Teismas leido homoseksualų eitynes „Už lygybę“ (dar papildyta, video)

Penktadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) patenkino Gėjų lygos atskirąjį skundą dalyje dėl reikalavimo užtikrinimo priemonių taikymo ir panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą sustabdyti leidimo organizuoti eitynes „Už lygybę“ galiojimą. Eitynės Vilniuje įvyks šeštadienį.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 7, 2010, 7:35 PM, atnaujinta Apr 4, 2018, 12:11 PM

Žiūrėkite reportažą.

Teisėjų kolegija nutartyje konstatavo, kad, vadovaujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, valstybė turi pozityvias pareigas užtikrinti veiksmingą naudojimąsi taikių susirinkimų teise visiems, taip pat ir asmenims, turintiems nepopuliarias pažiūras ar priklausantiems mažumoms.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko pasveikino šį sprendimą, kuris, anot jo, rodo, kad Lietuva „turi daug galimybių tapti tolerantiška šalimi“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas eitynes laikinai buvo uždraudęs, atsižvelgdamas į laikinai pareigas einančio generalinio prokuroro Raimondo Petrausko prašymą. R.Petrauskas anksčiau teigė, kad per eitynes gali kilti neramumų, o pareigūnai negarantuoja jų dalyvių bei kitų asmenų saugumo.

Komentuodamas penktadienio teismo sprendimą Generalinės prokuratūros vadovas sakė tikįs, kad saugumą pavyks užtikrinti. Ši LVAT nutartis yra neskundžiama.

„Koks bebūtų teismo sprendimas, jis bus gerbiamas (...). Matote patys, pajėgos rimtos. Aš labai norėčiau, kad saugumas būtų užtikrintas. Tikiuosi, kad viskas bus gerai“, - penktadienio popietę BNS sakė R.Petrauskas.

Policija pranešė, kad viešąją tvarką per renginį ketina prižiūrėti iki 800 pareigūnų.

Teismo nutartyje nurodoma, kad pareiškėjai nepateikė svarių duomenų ar įrodymų, iš kurių būtų galima spręsti, kad valstybė nėra tinkamai pasirengusi užtikrinti eitynių dalyvių apsaugą eitynių metu.

VAAT trečiadienį sustabdė leidimo šeštadienį rengti seksualinių mažumų eitynes galiojimą. Priimti tokį sprendimą teismo prašė laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas, kuris sakė turįs informacijos apie planuojamus neramumus. Tuo metu policijos vadovai teigia esą pasirengę užtikrinti viešąją tvarką renginio metu.

Vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad kol ginčas nėra išnagrinėtas iš esmės, leidimo galiojimo sustabdymas reikštų susirinkimų laisvės ribojimą, kuriuo, remiantis Europos žmogaus teisių teismo praktika, būtų paneigiama esminė veiksmingo naudojimosi susirinkimų laisve sąlyga.

Lietuvos gėjų lygos vadovas V.Simonko teigė po šio teismo sprendimo „pagaliau pasijutęs Europos piliečiu“.

„Pagaliau aš pasijutau Europos piliečiu. Supratau, kad mūsų šalis turi labai daug šansų tapti tolerantiška“, - BNS komentuodamas teismo sprendimą sakė organizacijos vadovas. Anot V.Simonko, atėjo laikas „pradėti didesnius darbus, pradėti rimtą dialogą su valdžia“.

Jo teigimu, atėjo laikas su valdžios atstovais „apie daug ką pakalbėti ir puoselėti pakantumą“.

Paklaustas, ar tiki, jog renginio metu pavyks užtikrinti saugumą, V.Simonko atsakė: „Jeigu aš nebūčiau jautęs, kad mūsų policija gali užtikrinti mums saugumą, aš to niekada nebūčiau pradėjęs daryti“.

Švedijos ministrė sveikina sprendimą leisti surengti seksualinių mažumų eitynes

Lietuvoje viešinti Švedijos Europos Sąjungos (ES) reikalų ministrė Birgitta Ohlsson svarbiu žingsniu žmogaus teisių srityje pavadino teismo sprendimą leisti šeštadienį surengti pirmąsias seksualinių mažumų eitynes Vilniuje.

„Aš labai didžiuojuosi ne tik dėl Lietuvos. Aš manau, kad tai svarbus žingsnis - galimybė surengti paradą rytoj, nes tai geras pasirinkimas“, - penktadienį žurnalistams Vilniuje sakė B.Ohlsson.

Ministrė pati ketina dalyvauti renginyje, kuris Lietuvos visuomenėje sulaukė prieštaringų vertinimų. „Aš, be abejo, žygiuosiu parade, kaip dariau daugelyje šalių visame pasaulyje, palaikydama žmogaus teises (...) Aš visiškai pasitikiu Lietuvos institucijomis ir Lietuvos policija, kad jie apsaugos visus mus, būsiančius parade“, - teigė B.Ohlsson.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) penktadienį patenkino Gėjų lygos atskirąjį skundą ir panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą sustabdyti leidimo organizuoti eitynes „Už lygybę“ galiojimą. Pasak Švedijos ministrės, tai „puikus sprendimas žmogaus teisių ir pagrindinių Europos Sąjungos (ES) vertybių atžvilgiu“.

B.Ohlsson teigimu, susirinkimo, saviraiškos ir žodžio laisvės yra pagrindinės ES vertybės. Ministrė teigė negalinti komentuoti tos aplinkybės, kad galutinį sprendimą dėl eitynių priėmė teismas, nes esą ji neišmano Lietuvos teisinės sistemos.

Ministrė sakė esanti laiminga, kad teismo sprendimas buvo teisingas, nes paskutinių mėnesių diskusijos metė iššūkį pagrindinėms ES vertybėms. Pasak jos, tokie renginiai padeda išanalizuoti kaip elgiamasi su mažumomis, ar yra užtikrinamos jų teisės.

„Šis ginčas yra susijęs ne tik su gėjų teisėmis, „Pride“ festivaliu, bet tai ir pagrindinių žmogaus teisių testas“, - sakė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.