Tarptautinio festivalio theATRIUM simbolis – byrantis ir vėl atgimstantis Apolonas

Klaipėdos valstybiniame dramos teatre (KVDT) gegužę-birželį aštuntą kartą šurmuliuos tarptautinis teatro festivalis theATRIUM. Iki jo pradžios liko pora mėnesių, bet rengėjai jau skelbia tradicinio renginio simboliu tapusio meno globėjo Apolono vizualinę metamorfozę. Festivalį lydės šūkis „Nepaisant mūsų“, jau žinoma ir pirmoji programos dalis.

G.Grajauskas: „Pasaulyje daugybė siaubingų dalykų įvyksta nepaisant mūsų, nors visi norėtų, kad to nebūtų“.<br> Lrytas.lt koliažas.
G.Grajauskas: „Pasaulyje daugybė siaubingų dalykų įvyksta nepaisant mūsų, nors visi norėtų, kad to nebūtų“.<br> Lrytas.lt koliažas.
 G. PIlaičio nuotr.
 G. PIlaičio nuotr.
Festivalio theAtrium simbolis – graikų dievas Apolonas. KVDT nuotr.
Festivalio theAtrium simbolis – graikų dievas Apolonas. KVDT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 24, 2024, 11:31 AM

„Katastrofos, gamtos kataklizmai, epidemijos, karai, daugybė dalykų nutinka nepaisant mūsų, nors visi norėtų, kad to nebūtų. Kai tai nutinka, kaskart iš naujo nustembame, ar tikrai viskas vyksta be mūsų prisidėjimo. Gal kažkuris iš mūsų padarė kažką ne taip, arba nepadarė nieko, kai reikėjo skubiai kažką daryti? Liūdna gyvenimo tiesa – vos tik prasideda didžioji griūtis, ji nepaiso nieko, nebesirenka, kas kaltas, o kas be kaltės“, – apie kiekvieną žmogų užklumpantį neišvengiamybės jausmą kalbėjo theATRIUM meno vadovas Gintaras Grajauskas.

Aštuntą kartą Lietuvos pajūryje rengiamo festivalio theATRIUM šūkis skamba mįslingai: „Nepaisant mūsų“. Jį įprasmina netikėta renginio simbolio vizualizacija. Pasikartojančius, bet vis kitokius saulės šviesos, muzikos ir poezijos globėjo graikų dievo Apolono atvaizdus kuriantis festivalio dailininkas Gediminas Pranckevičius šįkart mitologinę Antikos būtybę suskaldė. Maištingas gestas atskleidžia po laiko nugludintu marmuru brandžiai švytintį auksą.

Subyrėjusiame Apolono veide, anot G.Grajausko, slypi paguodos žinutė: „Gerai į jį įsižiūrėjus, galime įžvelgti ir kai ką ypatingo. Nuoskilos, lyg byrančios civilizacijos gabalai, nesunkiai susidėlioja atgal į visumą. Reikia tik kruopštumo ir kantrybės. Japonai suskilusiems dalykams taisyti sukūrė atskirą metodą „kintsugi“ – nuoskilos sujungiamos auksu. Šitaip sutaisyti daiktai įgauna dar didesnę vertę nei tada, kai tebebuvo sveiki ir vientisi“.

„Gamta, išgyvenusi siaubingus kataklizmus, vėl atsitiesia – auga, tarpsta. Lygiai taip pat ir žmonių bendruomenės gali atsitiesti po išmėginimų. Todėl theATRIUM šūkis perskaitomas ir kaip nuoroda į erdvės ir laiko mastelį, sunkiai aprėpiamą pavieniams žmonėms, nepertraukiamą gyvybės srautą, supintą iš visų rūšių bei jų laiko“, – skelbia festivalio rengėjai, paliekantys teisę žiūrovams patiems individualiai suvokti ir interpretuoti subyrėjusio Apolono atvaizdą.

Tradiciškai theATRIUM sudarys dvi dalys: Lietuvos teatro vitrina ir tarptautinė programa. Geriausi įvairių Lietuvos teatrų kūriniai bus rodomi gegužės 15–19 dienomis. Lietuviškojo teatro savaitės renginių tinklelis jau paskelbtas Klaipėdos dramos teatro repertuare bei festivalio internetinėje svetainėje.

Ši svarbi tinklaveikos savaitė sutraukia iki pusšimčio teatro profesionalų iš įvairių pasaulio šalių jie žiūrės spektaklius, bendraus su kūrėjais, laisvalaikiu susipažins su Klaipėda. Gegužės 24 dieną prasidės tarptautinė programa, į ją įtrauktus spektaklius lydės pokalbiai su kūrėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.