Iš V.Adamkui įteikto kandidatų į ministrus sąrašo A.Kubilius ištrynė A.Burkšo pavardę (papildyta 18 val. 06 min., 2 video, kandidatų nuotraukos)

Videonaujienose žiūrėkite politologų vertinimus.

Premjeru išrinktas A.Kubilius iš Seimo su ministrų sąrašu nuvyko pas prezidentą.<br>T.Bauras
Premjeru išrinktas A.Kubilius iš Seimo su ministrų sąrašu nuvyko pas prezidentą.<br>T.Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 27, 2008, 3:54 PM, atnaujinta Apr 11, 2018, 4:13 PM

Ketvirtadienį Seimo patvirtintas premjeras Andrius Kubilius prezidentui Valdui Adamkui pateikė kandidatų į būsimosios Vyriausybės narius sąrašą, kuriame nėra Tautos prisikėlimo partijos (TPP) į aplinkos ministro postą siūlomo Neringos vicemero Arūno Burkšo.

Žiūrėkite reportažą iš Seimo.

A.Kubilius ketvirtadienį po susitikimo su V.Adamkumi teigė, jog dėl aplinkos ministro kandidatūros bus apsispręsta iki kitos savaitės. Anot A.Kubiliaus, dėl TPP siūlomo A.Burkšo ketvirtadienį nuomonę pareiškė ir prezidentas V.Adamkus, tačiau jos konservatorių lyderis neatskleidė.

Videonaujienose žiūrėkite politologų vertinimus.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė netiesiogiai leido suprasti, jog šalies vadovui gali būti nepriimtina A.Burkšo kandidatūra, dėl kurios neigiamai yra pasisakiusios ir kai kurios visuomeninės gamtosaugininkų organizacijos.

„Koalicijos partneriai turi suderinti savo nuomones dėl to kandidato. Prezidentą yra pasiekusi daugelio visuomeninių organizacijų neigiama nuomonė dėl vieno kandidato, kuris buvo minimas kaip kandidatas į aplinkos ministrus“, - sakė R.Grumadaitė.

Paklaustas asmeninės nuomonės apie TPP siūlomą A.Burkšą, A.Kubilius pabrėžė: „Man labai svarbi prezidento ir visuomenės nuomonė. Aš tikrai dar svarstysiu“.

A.Kubilius taip pat priminė, jog pagal Konstituciją atsakomybė dėl būsimojo ministrų kabineto veiklos pirmiausia tenka ministrui pirmininkui.

„Pagal koalicijos sutartį kandidatą į aplinkos ministrus siūlo koalicijos partneriai, bet aš ne kartą esu sakęs, kad Konstitucija numato, kad atsakomybę už Vyriausybės sudėtį, pristatomą prezidentui, atsako ministras pirmininkas. Ir ne kartą esu sakęs koalicijos partneriams, kad jų siūlymas vieno ar kito kandidato nereiškia, kad jie gali pakeisti ministro pirmininko teisę ir atsakomybę pateikti ministro pirmininko pasirašytą kandidatų į ministrus sąrašą“, - kalbėjo A.Kubilius.

Jis teigė penktadienį susitiksiąs su gamtosaugos organizacijų atstovais ir iki kito trečiadienio ketinantis kartu su koalicijos partneriais išspręsti kandidatūros į aplinkos ministro postą problemą.

Seimo narė, buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė Aurelija Stancikienė ketvirtadienį A.Burkšą apskundė Generalinei prokuratūrai.

A.Stancikienė pranešime teigia, jog į teisėsaugą kreipėsi norėdama sužinoti, ar A.Burkšo ir jo žmonos Valentinos Burkšienės Nidos centre atlikta sandėliuko rekonstrukcija, paverčiant jį rekreacinės paskirties pastatu - vila „Inkaro kaimas“, atitinka Vyriausybės patvirtintą Kuršių nerijos planavimo schemą.

A.Kubilius apie šį partijos kolegės skundą prokuratūrai tikino sužinojęs jau būdamas Prezidentūroje ir jo plačiau nekomentavo.

