Frakcija „Viena Lietuva“ su G.Vagnoriumi sukūrė naują partiją (nuotraukos, video, politologo komentaras)

Susijungus ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujamai Krikščionių konservatorių socialinei sąjungai, Seimo frakcijai „Viena Lietuva“ ir Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos skyriui, šeštadienį gimė nauja susivienijusi politinė jėga - Krikščionių partija.

Šeštadienį jungiamajame suvažiavime įsteigta nauja Krikščionių partija.<br>ELTA
Šeštadienį jungiamajame suvažiavime įsteigta nauja Krikščionių partija.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2010, 8:00 PM, atnaujinta Apr 5, 2018, 3:07 PM

Žiūrėkite reportažą.

Ekspremjeras G.Vagnorius šeštadienį vienbalsiai išrinktas susijungusios Krikščionių partijos pirmininku.

Jis buvo vienintelis iškeltas į partijos pirmininkus, už jį pasisakė visi suvažiavimo delegatai, išskyrus patį kandidatą, kuris susilaikė.

Partijos pirmininko pavaduotojais išrinkti frakcijos „Viena Lietuva" seniūnas Aleksandras Sacharukas bei prisijungusios krikščioniškosios demokratijos vadovas prof. Vincentas Lamanauskas.

Jungiamajame suvažiavime Krikščionių partiją sveikino Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Liberalų ir centro sąjungos vadovas Gintautas Babravičius, konservatorių atstovas Kęstutis Masiulis, vienas „darbiečių" vadovų Vytautas Gapšys, sostinės eksmeras Artūras Zuokas, Naujosios sąjungos atstovas Gediminas Dalinkevičius.

Suvažiavimui pirmininkavo vienas atsinaujinusios partijos narių, etikos komisijos nariu paskirtas muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Savo statute Krikščionių partija skelbia esanti pagal šiuolaikinio konservatizmo nuostatas veiksianti politinė centro dešinės partija.

Krikščionys prie koalicijos jungsis, jei bus atsižvelgta į teikiamus siūlymus

Šeštadienį susijungusios Krikščionių partijos vadovas G.Vagnorius sako, jog į partiją įsiliejusių „vienalietuvininkų" gautas kvietimas jungtis į valdančiąją koaliciją galimas, jei bus atsižvelgta į jų neatidėliotinų veiksmų plane išdėstytus pasiūlymus keisti ekonominę politiką.

Tačiau G.Vagnorius pabrėžia, jog į derybas einama be jokių išankstinių sąlygų, nei dėl programos, nei dėl postų, tad ir plano punktų, be kurių į koaliciją neitų, neįvardija, sako tik norintis matyti norą realiems pokyčiams.

„Mūsų atėjimo į Vyriausybę, valdančiąją koaliciją sąlyga yra ne postai, o pasiūlymai, kuriuos teikiame siekiant išvesti Lietuvą iš gilėjančios ekonominės krizės", - žurnalistams sakė G.Vagnorius, taip pat pareikšdamas, jog pats nepretenduoja į ministrų kabinetą.

„Aš atsakingai pareiškiu, kad dėl savęs neturiu absoliučiai jokių pageidavimų", - sakė G.Vagnorius.

Dėl postų Seime, G.Vagnoriaus žodžiais, jungimosi į koaliciją atveju jau sutarta, tuo tarpu Vyriausybėje leidžia suprasti partiją norint dviejų pozicijų. Seime Krikščionių partija prisijungimo atveju gautų Seimo vicepirmininko ir Kaimo reikalų komiteto vadovo postą.

„Dalyvavimas koalicijoje yra neišvengiamas be dalyvavimo Vyriausybėje, Seime yra sutarta, kad frakcijos nariams bus pasiūlytas Seimo vicepirmininko postas, ir grąžintas Kaimo reikalų komiteto pirmininko postas, kurio buvo atsisakyta", - sakė G.Vagnorius.

Krikščionių „antikriziniame" plane dabartinė Vyriausybė kaltinama neveiklumu

Šeštadienį susijungusios Krikščionių partijos parengtame neatidėliotinų veiksmų plane negailima kritikos Vyriausybei.

Jame dabartiniai valdantieji kaltinami, jog „dėl Vyriausybės neveiklumo praėjusiais metais šalies ūkis smuko penkiskart daugiau nei visoje ES, nedarbas išaugo 2,5 karto ir toliau didėja, prarasta trečdalis valstybės iždo".

Valdantiesiems Krikščionys teikia pasiūlymus, visų pirma ragindami dėl ekonomikos ir finansų gaivinimo veiksmų koordinavimo sudaryti antikrizinį štabą, veikiantį Vyriausybės strateginio komiteto teisėmis.

Krikščionys Vyriausybei siūlo „kol dar nevėlu, kitų vidurio ES valstybių pavyzdžiu pasinaudoti teise į pigią kreditinės paramos liniją iš tarptautinių finansinių donorų".

