Filharmonijos scenoje susitiks batutos legenda Ch. Eschenbachas ir fleitos virtuozas S. Karapanos

2024-uosius Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) pradeda itin ryškiu susitikimu. Sausio 20 d. orkestro muzikos koncerte su LNSO muzikuos batutos legenda Christophas Eschenbachas ir fleitos virtuozas Stathis Karapanos.

Ch. Eschenbachas (kairėje) ir S. Karapanos.<br> Lrytas.lt koliažas.
Ch. Eschenbachas (kairėje) ir S. Karapanos.<br> Lrytas.lt koliažas.
Ch. Eschenbachas.<br>  M. Theobald nuotr.
Ch. Eschenbachas.<br>  M. Theobald nuotr.
Ch. Eschenbachas.<br>  M. Theobald nuotr.
Ch. Eschenbachas.<br>  M. Theobald nuotr.
S. Karapanos.<br>J. Kuehn nuotr.
S. Karapanos.<br>J. Kuehn nuotr.
LNSO gastrolės su Ch. Eschenbachu Vokietijoje, 2007 m. <br>R. Valančiaus nuotr.
LNSO gastrolės su Ch. Eschenbachu Vokietijoje, 2007 m. <br>R. Valančiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Jan 12, 2024, 10:33 AM

„Christophas Eschenbachas yra tikras fenomenas tarptautinėje aukščiausios klasės dirigentų lygoje.“ Taip neretai pristatomas dirigentas ir pianistas, atstovaujantis intelektualiajai vokiečių tradicijai ir ištikimai ją puoselėjantis. Ch. Eschenbacho pavardė skamba ten, kur klausytojai susiduria su kvapą gniaužiančiu muzikos repertuaru bei įspūdinga minties gelme pažymėtomis interpretacijomis.

Lietuvoje Ch. Eschenbachas viešės ne pirmą kartą, jau yra koncertavęs kaip dirigentas, o vyresnio amžiaus publika dar pamena skambinimą fortepijonu. Su LNSO maestro irgi pažįstamas, yra dirigavęs šio orkestro gastrolėse Vokietijoje 2007 metais. Klausytojai, sekantys šio elitinio dirigento veiklą ir žinantys biografiją, jautriai žiūri ir į asmeninį maestro kelią – jo istorija yra įkvepiančios vilties pavyzdys.

1940-aisiais nuožmiai prasiveržusio karo draskomoje Europoje gimusio dirigento gyvenimo kelias paženklintas karo našlaičio dalia. Anksti netekęs tėvų buvo liovęsis kalbėti ir prabilo tik tada, kai pradėjo mokytis groti fortepijonu. Tetos pianistės Wallydore Eschenbach globojamam jaunuoliui muzika nuo pat ankstyvos vaikystės tapo prieglobsčiu, jis iškovojo laurus tokiuose prestižiniuose pianistų konkursuose kaip ARD ir „Concours Clara Haskil“; vėliau pasuko į dirigavimo pasaulį, o jo mentoriais buvo legendiniai George’as Szellas ir Herbertas von Karajanas.

Maestro kviečiamas diriguoti patiems svarbiausiems pasaulio kolektyvams, jo veikla įvertinta įvairių šalių ir organizacijų apdovanojimais, o gausioje diskografijoje rikiuojasi aukščiausiai įvertinti jo kaip pianisto ir dirigento įrašai.

Filharmonijoje Vilniuje publika galės mėgautis jo diriguojamomis Josepho Haydno Keturiasdešimt devintąja ir Johanneso Brahmso Pirmąja simfonijomis ir su graikų fleitininku atliekamu Jacqueso Ibert’o Koncertu fleitai ir orkestrui.

Graikijos jaunosios kartos atlikėjas Stathis Karapanos į fleitos pasaulį atėjo būdamas vos penkerių. Kaip teigia atlikėjas, jis užaugo klausydamasis ir mokydamasis iš Christopho Eschenbacho garso įrašų, o vėliau šių muzikų duetas surengė ne vieną įsimintiną ir muzikos kritikų liaupsinamą pasirodymą įvairiose pasaulio scenose.

Koncertas „Batutos legenda Christophas Eschenbachas ir fleitos virtuozas Stathis Karapanos su LNSO“ vyks sausio 20 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.