Latvijos džiazo žvaigždės Vilniuje surengs vienintelį koncertą su perkusininku A. Gotesmanu

Vienas ryškiausių džiazo muzikantų ne tik Latvijoje, bet ir Baltijos šalyse Denisas Paškevičius į Vilnių sausio 25-ąją atvyksta vos vienam vakarui – koncertuoti „Muzikos magijos klube“ su įdomiu elektroninės muzikos kūrėju Kasparu Rolšteinu, grojančiu bosine gitara, ir žinomu perkusininku Arkadijumi Gotesmanu.

 D. Paškevičius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 D. Paškevičius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 D. Paškevičius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 D. Paškevičius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A. Gotesmanas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A. Gotesmanas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A. Gotesmanas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A. Gotesmanas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 K. Rolšteinas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 K. Rolšteinas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 11:32 AM

„Tai ne šiaip trio, o trys ryškios asmenybės vienoje scenoje. Arkadijus ir Kasparas – seni geri mano draugai. Labai norėjosi susirinkti į krūvą ir pagroti Vilniuje, toje nuostabioje salėje“, – sakė latvių įžymybė D. Paškevičius.

Tarptautinis trio žada, kad jų koncertas taps įdomiu įvykiu džiazo mėgėjams.

„Kasparas kuria alternatyviąją muziką, yra pirmosios fanko ir roko stiliaus operos Latvijoje „Rolstein on the Beach“ autorius. Jis tiesiog nardo elektroninėje muzikoje. Intriguoja jo susitikimas su Arkadijumi, nuostabiu akustinės muzikos atlikėju, perkusiniais instrumentais išdarinėjančiu tikrus stebuklus. Jo ritmika, motorika, harmonija (to pirmiausia ieškau, sutikęs perkusininką) – įspūdingos.

Be to, muzika greitai atskleidžia, kiek žmogus yra tikras. Pasaulyje galybė gerų muzikantų, bet tokių, kurie būtų ir ryškios asmenybės, ne taip jau daug. Tokie yra Arkadijus ir Kasparas. Manau, susitikome ne be reikalo – kad nuveiktume kažką stipraus ir prasmingo“, – pasakojo saksofoninkas, fleitininkas, kompozitorius, prodiuseris, privačios džiazo mokyklos „Performing Arts School“ įkūrėjas bei dėstytojas D. Paškevičius.

Šie muzikantai jau yra nuveikę daug prasmingų dalykų. Ypatingo pripažinimo sulaukė D. Paškevičiaus drauge su A. Gotesmanu ir Viačeslavu Ganelinu Rygoje įrašyta dviguba plokštelė „Variations“. Ji buvo nominuota 2019-ųjų „Downbeat Jazz Award“ ir įvertinta aukščiausiu reitingu – keturiomis žvaigždutėmis.

„Plokštelė pateko tarp 50 geriausių įrašų pasaulyje. Tas įvertinimas buvo kaip grąža už ilgametį muzikavimą drauge, stiprų ryškių asmenybių ryšį. Mes galime sėdėti ir net nesikalbėti – gera kūrybiška aura virš mūsų tvyros“, – tvirtino saksofonininkas.

K. Rolšteinas, kaip elektroninės muzikos kūrėjas, jau baigia sudėlioti garsus, kurie skambės koncerte.

„Aš grosiu saksofonu, taip pat panaudosiu kelis elektroninius garsų paruoštukus, skirtus būtent šiam vakarui. Elektronika nedominuos, o tik papildys skambesį. Grosime konceptualią muziką. Noriu tai daryti labai kontrastingai: garsiai ir labai tyliai, agresyviai ir su meile. Jei sumanymus įgyvendinsiu, sakysiu, mūsų dialogas pavyko“, – šypsojosi D. Paškevičius, kurio diskografijoje – apie 50 albumų, tarp jų – daugiau kaip dešimt autorinių.

A. Gotesmanas brangina bičiulystę su Latvijos muzikantais. „Dviese su Denisu ir įvairiomis sudėtimis grojome senokai. Kadaise buvau pakviestas pas jį į Rygą ir nuo to prasidėjo mūsų bendrystė. Esame įrašę muzikos filmams ir kitokios, daug koncertavę kartu.

Denisas yra unikalus. Kaip ir Kasparas, kuris pats konstruoja instrumentus, jis yra labai veiklus žmogus, atėjęs į muziką iš visai kitos sferos. Esame groję trise Latvijoje prieš pandemiją, kuri visus projektus nutraukė. Dabar atsirado galimybė vėl susitikti „Muzikos magijos klube“. Tad grojome kartu, grojam ir, tikiuosi, tai darysim toliau“, – kalbėjo vienas žymiausių šiuolaikinės improvizacinės muzikos meistrų A. Gotesmanas.

Kaip iš Rygos prisikviesti į nedidelę salę tokius grandus kaip D. Paškevičius ir K. Rolšteinas? „Man labai patinka vienas „Muzikos magijos klubo“ šeimininkų Artašesas Gazarianas – žavi jo asmenybė, inteligencija, išmintis, muzikos filosofija. Šis žmogus ir yra svarbiausias „bilietas“ mane prisikviesti į Vilnių“, – atskleidė garsus latvių saksofonininkas.

***

Deniso Paškevičiaus trio koncertas „Muzikos magijos klube“ – sausio 25 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.