negirdėtus Lietuvoje fortepijono meno meistrus, nustebina retai skambančiu mūsų salėse repertuaru. M. Rubackytė džiaugėsi, kad renginys puikiai gyvuoja be „didžiojo kaimyno“ muzikos ir atlikėjų.

Prancūzijos vyriausybės apdovanotus Nacionaliniu ordinu „Už nuopelnus“ pianistus Anne Queffelec ir Michelis Dalberto netrukus festivalio dėka pirmą kartą išgirsime Lietuvoje.

Viena savičiausių prancūzų pianisčių A. Queffelec vakar surengė prancūzų muzikos meistriškumo kursus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams, o rytoj pati Filharmonijoje atliks spalvingą ir žaismingą prancūzų muzikos programą, kurios centre – šiuolaikinės ambientinės muzikos pirmtakas, laužęs muzikoje nusistovėjusius standartus Erikas Satie.

Paryžiaus konservatorijoje profesoriaujančio M. Dalberto rečitalyje Vilniuje karaliaus Gabrielis Faure ir Robertas Schumannas. Šis pianistas, kaip ir A. Queffelec, yra koncertavęs su žymiausiais orkestrais ir dirigentais bei kamerinės muzikos atlikėjais, triumfavęs reikšminguose konkursuose.

M. Rubackytė džiaugėsi, kad lietuvių publikos mėgstamą prancūzų muziką vis geriau perpranta ir mūsų būsimieji muzikos profesionalai – festivalyje viešintys pripažinti jos specialistai jau trečius metus dalijasi savo patirtimi ne tik koncertuodami. Šis edukacinis projektas rengiamas kartu su Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

O be mecenato bendrovės „Allianz“, privačių rėmėjų Arūno ir Aušrinės Laurinaičių, Birutės Karosienės ir S. Karoso fondo paramos, anot M. Rubackytės, šis festivalis apskritai nebūtų tapęs tokiu įdomiu kultūros reiškiniu.

Filharmonijoje karaliauja fortepijonas

Lapkričio 25 d. 19 val. – „In memoriam: Krzysztof Penderecki“: LKO ir Barry Douglas (Jungtinė Karalystė).

Lapkričio 26 d. 16 val. – „Intymi popietė“: Anne Queffelec (Prancūzija).

Lapkričio 28 d. 19 val. – „Nauji Tekančios Saulės šalies vardai“: Yukine Kuroki ir Masaya Kamei (Japonija).

Lapkričio 30 d. 19 val. – „Paryžietiškas vakaras Vilniuje“: Michel Dalberto (Prancūzija).

Gruodžio 2 d. 19 val. Festivalio uždarymo koncertas „Dedikacija jam“: LNSO, Modestas Pitrėnas ir Martin Garcia Garcia (Ispanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.