Lietuvoje pirmą kartą koncertuos Europos avangardo vėliavnešių trio

Šįmet Kalėdų dovanos melomanų namus pasieks anksčiau. Gruodžio 21 d. Lietuvoje pirmą kartą koncertuos Europos avangardo vėliavnešių Christopherio Dello, Christiano Lillingerio ir Jono Westergaardo trijulė arba tiesiog DLW trio. Tarp šiuolaikinės muzikos bei avangardinio džiazo skrajojančio kolektyvo vardas nuolat šmėžuoja prestižinių „The Wire“, ‚Downbeat“ ar „The Quietus“ žurnalų puslapiuose bei yra tapęs naujų vėjų muzikoje sinonimu.

 DLW trio.<br> Rengėjų nuotr.
 DLW trio.<br> Rengėjų nuotr.
 DLW trio.<br> Rengėjų nuotr.
 DLW trio.<br> Rengėjų nuotr.
 DLW trio.<br> Rengėjų nuotr.
 DLW trio.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 10:05 AM

„2023 m. „Improdimensijos“ sezonas eina į pabaigą ir geresnio finalinio akordo šių metų pabaigai nei DLW trio negalėtume sugalvoti. Tai neabejotinai vienas ryškiausių avangardo scenos vardų šių dienų Europos muzikiniame gyvenime.

Esame be galo laimingi, kad pagaliau Lietuvos publikai galime pristatyti vizionierišką C. Dello, C. Lillingerio ir J. Westergaardo trijulę. Klausant šio kolektyvo kyla klausimas ar čia tikrai žmogaus kūryba? DLW trio muzika skamba taip tarsi būtų iš kitos planetos“, – pasakojo „Improdimensijos“ komandos vadovas Liudas Mockūnas.

Nuo 2011 m. gyvuojantis mušamųjų, kontraboso ir vibrafono trio į Vilnių atvyks pristatyti naujausios savo programos „Extended Beats“. Jos tikslas – ištrinti ribas tarp dviejų esminių muzikinių paradigmų – komponavimo ir improvizacijos, bei atskleisti už sunkiai protu suvokiamų ritmų slypintį grožį.

„Extended Beats“ programa apraizgys klausytojus gyvybės kupinais, tarp simetrijos ir asimetrijos balansuojančių ritmų voratinkliais, iš kurių ištrūkti bus labai sunku.

Trijulės muzika pasižymi energingumu, fiziškumu ir sudėtingomis, tačiau itin plastiškomis architektūrinėmis kompozicinėmis detalėmis. Tarp atviros formos ir fiksuotų struktūrų laviruojantis kolektyvas nėra prisirišęs prie žanrinių kanonų ar klišių. Veikiau priešingai, atsispirdamas nuo abstraktumu pasižyminčios eksperimentinės, avangardinės ir šiuolaikinės muzikos kuria į nieką kitą nepanašų garsyną. Patys muzikantai savo muzikai apibūdinti naudoja naujos naujos muzikos (angl. new new music) terminą, kuris taikliai nusako DLW trio skambesį ir filosofiją!

DLW trio nariai – muzikos eruditas ir nepakartojamas vibrafonistas C. Dellas, vienas originaliausių ir techniškiausių šių dienų mušamųjų asų C. Lillingeris, bei mąslusis kontraboso meistras J. Westegaardas – yra neginčijami Senojo žemyno avangardo scenos elito nariai, kurie ne seka madas, bet jas diktuoja!

Gruodžio 21 d. taip pat „Improdimensijos“ scenoje išvysime intriguojančią Lietuvos improvizacinės muzikos naujieną – visiškai šviežiai užgimusį jaunosios kartos improvizatorių, su elektronine muzika nesibodinčio eksperimentuoti saksofonininko Artiom Zalizko ir pianistės Paulos Bagotyriūtė, duetą. Drąsus, veržlus ir novatoriškas duetas kvies pasinerti į garsinę Odisėją, kupina netikėčiausių žanrinių posūkių.

Koncertą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.