„Vien už keleriopai brangesnes (nei teikia tarptautiniai donorai) paskolų palūkanas, kurios mokamos abejotinoms politinėms ambicijoms kompensuoti, šiais metais iš mokesčių mokėtojų kišenės bus ištraukta 1 mlrd. litų, o šių lėšų labai trūksta algoms, pensijoms ar varganoms bedarbių pašalpoms mokėti", - tvirtina krikščionys.

Dar vienas jų siūlymas - mažinti pridėtinės vertės mokesčio tarifą, iki 20 proc. nuo liepos ir 19 proc. nuo kitų metų.

Taip pat jie siūlo dėl konkurencinės bankų aplinkos gerinimo ir verslo kreditavimo skatinimo įsteigti valstybinį komercinį Lietuvos pašto banką, į kurį vėliau būtų galima įtraukti privatų kapitalą.

„Lietuvos ūkis grįžtų į tinkamas vėžes ir žmonės pagaliau lengviau atsikvėptų jau šių metų vasarą, jeigu Vyriausybė ryžtųsi esminiams ekonominės ir finansinės politikos pokyčiams", - sakoma susijungusios partijos siūlomame veiksmų plane.

Nepriklauso nei valdantiesiems, nei opozicijai

Buvęs Tėvynės sąjungos narys G.Vagnorius 1996-1999 metais vadovavo koalicinei konservatorių ir krikščionių demokratų Vyriausybei, tačiau per Rusijos krizę buvo priverstas atsistatydinti.

2000 metų balandį G.Vagnorius buvo pašalintas iš Tėvynės Sąjungos ir įkūrė savo Nuosaikiųjų konservatorių sąjungą. Šiai susijungus su Jaunųjų krikščionių demokratų lyga ir pasivadinus Krikščionių konservatorių socialine sąjunga, G.Vagnorius tapo pastarosios pirmininku.

Frakcija „Viena Lietuva" susiformavo praėjusių metų liepą skilus Tautos prisikėlimo partijos frakcijai. Šią savaitę frakcijos seniūnu buvo išrinktas A.Sacharukas, šiose pareigose rotacijos tvarka pakeitęs Laimontą Dinių.

Nepriklausoma save skelbianti frakcija, oficialiai nepriklausanti nei valdantiesiems, nei opozicijai, turi 11 atstovų iš 141 Seime.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 40 politinių partijų.

Politologas A.Krupavičius apie susijungusius krikščionis: "Naujos stiprios žinios nėra"

Politologas Algis Krupavičius tvirtina, jog šeštadienį susijungusios Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos Krikščionių partijos ateitį prognozuoti sunku - viskas priklausys nuo to, kurlink ir su kuo dirbs kartu, tačiau primena, jog pastarųjų naujų partijų likimas nebuvo sėkmingas.

„Iš tikrųjų naujų partijų likimas Lietuvoj gana liūdnas, iš paskutinių partijų, kurios sėkmingai pasirodo tiek Seimo, tiek savivaldos rinkimuose, yra Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo" partijos, dar Liberalų sąjūdis, nors tai vis tik darinys molinėm kojom, balansuojantis ties riba, o kitų bandymas sukurti stiprias ir žmonių pasitikėjimą turinčias partijas buvo nesėkmingas", - BNS šeštadienį sakė politologas.

Kauno technologijos universiteto Politikos ir viešojo administravimo instituto docentas profesorius A.Krupavičius taip pat pabrėžia, jog į vieną partiją šįkart susijungta visų pirma vadovaujantis asmeniniais motyvais - vienų noru kokiu nors būdu valdžioje išsilaikyti, kitų - sugrįžti.

„Dabartinis bandymas yra pirmiausia apspręstas personalinių motyvų, iš vienos pusės frakcijai „Viena Lietuva" reikia kai nors susikurti parlamentinę organizaciją, nes be to neturi jokių galimybių išlikti politinėje arenoje, G.Vagnorius yra patyręs politikas, o politika dažnai veikia kaip narkotikas, politikai, iškritę iš politinės arenos, vis bando sugrįžti. Tad šiuo atveju motyvai, kodėl atsiranda tokia partija, yra stipriai asmeniniai", - sakė politologas,

Jis primena ir tai, jog G.Vagnoriaus iki šiol vadovauta Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga, viena šeštadienio sąjungos dalyvių, veikė jau nuo 2004-ųjų, dalyvaudavo rinkimuose, tačiau nesėkmingai, neįgijo visuomenės pasitikėjimo.

Politologas kelia klausimą, ar yra priežasčių įsitvirtinti susijungusiai Krikščionių partijai, kurio vertinimu, jokios išskirtinai naujos programos ji nepasiūlo.

„Ar partija atnešė naują žinią - kol kas nemastyti. Naujos žinios nėra, audros stiklinėje situacija, ir viskas dar priklausys ir nuo to, ar personalinės ambicijos virs kuo nors daugiau", - sakė A.Krupavičius.

Tačiau svarbiausia, pasak politologo, partijai pasirinkti bendražygius ir kryptį: „Jei jie bus valdžioj, jie turi šansų, bet jiems visų pirma reikia susitarti, kaip, kur ir su kuo dalyvauti, nes tokių be vietos yra labai daug Lietuvos politinėje padangėje".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.