Filharmonija paskelbė 28-ojo Vilniaus festivalio programą ir kviečia į diskusiją „Skaitmeninė filharmonija“

Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) vasario 22–25 dienomis dalyvaus Vilniaus knygų mugėje. Didžiausia Lietuvos koncertinė įstaiga čia pristatys įvairius muzikinius leidinius, 83-iojo sezono koncertus, įtrauks į diskusiją „Skaitmeninė filharmonija“, o svarbiausia – knygų mugės lankytojus supažindins su 28-ojo Vilniaus festivalio programa. 

„Kings Singers“.<br>Frances-Marshall nuotr.
„Kings Singers“.<br>Frances-Marshall nuotr.
Marc-Andre Hamelinas.<br>Canetty Clarke nuotr.
Marc-Andre Hamelinas.<br>Canetty Clarke nuotr.
Il Giardino Armonico.<br>Lukasz Rajchert nuotr.
Il Giardino Armonico.<br>Lukasz Rajchert nuotr.
LNSO ir Thomas Hampsonas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LNSO ir Thomas Hampsonas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Thomas Hampsonas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Thomas Hampsonas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Victorienas Vanoostenas<br>D.Matvejevo nuotr.
Victorienas Vanoostenas<br>D.Matvejevo nuotr.
Filharmonija Knygų mugėje.<br>D.Matvejevo nuotr.
Filharmonija Knygų mugėje.<br>D.Matvejevo nuotr.
Giovanni Sollima.<br>SHOBHA nuotr.
Giovanni Sollima.<br>SHOBHA nuotr.
LNSO.<br>V.Ovadnevo nuotr.
LNSO.<br>V.Ovadnevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

LNF

Feb 21, 2024, 4:13 PM, atnaujinta Mar 3, 2024, 9:23 PM

Į Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO trečioje salėje įsikūrusį Filharmonijos stendą (3.05) užsukusių muzikos gerbėjų lauks ne tik platus koncertų pasirinkimas, Filharmonijos pristatomos naujienos, bet ir muzikinės staigmenos. O štai mėgstančius interaktyvius edukacinius renginius Filharmonija vasario 25 d. 12 val. kviečia į Muzikos salės amfiteatre (1.1) vyksiančią diskusiją „Skaitmeninė filharmonija“. Čia bus kalbamasi apie pirmąją Baltijos šalyse Skaitmeninę filharmoniją: kaip sutalpinti visą orkestrą kompiuterio ekrane, kaip dera technologijos ir klasikinė muzika (lūkesčiai, tikslai, aktualumas šiandien), kaip sukuriama aukščiausia garso ir vaizdo kokybė namuose ar bet kur pasaulyje. Diskusijoje ketina dalyvauti LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas, LNSO koncertmeisterė Rasa Vosyliūtė, Skaitmeninės filharmonijos kūrėja, garso režisierė Aleksandra Kerienė, renginį moderuos Julijus Grickevičius.

Vienas laukiamiausių ir paklausiausių tiek virtualiai, tiek gyvai veikiančios Filharmonijos renginių – kaip ir Vilniaus knygų mugė nuolat pasaulyje sostinės vardą garsinantis Vilniaus festivalis. Šiemet jau 28-tą kartą rengiamas, šis vienas svarbiausių Lietuvos klasikinės muzikos festivalių vyks birželio 2–21 dienomis. Devyni jo koncertai rengiami Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Visi festivalio koncertai nuo vasario 22 d. skelbiami interneto svetainėje www.filharmonija.lt.   Jau festivalio pradžios koncerte suskambės šiuo metu kone aktualiausia – vilties gaida. Visus birželio 2 d. skambėsiančius kūrinius susies tikėjimo ir taikos leitmotyvas, simboliškai įprasmintas ne tik koncerto programoje (K. Penderecki, M. Weinberg, L. van Beethoven, A. Pärt), bet ir koncerto pavadinime „Credo in pace“ – tikiu taika. Festivalį su jo ištikimu flagmanu LNSO pradės Kauno valstybinis choras, violončelininkas Sheku Kanneh-Masonas, pianistas Dmitri Levkovichius ir dirigentas Robertas Šervenikas.