Kandidatų į ministrus sąraše taip pat nepaminėtas ir kandidatas į dar neįkurtos Energetikos ministerijos vadovo postą Arvydas Sekmokas. Anot A.Kubiliaus, minėta ministerija bus įkurta naujosios Vyriausybės sprendimu, todėl ir energetikos ministro skyrimas užtruks dar keletą savaičių.

Į finansų ministro postą konservatoriai siūlo dabartinio Statistikos departamento vadovo Algirdo Šemetos kandidatūrą, į socialinės apsaugos ir darbo - parlamentaro konservatoriaus Rimanto Dagio, į susisiekimo ministro postą siūlomas Liberalų sąjūdžio pirmininkas parlamentaras Eligijus Masiulis, į Teisingumo ministerijos vadovus liberalsąjūdiečiai deleguoja Laisvosios rinkos instituto vadovą Remigijų Šimašių, į vidaus reikalų ministrus siūlomas Seimo narys liberalcentristas Raimundas Palaitis, į sveikatos apsaugos - liberalcentristas Algis Čaplikas.

Kultūros ministerijos vadovu TPP siūlo skirti aktorių Remigijų Vilkaitį, žemės ūkio ministru konservatoriai siūlo partietį Seimo narį Kazį Starkevičių, krašto apsaugos ministre - parlamentarę konservatorę Rasą Juknevičienę, ūkio ministru - konservatorių verslininką Dainių Kreivį.

Į užsienio reikalų ministrus konservatoriai siūlo karjeros diplomatą Vygaudą Ušacką, į švietimo ir mokslo ministrus Liberalų sąjūdis deleguoja partijos narį parlamentarą Gintarą Steponavičių.

Anot prezidento atstovės spaudai R.Grumadaitės, dekretą dėl A.Kubiliaus skyrimo ministru pirmininku V.Adamkus pasirašys tuomet, kai gaus iš Seimo ketvirtadienį priimtą nutarimą dėl pritarimo konservatorių vadovo kandidatūrai į premjero postą.

Šalies vadovas nuo pirmadienio pradės susitikimus su kandidatais į ministrų postus.

Pagal Konstituciją, ministrą pirmininką skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo paskyrimo premjeras pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą.

15-asis ministrų kabinetas pradės dirbti, kai Seimas pritars Vyriausybės programai ir prisieks ministrai. Juos premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Naują ministrų kabinetą formuoti ėmėsi keturios į Permainų koaliciją susibūrusios partijos - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Tuo metu Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas matyt dar nežinojo, kad A.Kubilius palaidojo jo siūlomą kandidatą į aplinkos ministrus, todėl surengė su A.Burkšu pompastišką susitikimą, kuriame pirštu grūmojo visiems pažeidėjams.

„Per pokalbį dar kartą patvirtinome veiklos aplinkosaugos srityje prioritetus – kovą su nelegaliomis statybomis, į ežerus „subridusiomis“ tvoros. Vieningai sutarėme, kad praktika, kuomet įstatymai yra „pritempinėjami“  prie galingųjų, turi liautis. Pakarosiu tradicinę frazę – prieš įstatymą visi turi būti lygūs. Ar tu Zujevas, ar Sabonis, ne įstatymai „pritempiami“ prie žmogaus, o pilietis privalo elgtis pagal įstatymus. Tai, kad permainoms šioje srityje taip įnirtingai priešinasi net kai kurie koalicinės partijos nariai, reiškia tik viena – kai kam gresiančios permainos ne prie širdies. Bet jos bus. Ir nebus atsižvelgiama, ar nelegalią tvorą užvėrė niekam nežinomas Vardenis Pavardenis, ar VP dešimtuko narys“, sakė A.Valinskas.

Tačiau Seimo pirmininkas neketina nuleisti rankų ir bandys perkalbėti prezidentą dėl A.Burkšo kandidatūros, nors ji V.Adamkui net nebuvo pateikta – ją blokavo A.Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.