Festivalyje „Kaunas Jazz“ smagią nuotaiką kurs garsūs vardai – bilietai sparčiai tirpsta

„Kaunas Jazz“ rengėjams paskelbus visą programą paaiškėjo, kad po kelių  savaičių prasidedančio tradicinio džiazo festivalio lankytojų laukia daug muzikinių nuotykių. Bilietai į koncertus jau sparčiai tirpsta.

Bene garsiausi šiųmečio džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ vardai – Ledisi (dešinėje) ir „Snarky Puppy“.<br>Rengėjų nuotr.
Bene garsiausi šiųmečio džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ vardai – Ledisi (dešinėje) ir „Snarky Puppy“.<br>Rengėjų nuotr.
Dora Morelenbaum.<br>Rengėjų nuotr.
Dora Morelenbaum.<br>Rengėjų nuotr.
Pacheco .<br>Rengėjų nuotr.
Pacheco .<br>Rengėjų nuotr.
Ray Greene'as.<br>Tina Abbaszadeh nuotr.
Ray Greene'as.<br>Tina Abbaszadeh nuotr.
Theo Crokeris.<br>Fabiola Fisah nuotr.
Theo Crokeris.<br>Fabiola Fisah nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 11:16 AM

Vienas ryškiausių Kaune vyksiančio festivalio programos vardų – pirmą sykį atvykstanti viena ryškiausių šių dienų amerikiečių džiazo grupių  „Snarky Puppy“, pernai pelniusi prestižinę „Grammy“ statulėlę. Jos  koncertas įvyks balandžio 28 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje. 

Nuolat besikeičiančios sudėties kolektyvas vadinamas naujųjų laikų Amerikos muzikos reiškiniu. Šiemet „Snarky Puppy“ mini karjeros  dvidešimtmetį – prieš tiek metų grupę subūrė Šiaurės Teksaso universiteto studentai.

Kompozitoriaus, prodiuserio, instrumentininko Michaelo League'o įkurta  grupė nuo pat pradžių garsėjo kaip gaivios muzikinės laisvės propaguotojai. Kiekvienas šios grupės įrašas – kitoks, o pagrindinis principas, kurio laikosi muzikantai – jokiu būdu nesikartoti.

Dar 2014-aisiais grupė pelnė savo pirmąją „Grammy“ statulėlę (už geriausią  ritmenbliuzo atlikimą), o šiandien jų jau turi penkias. Mat net keturi  grupės albumai buvo pripažinti metų geriausiais šiuolaikinės instrumentinės muzikos kategorijoje. Naujausią pergalę „Grammy“ dalybose grupė nuskynė 2023-aisiais, kai statulėle buvo įvertintas jos albumas „Empire Central“.

Improvizuos teatre

Intriguojantys koncertai vyks ir Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Balandžio 26 d festivalio publikos laukia dvigubas koncertas. Pirmojoje  jo dalyje pasirodys vienas darbščiausių šių dienų Lietuvos džiazo ir  popmuzikos atstovų – pianistas, kompozitorius, vokalistas Giedrius Nakas. Antrojoje išgirsime Theo Crokerį – „Grammy“ nominantą, garsų amerikiečių  džiazo trimininką ir vokalistą.

Ypač didelės sėkmės sulaukė 2019-aisiais išleistas Th.Crockerio albumas  „Star People Nation“, nominuotas „Grammy“ apdovanojimui geriausio  šiuolaikinės instrumentinės muzikos albumo kategorijoje. 2022-aisiais jis  išleido septintąjį savo albumą „Love Quantum“, o metus vainikavo legendinio  Mileso Daviso kūrybai skirtu koncertiniu albumu, įrašytu su Berlyno  filharmonijos orkestru. „Kaunas Jazz“ publika gali tikėtis kelionės po  spalvingą ir turtingą Th.Crokerio muzikos pasaulį, kuriame dera džiazo,  hiphopo ir popmuzikos elementai.

Balandžio 27-osios vakarą teatro scenoje karaliaus Ledisi – žymi  amerikiečių dainininkė, „Grammy“ laureatė, Kaune pristatysianti legendinės  atlikėjos Ninos Simone repertuarui skirtą programą.