Birželio 5 d. koncerte „Misija įmanoma“ publikos lauks susitikimas su scenos įžymybe Marcu-André Hamelinu, kurį „The New York Times“ pavadino „beveik antžmogiško techninio meistriškumo atlikėju“. Pianistas atliks L. van Beethoveno, R. Schumanno ir M. Ravelio kūrinių programą. Dar viena fortepijono žvaigždė sužibės birželio 7 d. koncerte – programą „Trys herojai: Wagner, Liszt, Strauss“ su Lietuvos kameriniu orkestru atliks Izraelio pianistas Yoavas Levanonas ir žavusis prancūzų dirigentas Victorienas Vanoostenas.

Nepaliaujamai puoselėjant gražius Lietuvos ir Ukrainos ryšius birželio 9 d. koncerte „Lietuva sutinka Ukrainą“ išgirsime Valstybinį Vilniaus kvartetą ir Ukrainos solistų kvartetą. Karališko orumo festivalyje pažers birželio 11 d. į sceną žengsiantis vokalinis sekstetas „The King’s Singers“. Ansamblis, jau daugiau nei penkis dešimtmečius pripažįstamas a cappella dainavimo lyderiu, atliks naujausią savo programą „Tegyvuoja karalius!“

Išlaikant festivalio tradiciją minėti birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dienos išvakarėse simboliškai skambės gausaus lietuvių atlikėjų būrio rengiamas Osvaldo Balakausko „Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis“. Dar vieną festivalio tradicijų – pristatyti senosios muzikos programą – šiemet birželio 16 d. pratęs ansamblis iš Italijos „Il Giardino Armonico“ su solistais Giovanni Antonini ir Giovanni Sollima.

Smuiko virtuozo Sergejaus Krylovo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras su pianiste Anna Geniušiene birželio 19 d. pateiks specialiai festivaliui rengiamą lietuvių ir austrų kompozitorių muzikos programą „Naujas šedevrų skambesys“. O festivalį su Modesto Pitrėno diriguojamu LNSO birželio 21 d. vainikuos į Filharmonijos sceną sugrįžtantis Thomas Hampsonas. Mūsų šalies publiką pakerėjęs 2022-ųjų festivalyje, kai su LNSO atliko Gustavo Mahlerio muziką, šįkart baritonas rengia įspūdingą muzikos fiestą, ką liudija ir nepaprastai spalvinga koncerto programa – nuo W. A. Mozarto iki C. Porterio.

Pirmieji daugiau apie festivalį iš pirmų lūpų sužinoti ir bilietus įsigyti gali Vilniaus knygų mugės lankytojai. Daugiau informacijos apie festivalį – vilniusfestival.lt ir filharmonija.lt. Mugės metu Vilniaus festivalio koncertų bilietams taikoma 20 proc. nuolaida (išskyrus žemiausio tarifo bilietus). Nuolaida vasario 22–25 d. taikoma ne tik mugėje, bet ir perkant bilietus internetu ar Filharmonijos kasose. 

* * *

VILNIAUS FESTIVALIS 2024

28-ojo festivalio programa

2024 m. birželio 2–21 d.

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Birželio 2 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje 

„Credo in pace. LNSO, Robertas Šervenikas, Kauno valstybinis choras, solistai“

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas)

KAUNO VALSTYBINIS CHORAS (meno vadovas ir vyr. dirigentas Robertas Šervenikas

Solistai: SHEKU KANNEH-MASON (violončelė, Jungtinė Karalystė)

DMITRI LEVKOVICH (fortepijonas; Ukraina, Kanada)

