K.Brazauskienės ir V.Šustausko keliai išsiskyrė, partija pavadinta Kovotojų už Lietuvą sąjunga, jai vadovaus V.Šustauskas (nuotraukos, video)

Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkės pareigas ėjusi Kristina Brazauskienė sekmadienį nedalyvavo Kaune vykusioje partijos konferencijoje ir pranešė pasitraukianti iš partijos narių. Konferencijoje išrinktas naujas partijos pavadinimas - Kovotojų už Lietuvą sąjunga, jos vadovu tapo Vytautas Šustauskas.

Dar visai neseniai K.Brazauskienė džiugiai ėjo koja kojon su V.Šustausku.<br>M.Patašius
Dar visai neseniai K.Brazauskienė džiugiai ėjo koja kojon su V.Šustausku.<br>M.Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 13, 2011, 4:35 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 1:22 AM

Pasak K.Brazauskienės, jos ir partijos pradininko V.Šustausko keliai išsiskyrė dėl skirtingų tikslų: „Į politiką žengiau turėdama labai konkrečius tikslus - tęsti a. a. Algirdo Brazausko politiką, ginti žmogaus teises ir vienyti suskaldytą tautą. Tuo tarpu V.Šustausko tikslai pasirodė absoliučiai priešingi – suvedinėti sąskaitas su buvusiais, esamais ir būsimais kitaminčiais“.

K.Brazauskienės teigimu, nepavyko susitarti ne tik dėl pamatinių vertybių ir tikslų, bet ir dėl partijos pavadinimo: „V.Šustauskui nei žmogaus teisių gynimas, nei vieningos Lietuvos sąvokos nerūpėjo. Jis reikalavo partiją pervadinti „Kovotojų sąjunga“ “.

Prezidento našlė pareiškė, kad nuo šios dienos ji išstoja iš Lietuvos laisvės sąjungos ir nutraukia visus politinius saitus su partijos vadovybe: „Man labai gaila, kad Laisvės sąjungoje esantys žmonės liko apgauti: vietoje ateities kūrimo V.Šustauskas jiems perša pilietinį karą“.

K.Brazauskienė užtikrino, kad iš visuomeninės veiklos ji nesitraukia, o darbus tęs kitoje organizacijoje: „Per pusmetį prie manęs prisijungė netikėtai daug nuoširdžių ir vienybe tikinčių Lietuvos žmonių. Jų nenuvilsiu ir oponentų nenudžiuginsiu: netrukus žmones pakviesiu telktis į vienybe, pagarba ir šviesiomis mintimis grįstą sąjungą“.

Konfliktas tarp V.Šustausko ir K.Brazauskienės kilo ne tik dėl siūlytų skirtingų partijos pavadinimų. Velionio prezidento našlė norėjo uzurpuoti partijos valdymą, priešinosi, kad pirmuoju jos pavaduotoju būtų paskirtas V.Šustauskas. Tai nepatiko politinės jėgos vairą K.Brazauskienei perleidusiam, tačiau pakankamai daug šalininkų partijos aktyve turinčiam V.Šustauskui.

„Norėjome partiją pavadinti „Kovotojų už Lietuvą sąjunga“, bet šis pavadinimas netiko K.Brazauskienei, ji piršo žodį „vienybė“. Norėjo pavadinimo „Vienybės už Lietuvą sąjunga, - šiandien pasakojo V.Šustauskas.

Pasak skandalingai pagarsėjusio politiko, partijos pavadinime žodis „vienybė“ jam pasirodė netinkamas.

„Radome kompromisą ir pasiūlėme konferencijai teikti abu pavadinimus, kuris sulauks didesnio palaikymo, tas ir bus“, - teigė marginalas.

Anot V.Šustausko, būta ir kitų siūlymų – pirmininke išrinkta K.Brazauskienė geidė partijai suteikti savo vardą ir ją pavadinti „Kristinos Brazauskienės vienybės sąjunga“.

„Kaip atrodys vieno žmogaus sukurta partija? Pasaulyje nėra tokio pavadinimo. Kaip jums atrodytų, jeigu prieš dvidešimt metų būčiau įkūręs „Vytauto Šustausko Lietuvos laisvės sąjungą“, kaip tai atrodytų?“, - svarstė skandalais garsėjantis Kauno politikas.

Pasak V.Šustausko, partijos vadove išrinkta K.Brazauskienė galiausiai nusileido, sutiko, kad politinė jėga nebūtų vadinama jos vardu. Tačiau kilo konfliktas dėl partijos valdymo, pirmininke išrinkta moteris nesutiko, kad pirmasis jos pavaduotojas būtų renkamas Kaune. Neabejojama, kad į pirmojo partijos vadovo pavaduotojo vietą taikė V.Šustauskas.

„Tada ji pasakė, aš neatvažiuoju (į konferenciją – red.). Vakar jai parašiau žinutę, kad dėl vieno menko klausimo, dėl pirmojo pavaduotojo... Ji vistiek nesutiko, kad šis klausimas būtų išbrauktas iš darbotvarkės“, - sakė V.Šustauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.