Ši amerikiečių dainininkė net 14 sykių buvo nominuota „Grammy“ apdovanojimams, o 2021-aisiais ši muzikantų išsvajota statulėlė atsidūrė jos rankose už  kūrinį „Anything For You“, pripažintą geriausiu tradicinio ritmenbliuzo  atlikimu.

„Kalbant apie šiuolaikinius vokalistus, beveik niekas pasaulyje negali  dainuoti taip, kaip ji. Ji viena didžiųjų pasaulio vokalisčių, taškas“,  – susižavėjimo Ledisi neslėpė popmuzikos žvaigždė Johnas Legendas.

Ledisi – viena mėgstamiausių kadenciją baigusio JAV prezidento Baracko  Obamos ir jo sutuoktinės Michelles dainininkių. Tarp kitų jos gerbėjų –  šviesaus atminimo Prince‘as, taip pat Natalie Cole, Stevie Wonderis, Chaka  Khan, kitos muzikos ikonos. 

Aplankys kitus miestus

Festivalis „Kaunas Jazz“ vyks ne tik Kaune, bet ir kituose Lietuvos  miestuose: Vilniuje, Palangoje, Joniškyje, Vilkaviškyje ir Jurbarke. Tai  bus savotiška pagrindinės „Kaunas Jazz“ programos įžanga. 

Pirmasis į „Kaunas jazz“ sceną žengs žymus amerikiečių dainininkas ir  trombonininkas Ray Greene‘as, surengsiantis trijų koncertų seriją.  Balandžio 19-ąją jis koncertuos Kaune, „Volfas Engelman galerijoje“,  balandžio 20-ąją – Palangos klube „Vandenis“, balandžio 21-ąją –  Joniškio žieminėje sinagogoje.

Gospelų, soulo ir ritmenbliuzo muzikos įkvėptas R.Greene‘as koncertavo ir  įrašinėjo dainas su soulo legendomis Aretha Franklin, „The Isley Brothers“  ir Natalie Cole. Ne vienerius metus jis dainavo JAV grupėje „Tower Of  Power“, o šiuo metu yra legendinio gitaristo Carloso Santanos grupės  pagrindinis vokalistas ir trombonininkas.

Pagrindinį festivalio savaitgalį net trijuose Lietuvos miestuose publiką  džiugins vienas ryškiausių naujosios kartos Kubos džiazo muzikantų Jorge  Luisas Pacheco.

Pianistas, kompozitorius, perkusininkas ir vokalistas – šis muzikantas  turi begalę talentų. Amerikietiškojo džiazo, Kubos muzikos, pop ir soulo  įkvėptas J.L.Pacheco yra rengęs pasirodymus svarbiausiuose pasaulio džiazo  klubuose, salėse ir festivaliuose. „Jis – tikras virtuozas, kuris nepaiso  žanrų rėmų“, – taip apie „Kaunas Jazz“ svečią yra sakęs legendinis  pianistas Monty Alexanderis.

Savo kelionę per Lietuvą kubiečių žvaigždė pradės Suvalkijoje – balandžio  25 d. surengs koncertą Vilkaviškio autobusų stotyje. Balandžio 26 d.  muzikantas gros Kaune. Balandžio 28 d. jį bus galima išgirsti Jurbarko  parodų ir koncertų salėje.

Negana to, šis festivalio svečias pasirodys ir šįmet į „Kaunas Jazz“  sugrįžtančiame naktiniame improvizacijų koncerte – „jam session“. Čia jį  bus galima išgirsti balandžio 27-ąją.

„Kaunas Jazz“ į naktinius „jam session“, kurie vyks „Volfas Engelman  galerijoje“, šįmet pakvies du sykius. Balandžio 26-ąją improvizacijų  vakarą čia pradės „JazzWay“ – 18 metų gyvuojanti grupė iš uostamiesčio,  kurios lyderis – dainininkas Steponas Januška.

Balandžio 29-ąją Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje pasirodymą surengs vis  daugiau dėmesio sulaukianti jaunosios kartos brazilų dainininkė Dora  Morelenbaum.

