Seimas sprendžia, ar sutikti su prezidente dėl PVM lengvatos viešajam transportui

Seimas ketvirtadienį pasirengė svarstyti prezidentės vetuotą pridėtinės vertės mokesčio lengvatą viešajam transportui. Jos likimas paaiškės šeštadienį. Jei Seimas norės atmesti veto ir išlaikyti lengvatą, reikės, kad prieš veto balsuotų 71 parlamentaras.

Seimo pasiūlymą dėl PVM viešajam transportui prezidentė D. Grybauskaitė išsyk vetavo.<br>R. Jurgaičio asociatyvi nuotrauka
Seimo pasiūlymą dėl PVM viešajam transportui prezidentė D. Grybauskaitė išsyk vetavo.<br>R. Jurgaičio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jun 28, 2012, 5:09 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:44 PM

Lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas viešojo transporto paslaugoms buvo Seime įrašytas į prezidentės teiktą įstatymo projektą dėl lengvatos periodinei spaudai. Standartinis PVM tarifas yra 21 procentas.

Šį Seimo pasiūlymą prezidentė išsyk vetavo.

Prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas parlamentarams sakė, kad nuolaidą viešajam transportui bus galima įteisinti tik rudenį svarstant kitų metų biudžetą. O premjeras Andrius Kubilius tvirtino, kad tokia lengvata biudžetui atsieitų apie 100 mln. litų.

“Tai ryškus biudžeto nuostolis, jį rudenį reikia įvertinti tvirtinant 2013 metų biudžetą. Bus matyti, ar bus biudžetinės galimybės, kokios yra galimybės skolintis. Negalima išskirti vieno sektoriaus darant jį geresniu už kitus“, - sakė N. Udrėnas.

Pasak jo, viešojo transporto problemas reikia spręsti geriau jam vadovaujant.

„Transporto veiklos organizavimą nuolat lydi problemos. Ten ir reikia ieškoti, kaip išspręsti tas problemas“, - svarstė jis.

Nuolaidą palaikanti parlamentarė Agnė Zuokienė kaltino Vyriausybę, kad ši neva falsifikavo skaičiavimus, kiek biudžetui kainuotų lengvata viešajam transportui.

Ji taip pat tikino, kad viešasis transportas neturi galimybių mokėti standartinio PVM.

„Norint mokėti mokesčius reikia turėti, iš ko tai daryti. Apie 70 proc. bilietų yra lengvatiniai. Neteisinga versti ant 30 proc. važiuojančiųjų versti naštą už transportą. Tai biudžetas turi finansuoti“, - kalbėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.