Dirigentas ROBERTAS ŠERVENIKAS

Programa: KRZYSZTOF PENDERECKI – Čakona iš „Lenkiškojo Requiem“ solistams, mišriam chorui ir orkestrui; MIECZYSŁAW WEINBERG – Koncertas violončelei ir orkestrui c-moll, op. 43; LUDWIG VAN BEETHOVEN – „Chorinė fantazija“ fortepijonui, chorui ir orkestrui, op. 80; ARVO PÄRT – „Credo“ fortepijonui, mišriam chorui ir orkestrui

Bilietai – 31, 41, 51, 61 Eur

Birželio 5 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

„Misija įmanoma. Marc-André Hamelin interpretuoja Beethoveną, Schumanną ir Ravelį“

MARC-ANDRÉ HAMELIN (fortepijonas, Kanada)

Programa: LUDWIG VAN BEETHOVEN – Sonata fortepijonui, op. 106, B-dur (Große Sonate für das Hammerklavier); ROBERT SCHUMANN  – „Miško scenos“, op. 82 („Waldszenen“); MAURICE RAVEL – „Nakties Gasparas“, M. 55 („Gaspard de la nuit“) 

Bilietai – 21, 31, 41, 51 Eur

Birželio 7 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

„Trys herojai: Wagner, Liszt, Strauss. LNSO, Victorien Vanoosten, Yoav Levanon“

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS 

Solistas YOAV LEVANON (fortepijonas, Izraelis)

Dirigentas VICTORIEN VANOOSTEN (Prancūzija)

Programa: RICHARD WAGNER – Operos „Parsifalis“ uvertiūra; FERENC LISZT – Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 1 Es-dur, S. 124; RICHARD STRAUSS – Simfoninė poema „Didvyrio gyvenimas“, op. 40 („Ein Heldenleben“) 

Bilietai – 31, 41, 51, 61 Eur

Birželio 9 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

„Lietuva sutinka Ukrainą. Vilniaus kvartetas, Ukrainos solistų kvartetas“

VALSTYBINIS VILNIAUS KVARTETAS:

DALIA KUZNECOVAITĖ (smuikas), ALGIRDAS ŠOCHAS (smuikas), KRISTINA ANUSEVIČIŪTĖ (altas), VIKTOR REKALO (violončelė)

UKRAINOS SOLISTŲ KVARTETAS:

DMYTRO UDOVYCHENKO (smuikas), VALERYI SOKOLOV (smuikas), NATALIIA KULEBA (altas), OLEKSYI SHADRIN (violončelė)

Programa: BORIS LYATOSHINSKY – Styginių kvartetas Nr. 2, op. 4, A-dur; OSVALDAS BALAKAUSKAS – Styginių kvartetas Nr. 3; FELIX MENDELSSOHN – Styginių oktetas, op. 20, Es-dur

Bilietai – 21, 31, 41 Eur

Birželio 11 d., antradienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje 

„Tegyvuoja karalius! „King’s Singers“ Vilniuje“

Vokalinis sekstetas THE KING’S SINGERS (Jungtinė Karalystė):

PATRICK DUNACHIE (pirmasis kontratenoras), EDWARD BUTTON (antrasis kontratenoras), JULIAN GREGORY (tenoras), CHRISTOPHER BRUERTON (pirmasis baritonas), NICK ASHBY (antrasis baritonas), JONATHAN HOWARD (bosas)

Programoje – įvairių laikotarpių anglų kompozitorių kūriniai chorui, skirti įvairioms Didžiosios Britanijos monarchijos iškilmėms ir ceremonijoms

Bilietai – 31, 41, 51, 61 Eur

Birželio 13 d., ketvirtadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje 

„Requiem Stasio Lozoraičio atminimui. Šv. Kristoforo orkestras, „Jauna muzika“, Modestas Barkauskas, Gabrielė Kupšytė“

Vilniaus miesto savivaldybės ŠV. KRISTOFORO KAMERINIS ORKESTRAS (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas)

Vilniaus miesto savivaldybės choras JAUNA MUZIKA (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas)

