Dainos šventė „Organum“ salėje prasidėjo atradimais

Šeštadienio vakarą ORGANUM salėje šventiškai prasidėjo Tarptautinis vokalinės kamerinės muzikos festivalis „Dainos menas“. Puikiai jam pasiruošta: klausytojų laukė jauki kamerinė salė, kūrinių tekstai ir jų vertimai, atlikėjus pristatančios nuotraukos, koncertų atmintinė, bukletas.

 K. Jarnot (dešinėje) ir G. Raudonius.<br>V. Strimaitienės nuotr.
 K. Jarnot (dešinėje) ir G. Raudonius.<br>V. Strimaitienės nuotr.
 Festivalio rengėjai Dalia ir Dainius Sverdiolai.<br>V. Strimaitienės nuotr.
 Festivalio rengėjai Dalia ir Dainius Sverdiolai.<br>V. Strimaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

2024-03-18 20:39

Renginio organizatoriai Dalia ir Dainius Sverdiolai buklete rašo, kad festivalis atvers „šimtmečius gyvuojantį, bet niekada nesenstantį kūrybos klodą. Vokalinė kamerinė muzika, jos platus ir įvairus repertuaras visame pasaulyje sulaukia išskirtinio dainininkų, pianistų dėmesio“. Todėl jie tikisi, kad festivalis įsilies į Vilniaus kultūros gyvenimą.

Jo programa išties patraukli temine ir pasirinktų kūrinių stilistine įvairove. Ir ne tik. Greta jau žinomų atlikėjų vardų pasirodys jauni veidai. Visų jų biografijose atsispindi ne tik Lietuvos, bet ir Europos mokyklų, konkursų, koncertų patirtys.

Gal klausytojai naujai įvertins tik retsykiais blykstelėjusius jaunų menininkų veidus? Festivalyje dainuosiantys Lina Dambrauskaitė, Modestas Sedlevičius ar Renata Dubinskaitė scenoje retsykiais girdimi, o pianistų pasirodymai taps intriga. Jonas Šopa, Justas Čeponis, Julija Sadaunykaitė, Jonė Punytė-Svigarienė, Gustas Raudonius turėtų atsiskleisti ne tik kaip pianistai, bet ir jautrios partneriui sielos.

G. Raudonius duete su Didžiosios Britanijos/Vokietijos baritonu Konradu Jarnotu pradėjo festivalį. Jų programa „Sapnų karūnuoti“ apjungė Ludwigo van Beethoveno, Roberto Schumanno, Albano Bergo, Richardo Strausso dainų ciklus. Tai buvo ypatingos vertės vakaras.

Penkiasdešimtmetis solistas, studijavęs pas Dietrichą Fischerį-Dieskau, Helmutą Rillingą, plačiai koncertavęs Europoje, Japonijoje, vedantis meistriškumo kursus, ruošiantis jaunus dainininkus, klausytojams atvėrė kamerinio dainavimo esmę. Tarsi dvasinės išpažintys prikaustė klausytojų dėmesį jo atliekamos dainos, praplėtė jausenų amplitudę.

Dainininkas susirinkusiems tarsi pasakojo, intymiai guodėsi, sielodamasis, pykdamas ir džiaugdamasis. Mintis, žodis, balso charakteristikos, muzika, emocijos tapo vieniu. Meistryste įtikino ir Maurice'o Ravelio muzikos fragmentas, padainuotas bisui.

Nustebino naujas vardas pianistų bendruomenėje. Kartu interpretacijas kūrė Gustas Raudonius, mokęsis smuikuoti, baigęs Donaldo Račio fortepijono klasę VDU Muzikos akademijoje ir R. Schumanno muzikos universitete Diuseldorfe, kur ypač susidomėjo Dainos (Lied) specifika. Jis parengė programų su įvairiais atlikėjais – Ilja Aksionovu, Saule Šeryte, Julia Wirth, Valerie Eickhoff, o su Tomu Kildišiumi laimėjo „Grand Prix“ Nadios ir Lili Boulanger konkurse Paryžiuje.

Pasiekimus patvirtino koncertas, atskleidęs nepaprastą susiklausymą su solistu ir puikų pianizmą: „touche“, skambančius bėglius pasažus, subtilią artikuliaciją ir garso tembrų kaitą. Tačiau svarbiausia – sukurta vienybė su vokalizuojamu muzikos tekstu. Dėmesį galima būtų atkreipti nebent į išlendantį perlaikytą pedalą finaliniuose dainų taktuose.

Gaila, kad dainuojantis jaunimas koncertu nesusidomėjo. Gal jų studijose tai būtų buvusi pati geriausia kamerinio dainavimo „Lied“ stilistikos meistriškumo pamoka, o klausytojams buvo atradimas, malonumas ir viltis kituose koncertuose patirti dar kažką netikėto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.