Džiazo legendos gaivins senas Vilniaus tradicijas

Keturių Lietuvos džiazo grandų – saksofonininkų Petro Vyšniausko ir Vytauto Labučio, kontrabosininko Eugenijaus Kanevičiaus ir perkusininko Arkadijaus Gotesmano projektas „Emeritus“ kovo 20-ąją atkeliauja į Muzikos magijos klubą Vilniaus senamiestyje.

(Iš kairės) P. Vyšniauskas, E. Kanevičius, A. Gotesmanas ir V. Labutis.<br> D. Klovienės nuotr.
(Iš kairės) P. Vyšniauskas, E. Kanevičius, A. Gotesmanas ir V. Labutis.<br> D. Klovienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2024, 12:27 PM

„Nuo tada, kai susibūrėme į kvartetą, kalbos baigėsi – mes grojam ir grojam. Kiekvienąkart – kitaip, naujoviškai. Tokie jau mes esam“, – sako garsūs muzikantai ir geri bičiuliai.

Vienas žymiausių Lietuvos saksofonininkų Petras Vyšniauskas paaiškina, kas jam yra „Emeritus“: „Tai – patyrusių džiazmenų, perėjusių ugnį ir vandenį, kvartetas. Visi – puikūs muzikantai, su jais groti – didelis komfortas.“ Jam antrina žinomas kontrabosininkas, kompozitorius Eugenijus Kanevičius: „Vieni kitus seniai pažįstam, esam beveik bendraamžiai, tad daug kalbėt nereikia – viskas aišku be žodžių, kalbam muzika.“

Šio kvarteto atsiradimo kaltininkas – perkusijos virtuozas Arkadijus Gotesmanas: „Projektas „Emeritus“ gimė per pandemiją. Anksčiau buvo sakoma, kad tie, kuriems per šešiasdešimt, turi kitą išgyvenimo statusą ir galimybes. Pats sau pagalvojau: mums visiems – per šešiasdešimt, bet tikrai nenurimome, esame labai kūrybingi ir veiklūs. Pamaniau: keturiese galime sujungti savo idėjas ir jomis dalintis. Pagrojome ir pajutome, jog turime klausytojams daug ką perduoti.“

Kvartetui vardą davė žinomas saksofonininkas, multiinstrumentalistas, kompozitorius Vytautas Labutis. „Kodėl „Emeritus“? Čia yra maža dalelė ironijos. Nors galbūt – ir ne. Juk kas yra emeritas? Gerbiamas pensininkas. Mes nekviečiame: imkit dabar ir gerbkit mus. Ne. Paliekame publikai spręsti, ar mus gerbia“, – šypsosi jis.

Nuo pat susikūrimo kvartetas nemažai koncertavo, pasirodė „Vilnius Mama Jazz“, Birštono vasaros muzikos, Utenos perkusijos ir džiazo festivaliuose. „Labai ačiū „Muzikos magijos klubui“, kad priims net tris mūsų koncertus, nes šiais laikais rizikinga kviesti muzikantus į tokias mažas erdves. Man tai primena senos gražios Vilniaus tradicijos atkūrimą, kai „Ganelin Trio“ – Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas – grodavo „Literatų kavinėje“, Petro Vyšniausko kvartetas – Vytautas Labutis, Leonidas Šinkarenka ir Gediminas Laurinavičius – ar Vladimiras Čekasinas koncertuodavo „Neringos“ restorane. Tie vakarai sutraukdavo daugybę literatų, dailininkų, architektų, žurnalistų“, – pasakoja A. Gotesmanas.

„Esame seni bendražygiai, o su Petru Vyšniausku susijusi mano profesionalaus kelio pradžia. Jis – mano, muzikanto, mokytojas. Labai intensyviai su juo grojome, po to išsiskyrėme ilgam, dabar vėl susitikome.

Su kitais nuolatos susitikdavome daugybę metų, mus sieja profesinė ir gyvenimiška draugystė. O tai, kad visi keturi esame viename ansamblyje, man – gana naujas įvykis“, – apie garsių muzikų ryšius kalba nuolatinis garsiausių džiazo festivalių dalyvis V. Labutis. „Ir grojame, ir šiaip gyvenime kalbamės“, – P. Vyšniauskas žemaitiškai lakoniškas.

„Toks jau mūsų žanras – bendrausime muzikos kalba tarpusavyje ir kartu su klausytojais. Muzika nėra fiksuota nei kūriniais, nei natomis, bet ji yra mūsų patirtyje, kuria ir dalijamės. Turiu mokinių – vyresnių, jaunesnių, jie kartais sako: „Mokytojau, ateičiau į jūsų koncertą, bet pasakykit, ar jis bus geras, nustebins?“ Atsakau, kad nežinau, nes esu improvizatorius. Bus taip, kaip yrą tą akimirką“, – šypsosi V. Labutis.

Kaip sako visi kvarteto nariai, koncertų programos gimsta „čia ir dabar“, o pabaigoje dedamas ne taškas, o daugtaškis.

Koncertas „Emeritus: P. Vyšniauskas, V. Labutis, E. Kanevičius, A. Gotesmanas“ Muzikos magijos klube (Šv. Stepono g. 12) – kovo 20 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.