Solistė GABRIELĖ KUPŠYTĖ (mecosopranas)

Dirigentas MODESTAS BARKAUSKAS

Programa: OSVALDAS BALAKAUSKAS – „Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis“ (liturginis tekstas)

Įėjimas laisvas

Birželio 16 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

„Harmonijos sodas. „Il Giardino Armonico“, Giovanni Antonini, Giovanni Sollima“

Ansamblis IL GIARDINO ARMONICO (Italija)

Meno vadovas, solistas ir dirigentas GIOVANNI ANTONINI (šalamaja, Italija)

Solistas GIOVANNI SOLLIMA (violončelė, Italija)

Programa: DOMENICO SARRO – Koncertas a-moll išilginei fleitai, styginiams ir basso continuo; LEONARDO LEO – Koncertas d-moll violončelei, styginiams ir basso continuo, L. 60; LUIGI BOCCHERINI – „Nakties muzika Madride“ („La musica notturna delle strade di Madrid“) styginiams, G. 324; GEORG PHILIPP TELEMANN – Koncertas d-moll dviem šalamajoms, styginiams ir basso continuo, TWV 52:d1; ANTONIO VIVALDI – Koncertas a-moll violončelei, styginiams ir basso continuo, RV 420; GIOVANNI SOLLIMA – „Passa Calle XXI“ dviem šalamajoms, violončelei, styginiams ir basso continuo (2021 m. versija) 

Bilietai – 21, 31, 41, 51 Eur

Birželio 19 d., trečiadienį, 19 val. 

Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje

„Naujas šedevrų skambesys. LKO, Sergej Krylov, Anna Geniušienė“

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Meno vadovas, solistas ir dirigentas SERGEJ KRYLOV (smuikas)

Solistė ANNA GENIUŠIENĖ (fortepijonas)

Programa: ANTANAS REKAŠIUS – „Muzika styginiams“; JOSEPH HAYDN – Simfonija Nr. 43 Es-dur, Hob. I:43; JOHANN NEPOMUK HUMMEL – Koncertas smuikui, fortepijonui ir orkestrui, op. 17

Bilietai – 31, 41, 51, 61 Eur

Birželio 21 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje 

„Thomas Hampson gala. LNSO, Modestas Pitrėnas“

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS 

Solistas THOMAS HAMPSON (baritonas, JAV) 

Dirigentas MODESTAS PITRĖNAS

Programa: 

WOLFGANG AMADEUS MOZART – Uvertiūra ir Giuljemo arija „Rivolgete a lui lo sguardo“ iš operos „Visos jos tokios“ („Cos? fan tutte“), K. 588; Fandango scena ir Grafo arija „Hai gi? vinta la causa!“ iš operos „Figaro vedybos“ („Le nozze di Figaro“), K. 492; CHARLES GOUNOD – Baleto muzika „Les Troyens“ ir „Danse de Phryné“ iš operos „Faustas“ („Faust“); JULES MASSENET – Erodo arija „Ce breuvage pourrait... Vision fugitive“ iš operos „Erodiada“ („Hérodiade“); GIUSEPPE VERDI – 1 ir 3 v. baleto muzika iš operos „Makbetas“ („Macbeth“); Rodrigo mirties scena iš operos „Don Karlas“ („Don Carlos“); FRANZ LEH?R – Koncertinis valsas „Gold und Silber“, op. 79; Danilo arija „O Vaterland du machst bei Tag“ iš operetės „Linksmoji našlė“ („Die lustige Witwe“); LEONARD BERNSTEIN – Pjesė orkestrui „Times Square“ ir Gabėjaus daina „Lonely Town“ iš miuziklo „Apie miestą“ („On the Town“); COLE PORTER – Petručijo daina „Where is the Life that Late I Led“ iš miuziklo „Pabučiuok mane, Keit“ („Kiss Me Kate“); dainos „In the Still of the Night“ ir „Begin the Beguine“

Bilietai – 41, 51, 61, 81, 101 Eur

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.