Tarp „Grammy“ laimėtojų – lietuvių kilmės JAV džiazo dainininkė Nicole Zuraitis

Pagrindinėse „Grammy“ kategorijose pirmadienį paryčiais (Lietuvos laiku) pasibaigusioje ceremonijoje triumfavo moterys, tarp jų – ne kartą Lietuvoje koncertavusi džiazo vokalistė ir kompozitorė iš Niujorko Nicole Zuraitis. Ji pelnė apdovanojimą geriausio vokalinio džiazo albumo kategorijoje už savo įrašą „How Love Begins“.

 N. Zuraitis.<br> AP nuotr.
 N. Zuraitis.<br> AP nuotr.
 N. Zuraitis Birštono džiazo festivalyje.<br> V. Skaraičio nuotr.
 N. Zuraitis Birštono džiazo festivalyje.<br> V. Skaraičio nuotr.
 N. Zuraitis Birštono džiazo festivalyje.<br> V. Skaraičio nuotr.
 N. Zuraitis Birštono džiazo festivalyje.<br> V. Skaraičio nuotr.
 N. Zuraitis Birštono džiazo festivalyje.<br> V. Skaraičio nuotr.
 N. Zuraitis Birštono džiazo festivalyje.<br> V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 11:15 AM, atnaujinta Feb 5, 2024, 11:23 AM

N. Zuraitis protėviai – senelis Danielius Zuraitis su tėvais Juozapu ir Ona – dar 1909 metais emigravo į JAV. Danieliaus mama buvo Lietuvos žydė, todėl bėgdami nuo žydų persekiojimo Zuraičiai įsikūrė JAV. Artistė niekada neišsižadėjo lietuviškų šaknų, mėgsta dalyvauti įvairiuose JAV lietuvių organizuojamuose renginiuose.

2019 metų vasarą ji koncertavo Klaipėdos pilies džiazo festivalyje su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestru, o 2022-aisiais pristatė autorinę programą su Kauno bigbendu Birštono džiazo festivalyje.

N. Zuraitis yra ne tik talentinga vokalistė, bet taip pat ir kompozitorė, aranžuotoja, pianistė, grupių lyderė. Kritikai lygina šią menininkę su Diana Krall, Bonnie Raitt, Peggy Lee, pripažindami jos dideles galimybes įtvirtinti džiazo padangėje savo vardą. Nicolė žavi klausytojus ne tik muzikavimo meistryste, bet ir emocine gelme, savo asmenybės šiluma ir charizma, uždegančiu entuziazmu – tuo ne kartą įsitikino lietuvių publika.

Lietuvės laimėjimai įspūdingi. 2016 metais N. Zuraitis tapo „Coffee Music Project“ komponavimo konkurso Niujorke nugalėtoja, po metų užėmė antrąją vietą Sarah Vaughan tarptautiniame džiazo vokalistų konkurse, 2014-aisiais laimėjo „Herb Alpert ASCAP“ jaunojo kompozitoriaus prizą, taip pat yra pelniusi publikos bei Johnny Mercerio apdovanojimus nacionaliniame „American Traditions Vocal“ konkurse.

Atlikėja dainuoja geriausiuose Niujorko džiazo klubuose, yra garsaus „Birdland“ bigbendo vokalistė. Ji puikiai jaučiasi tiek džiazo, tiek pop– ir klasikinės muzikos stichijose.

N. Zuraitis yra pelniusi jau ne vieną apdovanojimą ir už įrašus. Jos albumas „Hive Mind“ buvo pripažintas geriausiu džiazo albumu 2018-ųjų Tarptautiniuose muzikos ir pramogų apdovanojimuose (International Music and Entertainment Awards). Už Dolly Parton dainos „Jolene“ versiją Nicole kartu su savo vyru Danu Pugachu tais pačiais metais buvo nominuota „Grammy“ apdovanojimui aranžuotės kategorijoje. Vėliau ji išleido ir gyvos muzikos albumą su gitaristu Brandonu Scottu Colemanu, o naujasis albumas „How Love Begins“ nuskynė „Grammy“.

Menininkė dalijasi savo patirtimi vokalinio džiazo ir kompozicijos meistriškumo kursuose įvairiose pasaulio šalyse, taip pat su Šiaurės Teksaso bei Berklio muzikos koledžo Bostone studentais. Ji randa laiko ir benamių gyvūnų globai bei labdarai.

Birželį N. Zuraitis vėl išgirsime Klaipėdos pilies džiazo festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.