„Dainavau nuo mažens, tai visada buvo mano kalbos dalis. Dainuoti man –  natūralu. Pirmieji mano mokytojai buvo močiutė ir teta. Muzika buvo tokia  įprasta mano gyvenimo dalis, jog net negalvojau, kad tai gali būti mano  profesija. Net nekilo mintis studijuoti muziką – baigusi mokyklą dvejus  metus mokiausi architektūros. Bet tada suvokiau, jog nenoriu dirbti šio  darbo. Pradėjau rimtai svarstyti apie muziką, o galutinai apsisprendžiau,  kai pradėjau rašyti savo dainas“, – pasakojo šių metų „Kaunas Jazz“ viešnia.

Nemokamas džiazas

Artėjantis festivalis „Kaunas Jazz“ paskutinį balandžio savaitgalį  žiūrovus pakvies ne tik į koncertų sales, bet ir daugybę nemokamų koncertų,  kurie vyks ir scenose po atviru dangumi.

Kauno Nepriklausomybės aikštėje įsikurs didžioji festivalio lauko scena,  kurioje balandžio 26-ąją vakarą pradės svečias iš Kubos J.L.Pacheco. Po jo pasirodymo į sceną žengs „Shrizz N Maze“ – padūkusi grupė iš  Paryžiaus, kurianti kosmosu dvelkiantį fanką su roko ir džiazo elementais. 

Balandžio 27-ąją programą Nepriklausomybės aikštėje pradės dainininkės  Eglės Vakarinaitės septetas. Džiazo vokalistė, su įvairiais Lietuvos pop,  repo, elektroninės, kamerinės muzikos atlikėjais (nuo „G & G Sindikato“  iki „Musica Humana“) bendradarbiavusi dainininkė „Kaunas Jazz“ publikai  pažįstama iš koncertų su grupe „Jazz Between The Sheets“. Šįsyk jos suburta  džiazo muzikantų komanda atliks specialiai festivaliui paruoštą programą  „Jazz‘Strada“.

Kartu su vienu ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos saksofonininkų Karoliu  Šarkumi paruoštame koncerte naujai ir netikėtai nuskambės žinomi ir rečiau  girdimi Lietuvos estrados kūriniai. Juos kartu atliks Lietuvos džiazo  scenos muzikantų rinktinė – saksofonininkas Donatas Petreikis, bosistas  Artūras Duckis, pianistas Andrius Savčenko, trimitininkas Mindaugas  Vadoklis, būgnininkas Tuomas J.Rasanenas.

Po lietuvių pasirodymo estafetę perims lenkų džiazo žvaigždė – bosinės  gitaros virtuozė Kinga Glyk, vadinama viena ryškiausių jaunosios kartos  muzikančių Europoje. Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Indonezijoje,  Portugalijoje, Italijoje ir kitose šalyse koncertavusi muzikantė į Kauną  atvyksta su naujienomis – šįmet sausį išleistu albumu „Real Life“, kurį  prodiusavo žymiosios JAV grupės „Snarky Puppy“ lyderis Michaelas League'as. 

Kaip įprasta, festivalio lankytojų lauks ir kiti tradicija tapę nemokami  koncertai po atviru dangumi. Balandžio 26-osios vakarą pagrindinio  festivalio savaitgalio pradžią simboliškai paskelbs ilgametis festivalio  bičiulis, kompozitorius Giedrius Kuprevičius – Karo muziejaus sodelyje  skambės varpų muzikos koncertas „Bellswing“. Balandžio 27-osios popietę  keliose „Džiazo gatvės“ scenoje koncertuos jauni džiazo atlikėjai ir  kolektyvai, vyks šokių pasirodymai, repo kovos.

Balandžio 28-osios popietę „Kaunas Jazz“ pakvies į nemokamą koncertą  Kauno sinagogoje – čia pasirodymą surengs lietuvių muzikantai Silvia  Leonzio ir Marius Giedra.

* * *

Festivalio „Kaunas Jazz“ pavasario koncertai Kaune ir kituose Lietuvos miestuose vyks balandžio 19–29 d. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste