Šv. Kristoforo kamerinis orkestras kviečia į 30-ojo sezono koncertus

Universalumas, profesionalumas, meninis polėkis ir jaunatviškumu alsuojanti branda – epitetai, kuriais gali pasigirti Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas), šiemet kviečiantis į 30 – ojo sezono koncertus. Naujos, įdomios Vilniaus miestą garsinančio kolektyvo pavasarinės programos – jau nuo šios savaitės!

 Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 „Skambančios miško istorijos“.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 „Skambančios miško istorijos“.<br> Orkestro archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-03-12 09:15

Vokalinės muzikos žavesys

Kovo 14 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje publika kviečiama pasimėgauti vokalinės muzikos skambesiu. Koncerte „Vokalo meistrai“ drauge su orkestru, vadovaujamu charizmatiškojo M. Barkausko, pasirodys trys talentingi solistai: Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Vera Talerko (sopranas) ir Ignas Melnikas (bosas-baritonas).

„Kai muziką užlieja šiltų obertonų sklidinas A. Krikščiūnaitės balsas, abejingų nelieka“, – apie Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatę rašė muzikologė Jūratė Katinatė.

„Gera muzikinė atmintis, tiksli intonacija, gražus, savitas balso tembras, platus diapazonas bei dainininkės patrauklumas palieka stiprų įspūdį klausytojams ir žiūrovams“ – taip apie jaunosios kartos pažibą iš Latvijos Verą Talerko atsiliepia specialistai. Puikių solisčių kompaniją papildys besiskleidžianti jaunosios kartos operos žvaigždė I. Melnikas, pastaraisiais metais daug laiko praleidęs Italijos teatruose.

Koncerto programoje laukia Wolfgango Amadeaus Mozarto, Gaetano Donizetti, Léo Delibes ir Georges'o Bizet žymiausių operų ištraukos.

Skambančios miško istorijos

Sezono programoje neužmiršta ir jaunoji klausytojų karta. Koncertai „Skambančios miško istorijos“ kovo 17 d. 12 val. ir balandžio 21 d. 12 val. pakvies mažuosius į Šv. Kotrynos bažnyčią pasiklausyti žinomų kompozitorių kūrinių ir muzikos iš animacinių filmų.

Dvi miško istorijų dalys – skirtingos, įtraukiančios ir linksmos, kupinos šokių ir dainų. Koncertus ves stebuklingo miško gyventojai, o muziką dovanos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro kvintetas.

„Pasimatymas Londone“

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras nuolat nustebina Lietuvoje retai girdimais muzikos šedevrais. Britų kompozitorių Ralpho Vaughano Williamso (1872 – 1958) ir Williamo Waltono (1902–1983) muzikos opusai nuskambės koncerte „Pasimatymas Londone“.

Kovo 21 d. 19 val. Šv. Kotrynos Bažnyčioje publika su orkestro muzikantais, dirigentu M. Barkausku ir obojininku Tomu Bieliausku leisis į muzikinę kelionę siauromis, spalvingomis ir įkvepiančiomis karališkojo miesto Londono gatvėmis.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro obojų grupės koncertmeisteris T. Bieliauskas supažindins klausytojus su britų kompozitoriaus Ralpho Vaughano Williamso Koncertu obojui ir styginiams a-moll.

Kitas vakaro kūrinys – nepaprasto virtuoziškumo reikalaujanti, spalvinga 1971 m. sukurta Sero Williamo Waltono Sonata Styginiams leis orkestrui atskleisti visas savo galimybes.

Skleis viltį ir tikėjimą

Kovo 28 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje koncertą „Šv. Velykų belaukiant“ surengs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Valstybinis choras „Polifonija“. Skambės viltį spinduliuojantys kūriniai: vieno žymiausių Latvijos kompozitorių Peterio Vaskso „Missa“, 2023 m. Šv. Kristoforo kamerinio orkestro kompozitorių konkurso I premijos laureato, amerikiečių kompozitoriaus Keane'o Southardo „Lamentation“ ir šiuolaikiniu romantiku vadinamo lietuvių kompozitoriaus Algirdo Martinaičio „Rojaus paukščiai“.

Koncertas kvies stabtelėti ir susikaupti belaukiant Šv. Velykų.

V. Bartulio atminimo vakaras

Su kompozitoriaus Vidmanto Bartulio (1954 – 2020) kūryba Šv. Kristostoforo kamerinį orkestrą sieja ypatingas ryšys. Didelio dėmesio sulaukė ir orkestro įgrota kompozitoriaus kūrybos kompaktinė plokštelė „I like…“.

Stilių, žanrų, manierų, nuotaikų ir potyrių įvairove Vidmanto Bartulio muzika pranoksta daugelio lietuvių kompozitorių kūrybą, stebina netikėtais posūkiais ir rakursais. Jis galėjo rašyti bet ką – nuo kamerinių miniatiūrų iki operos ir stambių orkestrinių kūrinių, nuo liaudies dainų harmonizacijų iki muzikos masiniams renginiams, nuo monumentalaus „Requiem“ iki melodijų mados kolekcijų pristatymams, popdainų aranžuočių.

Balandžio 11 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Šv. Kristoforo kamerinis orkestras kviečia iš naujo atrasti spalvingą V, Bartulio kūrybą koncerte „I like Vidmantas Bartulis“, skirtame kompozitoriaus 70 gimimo metinėms paminėti. Programoje skambės V. Bartulio „Psalmės“, „I like Schubert“, „Bolero. Pavane Lacrimae“ bei Luko Butkaus „I like Vidmantas Bartulis“ fortepijonui ir styginiams.

Kaip 2020 m. teigė pats V. Bartulis, „gyvas koncertas, kaip ir spektaklis, niekada nebūna visiškai toks pat, nesvarbu, kad atliekamas tas pats kūrinys. Jei yra salė, geras orkestras, kodėl gi nenusipirkus bilieto ir gyvai nepaklausius koncerto?“

Kompozitoriaus kūrinius atliks Simas Tankevičius (smuikas), Domas Jakštas (violončelė), Lukas Butkus (fortepijonas) ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas M. Barkausko batutos mosto.

Jau šį pavasarį orkestras pristatys ir naują festivalį, kuriame skambės net keturios lietuviškos premjeros, o repertuaras aprėps žanrus nuo simfodžiazo, elektroninio baroko iki šiuolaikinės kantatos. Keturi išskirtiniai vakarai – keturios visiškai naujos muzikinės patirtys Visa tai laukia jau šių metų gegužės mėnesį. Daugiau informacijos jau netrukus www.kristoforas.lt!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.