VIII Vilniaus fortepijono festivalį vainikuos dedikacija Jam

Didžiulio publikos susidomėjimo sulaukęs VIII Vilniaus fortepijono festivalis persirito į antrą pusę. Šią savaitę fortepijono gerbėjai dar galės mėgautis Paryžiaus Long–Thibaud ir Utrechto Liszto bei Dublino konkursų 2022 m. nugalėtojų, japonų Yukine Kuroki ir Masaya Kamei dvigubu rečitaliu „Nauji Tekančios Saulės šalies vardai“ (lapkričio 28 d.) ir prancūzų pianisto Michelio Dalberto rečitaliu „Paryžietiškas vakaras Vilniuje“ (lapkričio 30 d.).

M. García García. <br>Í. Aguilar nuotr.
M. García García. <br>Í. Aguilar nuotr.
 M. Pitrėnas ir LNSO.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Pitrėnas ir LNSO.<br> D. Matvejevo nuotr.
 M. Kamei.<br> Rengėjų nuotr.
 M. Kamei.<br> Rengėjų nuotr.
M. Dalberto.<br>L. Kaneko nuotr.
M. Dalberto.<br>L. Kaneko nuotr.
Y. Kuroki.<br> Rengėjų nuotr.
Y. Kuroki.<br> Rengėjų nuotr.
M. García García. <br>J. Deluga nuotr.
M. García García. <br>J. Deluga nuotr.
 D. Matvejevo nuotr.
 D. Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Nov 28, 2023, 1:24 PM

O gruodžio 2 d. festivalį vainikuos Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) ir 2021 m. Klivlando konkurso nugalėtojo Martíno García García koncertas „Dedikacija Jam“.

Festivalio uždarymo koncerto pavadinimas „Dedikacija Jam“ neatsitiktinai sutampa su viso festivalio moto. Viena iš daugialypės dedikacijos prasmių susijusi su didžio lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio atminimu. „Šūkį „Dedikacija jam“ – fortepijonui, reikėtų papildyti ir dedikacija garsiam lenkų kompozitoriui, kuris šįmet būtų minėjęs 90-metį. Šis didis menininkas buvo nuoširdus kovotojas už muziką, laisvę“, – sakė festivalio meno vadovė Mūza Rubackytė.

Lapkričio 25 d. kartu su pianistu Barry Douglasu ji atliko Pendereckio Čakoną (in memoriam Jonas Paulius II, Motiejaus Bazaro aranžuotė fortepijonui keturioms rankoms), o štai festivalio uždarymo koncerte LNSO atliks Pendereckio Trečiąją simfoniją, tad dedikacija jam bus itin reikšminga. Šiame kūrinyje lenkų autorius inovatyviai ir meistriškai atskleidė simfoninio orkestro galimybes, muzika alsuoja energija ir išraiškingais moderniais sąskambiais.

Įvairia muzika fortepijonui klausytojus praturtinusį festivalį pabaigs Fryderyko Chopino Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 2. Pasakojama, kad lenkų fortepijono poetu neretai vadinamas Chopinas skambindamas savo koncertus pavergė Vieną ir Paryžių; tai nebuvo įprastiniai šio žanro kūriniai, bet veikiau skambėjo tarsi lyrinės poemos; čia orkestrui pavesta gan kukli akompaniatoriaus funkcija, o karaliaujantis fortepijonas išsilieja tarsi pakilių ir ramių, žaismingų ir švelnių jausmų srautas su begalinėmis melodijomis ir ažūriniais pasažais.

Šis įspūdis gruodžio 2 d. koncerte Vilniuje gali būti ypač stiprus, mat solo fortepijonu skambins 2021 m. Klivlando konkurso nugalėtojas Martínas García García.

„Džiaugiuosi, kad šįmet atvyksta Martínas García García, Klivlando konkurso nugalėtojas. Konkursas vyko per pandemiją, jį, skambinantį su apsaugine kauke, pamačiau internetu – kitaip negalėjome. Iškart tapo aišku, jog jis – išskirtinė asmenybė. Kvietėme jį į Vilnių prieš dvejus metus, bet tada Martínas turėjo sveikatos problemų. Užtat netrukus sulauksime jo debiuto Nacionalinės filharmonijos scenoje. Šis nuostabus pianistas pasirodys festivalio pabaigos vakarą“, – pasakojo M. Rubackytė.

Bilietai į LNSO ir pianisto Martíno García García koncertą, kaip ir į dar kelis festivalio koncertus netruko ištirpti (sic! – į lapkričio 28 ir 30 d. rečitalius bilietų dar yra), o tai atliepia dar vieną šūkio „Dedikacija Jam“ aspektą, rodo publikos atiduodamą pagarbą fortepijonui.

Kaip pristatydama VIII Vilniaus fortepijono muzikos festivalį teigė M. Rubackytė, „Dedikacija Jam“, tai ir „publikos dedikacija fortepijonui, nes festivalis sėkmingas nuo pat pradžių, klausytojai noriai lanko koncertus ir klausosi vieno žmogaus scenoje apie pusantros valandos. Vargu ar koks kitas instrumentas, išskyrus dieviškus vargonus, tuo galėtų pasigirti.“

Visą VIII Vilniaus fortepijono festivalio koncertų informaciją rasite interneto svetainėse www.filharmonija.lt ir www.vff.lt. Festivalio mecenatas – „Allianz Lietuva“, generalinis rėmėjas – Arūnas ir Aušrinė Laurinaičiai, rėmėjas – Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas / Medicinos bankas. Laukiame Jūsų fortepijono muzikos šventėje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.