„Holsto orbitoje“ sužibės pučiamieji, solo tūba gros svečias iš Vokietijos

Balandžio 6 d. orkestro muzikos koncertą „Holsto orbitoje“ Nacionalinėje filharmonijoje surengs Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).

Constantinas Hartwigas.<br>T.Eppo nuotr.
Constantinas Hartwigas.<br>T.Eppo nuotr.
Lietuvos simfoniniam pučiamųjų orkestrui (LSPO) diriguoja Martynas Staškus.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoniniam pučiamųjų orkestrui (LSPO) diriguoja Martynas Staškus.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).<br>M.Hillingo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO).<br>M.Hillingo nuotr.
Diriguoja Martynas Staškus.<br>D.Matvejevo nuotr.
Diriguoja Martynas Staškus.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

LNF inf.

Mar 28, 2024, 10:10 AM

Koncertu bus paminėtas Gustavo Holsto 150-metis. Orkestrui diriguos Martynas Staškus, solo tūba gros svečias iš Vokietijos Constantinas Hartwigas, dalyvaus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mišraus choro merginų grupė. Prieš koncertą Filharmonijos fojė bus atidaryta nauja paroda – Vilmanto Dambrausko „Mano miesto portretai“.

Šiuolaikiškas ir universalus kolektyvas – Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras – atlieka įvairių žanrų ir stilių muziką, rengia įdomias temines programas, pasirodo su žymiais Lietuvos ir užsienio solistais. Šį kartą orkestras kviečia leistis į Gustavo Holsto orbitą!

Pagrindinis šios programos herojus, kurio 150-metį mini visas pasaulis, – anglų kompozitorius Gustavas Holstas. Jis yra laikomas simfoninės pučiamųjų muzikos pradininku, savo kūryboje plėtojęs vėlyvojo romantizmo ir ankstyvojo modernizmo tradicijas, padaręs didelę įtaką šiuolaikinei kino muzikai. Koncerte skambės vienas pirmųjų pasaulyje originaliai sukurtų koncertinių kūrinių tokiai sudėčiai – Pirmoji siuita pučiamų orkestrui Es-dur (1909), ir itin viso pasaulio atlikėjų pamėgta siuita „Planetos“ (1917), pasižyminti raiškiomis melodijomis, spalvinga harmonija, žėrinčia orkestruote, žaismingų charakterių įvairove.

LSPO pateiks ir G. Holsto stilistinėje „traukos orbitoje“ esančių kitų autorių muziką. Tai ypatingą vietą muzikos istorijoje užimantys vėlyvieji romantikai – vokietis Richardas Straussas ir anglas Edwardas Elgaras. Koncerto pradžiai orkestras pasirinko patį žinomiausią, embleminį R. Strausso kūrinio „Taip kalbėjo Zaratustra“ fragmentą – Introdukciją (aranžuotą R. Marko Rogerso), kuri tarsi šaukinys kviečia skrieti į paslaptingas muzikinės orbitos erdves. Edwardui Elgarui atstovaus variacijos „Enigma“ („Paslaptis“), kuriose kompozitorius užkodavo ne vieną paslaptį. Kiekvieną ciklo dalį autorius pažymėjo savo draugų inicialais ir taip sukūrė unikalius jų muzikinius portretus. Koncerte skambės viena populiariausių variacijų „Nimrod“, skirta A. J. Jaegeriui.

Į kosminę „Holsto orbitą“ įsilies ir Johnas Williamsas – bene sėkmingiausias dabarties JAV kompozitorius, sukūręs vienus populiariausių garso takelių kino istorijoje (daugiau nei 100 filmų). LSPO koncerte bus atliktas J. Williamso Koncertas tūbai ir orkestrui, apie kurį pats kompozitorius sakė: „Tikrai nežinau, kodėl tai parašiau, – tiesiog apėmė noras ir instinktas. Man visada patiko tūba ir netgi šiek tiek esu ja grojęs. Koncertas tūbai – lengvas ir melodingas kūrinys. Tikiuosi, jame pakanka įvykių, kad jis būtų įdomus.“

J. Williamso koncertą atliks tūbininkas iš Vokietijos Constantinas Hartwigas. Jis yra tarptautinio pučiamųjų instrumentų konkurso „Aeolus“ laureatas, kaip solistas su orkestrais pasirodantis visoje Europoje, koncertuojantis tokiose salėse kaip Leipcigo „Gewandhaus“, Diuseldorfo „Tonhalle“, Karališkojoje Alberto salėje ir kitose. Koncertu su LSPO C. Hartwigas įkūnys itin retai pasitaikantį įvykį scenose – solistas tūbos virtuozas!

Prie koncerte skambėsiančios E. Elgaro muzikinių portretų muzikos derės Filharmonijos fojė atidaroma nauja paroda – Vilmanto Dambrausko „Mano miesto portretai“. Autorius savo miestą Šiaulius pristato ne tradiciniais miesto vaizdiniais, ne tuo, kas mieste sukurta, o per tuos, kurie jį kuria, – per žmones. „Nesureikšminu paties fotografavimo fakto, tiesiog kviečiuosi žmones į svečius ir džiaugiuosi laiku, kurį mes leidžiame kartu būdami vienas kitam atviri, nuoširdūs ir savi“, – sako V. Dambrauskas, kviesdamas Šiaulius pažinti per jo žmonių portretus.

Koncertas „Holsto orbitoje“ vyks balandžio 6 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame įsigyti šį sezoną siūlomą abonementą ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.