D. Radzevičius pripažintas apšmeižęs V. Tomkų ir nubaustas pinigine bauda (papildyta)

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas penktadienį Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininką Dainių Radzevičių pripažino apšmeižus „Respublikos leidinių“ grupės vadovą Vitą Tomkų.

V. Tomkus iš D. Radzevičiaus (kairėje) prašė priteisti milijoną litų.<br>"Lietuvos ryto" archyvo nuotraukos
V. Tomkus iš D. Radzevičiaus (kairėje) prašė priteisti milijoną litų.<br>"Lietuvos ryto" archyvo nuotraukos
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 29, 2012, 3:01 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:58 PM

D. Radzevičiui skirta 2,6 tūkst. litų bauda, bei priteista 10 tūkst. litų V. Tomkui neturtinei žalai atlyginti, nors pats leidėjas jam esą padarytą skriaudą buvo įvertinęs daug daugiau - 1 milijonu litų.

Į teismą privataus kaltinimo tvarka V. Tomkus kreipėsi dėl asmeniniame D. Radzevičiaus tinklalapyje išsakytos nuomonės, kurią grindė viešai išplatinta "Wikileaks" informacija. "Wikileaks: Tomkaus "Respublika" išdavė ir pardavė žurnalistiką", - taip vadinosi LŽS pirmininko straipsnis.

Bylą išnagrinėjusios teisėjos Ainoros Kornelijos Macevičienės teigimu, nuomonė nėra absoliuti, o prieš paskleisdamas tokią informaciją D. Radzevičius turėjo įsitikinti informacijos tikslumu, teisingumu, turėjo ją patikrinti kitais šaltiniais.

"Aš tikrai skųsiu šį teismo sprendimą ir esu įsitikinęs, kad jis bus panaikintas. Teismas rašo, kad pripažindamas mane kaltu rėmėsi dokumentais, rašytiniais įrodymais ir ekspertų nuomone, tačiau jų argumentuose neradau savo nuomonės, ar aš jos negaliu turėti, ypač kai ji remiama viešoje erdvėje paskleista informacija", - lrytas.lt sakė D. Radzevičius.

Jo teigimu, dėl žodžio laisvės Lietuvoje yra susirūpinusi tarptautinė organizacija ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija", kuri nuo pat pradžios sekė šią istoriją. "Jiems jau pats baudžiamosios bylos iškėlimo faktas yra nesuprantamas", - kalbėjo LŽS pirmininkas.

Wikileaks pasklelbta informacija apie V. Tomkų buvo išsispausdinę ir keli naujienų portalai. Su jais "Respublikos leidinių" grupės vadovas taip pat bandė teistis, tačiau ieškiniai buvo tik civiliniai ir visi jie buvo atmesti. 

"Nesuprantu, kodėl teisėja nusprendė, kad mano nuomonė yra šmeižtas, kai dėl kitų portalų V. Tomkaus skundai buvo atmesti kaip nepagrįsti, o Wikileaks informacija apie V. Tomkų, kuria aš ir rėmiausi išsakydamas savo nuomonę iki šiol yra internete? Įdomu, kaip aš galėjau tą informaciją patikrinti, gal dėl jos į teismą kreiptis?", - ironizavo D. Radzevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.