Filharmonijos scenoje smuikuos H. Wieniawskio konkurso nugalėtoja japonė Hina Maeda

Gruodžio 9 d. Nacionalinėje filharmonijoje vyksiančiame simfoninės muzikos vakare pasirodys japonų smuikininkė, H. Wieniawskio konkurso 2022 m. nugalėtoja Hina Maeda. Su Modesto Barkausko diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) viešnia atliks Henryko Wieniawskio Koncertą smuikui ir orkestrui Nr. 2.

 M. Barkauskas ir H. Maeda.<br> Lrytas.lt koliažas.
 M. Barkauskas ir H. Maeda.<br> Lrytas.lt koliažas.
  M. Barkauskas.<br> D. Matvejevo nuotr.
  M. Barkauskas.<br> D. Matvejevo nuotr.
H. Maeda.<br>T. Tairadate nuotr.
H. Maeda.<br>T. Tairadate nuotr.
H. Maeda.<br>T. Tairadate nuotr.
H. Maeda.<br>T. Tairadate nuotr.
H. Maeda.<br>T. Tairadate nuotr.
H. Maeda.<br>T. Tairadate nuotr.
  M. Barkauskas. <br> D. Matvejevo nuotr.
  M. Barkauskas. <br> D. Matvejevo nuotr.
  M. Barkauskas. <br> D. Matvejevo nuotr.
  M. Barkauskas. <br> D. Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

2023-12-05 21:02

Simfoninio vakaro programoje dar numatyti Roberto Schumanno Antroji simfonija bei Felixo Mendelssohno muzika Victoro Hugo pjesei „Riuji Blasas“ („Ruy Blas“).

Jaunoji japonų smuikininkė jau spėjo sužibėti ne viename tarptautiniame konkurse. Būdama dvidešimtmetė, Hina Maeda 2022 m. rudenį Poznanėje (Lenkija) vykusiame prestižiniame smuikininkų konkurse, pavadintame kompozitoriaus Henryko Wieniawskio vardu, laimėjo pagrindinį prizą. Būdama dešimties metų ji tapo visos Japonijos studentų konkurso nugalėtoja, o trylikos jau dalyvavo lordo Yehudi Menuhino konkurse Londone.

Vienuolikos metų H. Maeda debiutavo scenoje su Kansajo filharmonijos simfoniniu orkestru, taip pat yra griežusi su Osakos, Tokijo, Japonijos, Naujosios Japonijos simfoniniais kolektyvais, 2020 ir 2021 m. buvo programos „CHANEL Pygmalion Days“ rezidentė.

„Nippon“ muzikos fondo remiama smuikininkė kurį laiką turėjo unikalią galimybę griežti 1715 m. Stradivari smuiku „Joachim“. 2023 m. smuikininkės tvarkaraštis išties įspūdingas – koncertuota net 20 skirtingų šalių ir 60 skirtingų salių.

Solistės pasirodymas Vilniuje yra XVI tarptautinio Henryko Wieniawskio smuikininkų konkurso laureatų oficialaus turo, kurį organizuoja H. Wieniawskio draugija kartu su Nacionaliniu muzikos ir šokio institutu, dalis. Renginį finansuoja Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija. Natūralu tad bus koncerte išgirsti būtent H. Wieniawskio muziką – jo Antrąjį koncertą smuikui ir orkestrui.

Wieniawskio, Paryžiuje mokslus baigusio profesionalaus smuikininko ir kompozitoriaus, kūryba gana gausi, išsiskirianti virtuazerijos ir lyrikos sąveika, kūrėjas net buvo vadinamas „smuiko poetu“. Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 2 pradėtas rašyti 1855 m., bet pirmo atlikimo sulaukė tik 1862 metais. Kūrinį autorius dedikavo „mielam draugui Pablo de Sarasate“.

Manoma, kad ryškiausia nuoroda į Sarasatę yra virtuoziškiausia šio koncerto trečioji dalis, kuri liejasi tarsi rapsodija, o rondo pasažuose galima išgirsti ne tik ankstesnių dalių tematiką, bet ir temperamentingą čigonų muzikos stilizaciją.

Nerti į Wieniawskio virtuozinės muzikos sūkurį padės prieš tai LNSO programoje skambėsiantis veržliomis melodijomis, ritmo polėkiu, žėrinčia orkestruote pasižymintis Felixo Mendelssohno kūrinys. Jis buvo parašytas per keletą dienų, atsiliepiant į proginį užsakymą – sukurti muziką, kuri suteiktų 1839 m. vykstančiam Victoro Hugo dramos „Riuji Blasas“ pastatymui prabangaus iškilmingumo.

Su Mendelssohnu savaip bus susijęs koncerto antrajai daliai M. Barkausko ir LNSO pasirinktas kūrinys – Roberto Schumanno Antroji simfonija. Šią klasikinę keturių dalių simfoniją kompozitorius dedikavo Švedijos ir Norvegijos karaliui Oskarui I, o per premjerą legendinėje Leipcigo „Gewandhaus“ salėje 1846 m. lapkritį ją dirigavo F. Mendelssohnas.

Įvairių šalių muzikinę kultūrą reprezentuosiantis smuikininkės Hinos Maedos ir Modesto Barkausko diriguojamo LNSO koncertas vyks gruodžio 9 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.