Filharmonijos simfoniniame koncerte – variacijos draugams ir apie draugus

Balandžio 13 d. simfoninis vakaras „Variacijos draugams ir apie draugus“ Filharmonijos scenoje suburs vienaip ar kitaip tarpusavyje susijusius ir bendrystės svarbą kūrybiniame gyvenime liudijančius muzikus.

 Keri-Lynn Wilson.<br>  D. Matvejevo nuotr.
 Keri-Lynn Wilson.<br>  D. Matvejevo nuotr.
  Keri-Lynn Wilson ir LNSO.<br> D. Matvejevo nuotr.
  Keri-Lynn Wilson ir LNSO.<br> D. Matvejevo nuotr.
  Keri-Lynn Wilson ir LNSO.<br>  D. Matvejevo nuotr.
  Keri-Lynn Wilson ir LNSO.<br>  D. Matvejevo nuotr.
  Kamilė Zaveckaitė ir Marcelis Lazăras.
  Kamilė Zaveckaitė ir Marcelis Lazăras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Apr 9, 2024, 9:47 AM, atnaujinta Apr 9, 2024, 9:48 AM

Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (LNSO) diriguos orkestrantų ir Lietuvos publikos jau pamėgta ir laukiama dirigentė iš užatlantės Keri-Lynn Wilson. Solo dviem fortepijonais gros „Kaunas Piano Fest“ konkurso 2022 m. nugalėtojai Kamilė Zaveckaitė ir Marcelis Lazăras. Skambės Myroslavo Skoryko „Diptichas“, Maxo Brucho dvigubas fortepijoninis koncertas ir garsiosios Edwardo Elgaro „Enigma variacijos“.

Tarptautinis pianistų festivalis „Kaunas Piano Fest“ – jaunas, bet brandus dviejų jaunų pianistų Monikos Lozinskienės ir Roberto Lozinskio kūdikis, kilęs iš meilės klasikinei muzikai ir begalinio noro ja dalintis.

Nuo 2018 m. į Kauną pianistus iš viso pasaulio sukviečiantis renginys puoselėja muzikinės draugystės ir bendruomeniškumo vertybes ir skatina pianistus ne tik lavinti savo meninę vaizduotę ir techniką, bet ir tobulinti bendravimo tarpusavyje ir su publika įgūdžius.

Plačiai klausytojų auditorijai atvira fortepijoninės muzikos šventė kaskart rengia ir konkursą, o jo nugalėtojai apdovanojami galimybe pasirodyti vienoje scenoje su pagrindiniais Lietuvos orkestrais. Dovana nugalėtojams tampa ir dovana publikai, jos sulauksime balandžio 13 d. koncerte.

2022-ųjų „Kaunas Piano Fest“ konkurso nugalėtojai Kamilė Zaveckaitė ir Marcelis Lazăras, pabrėždami draugystės svarbą, su LNSO Filharmonijos Didžiojoje salėje pasirodys kartu ir atliks vokiečių kompozitoriaus Maxo Brucho Koncertą dviem fortepijonams ir orkestrui as-moll.

Draugystės temą „Variacijų draugams ir apie draugus“ vakare įprasmins ir ukrainietiška gaida. Koncertą pradės XX a. ukrainiečių kompozitoriaus Myroslavo Skoryko „Diptichas“ styginių orkestrui – paveikus ir jaudinantis kūrinys styginiams, koncertų salėse skambantis gana retai – anot muzikos kritikų, daug rečiau nei yra vertas.

Ukrainietiška muzika šiam koncertui pasirinkta neatsitiktinai. Prisimindama savo ukrainietiškas šaknis ir reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, Kanadoje gimusi dirigentė Keri-Lynn Wilson įkūrė Ukrainos laisvės orkestrą. Praėjusių metų vasarį, minint Rusijos invazijos į Ukrainą metines, Lvivo operos teatre K.-L. Wilson su šiuo orkestru atliko Giuseppe’s Verdi „Requiem“.

Šiais metais ji grįžo į Ukrainą atlikti Ludwigo van Beethoveno Devintosios simfonijos su nauja „Odės džiaugsmui“ versija ukrainiečių kalba, kurią sukūrė pati. Šioje versijoje Friedricho Schillerio žodis „Freude“ pakeistas į „Slava“ – ukrainiečių pergalės šūkį. Paminint antrąsias invazijos metines, K.-L. Wilson diriguojamo Ukrainos laisvės orkestro atliekamos L. van Beethoveno Devintosios simfonijos įrašą išleido „Deutsche Grammophon“.

Koncertą simboliškai pabaigs vėlyvojo romantizmo anglų kompozitoriaus Edwardo Elgaro „Enigma variacijos“ orkestrui – kūrinys, kuriame draugystės tema įprasminama tiesiogiai. Variacijų partitūroje E. Elgaras užkodavo savo žmonos ir artimų draugų kriptogramas, tapusias muzikinės plėtotės pagrindu: kiekviena variacija yra vieno jo artimų draugų muzikinė piktograma. Pavadindamas savo kūrinio temą „Enigma“ (liet. – mįslė), kompozitorius užminė mįslę, kuri niekada nebuvo įminta. Mėginant atspėti „Enigmos“ paslaptį, paplitusi nuomonė, kad variacijų temoje kompozitorius paslėpė melodiją.

Koncertas „Variacijos draugams ir apie draugus. LNSO, Kamilė Zaveckaitė, Marcel Lazăr, Keri-Lynn Wilson“ vyks balandžio 13 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame įsigyti šį sezoną siūlomą abonementą ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste