Politikai jau pradėjo gundyti rinkėjus

Dainomis, šokiais, ledais rinkėjus viliojantis Darbo partijos vedlys Viktoras Uspaskichas tradicijos nelaužo ir prieš būsimuosius Seimo rinkimus.

Seime alytiškius pasitiko K.Daukšys, o vėliau jie aplankė Valdovų rūmus.
Seime alytiškius pasitiko K.Daukšys, o vėliau jie aplankė Valdovų rūmus.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius ("Lietuvos rytas")

Jun 29, 2012, 9:34 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:23 PM

Alytuje į susitikimą su V. Uspaskichu ir jo vadovaujamos partijos nariais atėję žmonės galėjo ne tik pasiklausyti gausiai dalijamų europarlamentaro rinkimų pažadų, bet ir loterijoje laimėti keliones į Vilnių bei Briuselį.

Kaip savo interneto svetainėje giriasi Darbo partija, keliasdešimt laimingųjų iš Alytaus sostinę pasiekė praėjusią savaitę.

„Darbiečiai” Vilniuje jiems atvėrė ne tik Seimo rūmų, bet ir vis dar statomų Valdovų rūmų duris.

Seime alytiškius pasitiko parlamentaras Kęstutis Daukšys. Darbo partija jį patvirtino kandidatu į Seimą Alytaus rinkimų apygardoje.

„Vaišindamas svečius kava ir arbata jis pasakojo apie darbą parlamente, atsakinėjo į savo kraštiečiams rūpimus klausimus. Po smagios diskusijos alytiškiai apžiūrėjo Seimą, nusifotografavo, o vėliau iškeliavo į vis dar tebestatomus Valdovų rūmus”, – apie renginį pranešė partija.

Pinigai nebūtinai padeda

Tačiau toks rinkėjų viliotinis papiktino taip pat Alytuje į Seimą kandidatuojantį socialdemokratą Julių Sabatauską.

Parlamentaras mano, jog „darbiečiai” galėjo pažeisti ne tik rinkimų kampanijos tvarką, bet ir azartinius žaidimus reglamentuojančius įstatymus: „Teisė rengti loterijas suteikiama ne bet kam.

Aišku, galima rengti įvairius loterijos požymių turinčius žaidimus, bet šiuo atveju Darbo partija skelbiasi organizavusi būtent loteriją.”

Politikas tvirtino, kad įstatymai draudžia bet kokią rinkėjų papirkinėjimo formą, siūlomos ekskursijos esą nėra pigios.

„Neabejoju, kad nemažą dalį į susitikimą atėjusių žmonių atviliojo būtent pasiūlymas dalyvauti loterijoje”, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Tiesa, socialdemokratas nemano, kad tie alytiškiai būtinai balsuos už Darbo partiją ir K.Daukšį: „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad rinkimus laimi nebūtinai pats turtingiausias kandidatas.”

Ekskursijas veža visi

Darbo partijos rinkimų štabo narė Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė „Lietuvos rytui” tvirtino, kad Alytuje surengta loterija buvo vienintelė. Per kitus partijos susitikimus su gyventojais esą nieko panašaus nevyksta.

Bet Darbo partijos pirmininko pavaduotoja įsitikinusi, kad tokios loterijos ir jas laimėjusių asmenų kelionės neturi tiesioginės įtakos žmonių apsisprendimui, kaip balsuoti per rinkimus: „Nemanau, kad ekskursija į Seimą yra bandymas ką nors papirkti. Balsuos ar nebalsuos – neaišku, bet žmogus pamatys, kaip atrodo Seimas.”

Politikė atkreipė dėmesį, kad jos kolegos į parlamentą kiekvieną dieną atveža dideles grupes ekskursantų, taip elgiasi ir ji pati: „Visi vežame. Aš iš Kėdainių vežiau medikų dienos proga. Nematau nieko bloga.”

Noras pažeidinėti – didelis

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas žada, kad Darbo partijos rengiamos loterijos nepraslys pro akis, nes įstatymai draudžia būsimiesiems kandidatams papirkinėti būsimus rinkėjus.

„Požymių, kad gali būti bandoma tai daryti, yra, bet būtina atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, ar panašios loterijos ir kelionės buvo rengiamos ir anksčiau, ar tai – įprastinė tų būsimų kandidatų veikla, ar šie veiksmai susiję tik su artėjančiais rinkimais”, – kalbėjo VRK pirmininkas.

Z. Vaigauskas nemano, kad visuomet pasiteisina politikų bandymai rinkėjus vilioti dovanomis: „Juk reikia nepamiršti, kad nemažai į susitikimą atėjusių žmonių loterijoje nieko nelaimėjo. Juos galima ir priešiškai nuteikti.”

Prizas – žvejyba su premjeru

* Girdymas alumi, garsių atlikėjų koncertai ir įvairios loterijos Darbo partijos kandidatus lydėjo ir per ankstesnius rinkimus.

* Tiesa, tai daro ir kitos partijos. Jos prieš kiekvienus rinkimus surengia varžytuves, kas išradingiau pamalonins galimą elektoratą. Buvo dalijami saldainiai, miltai ar cukrus, o kai kurie kandidatai įsigudrindavo rinkėjus vilioti net batų šepečiais su savo pavarde.

* Loterijų irgi būta įvairių. Bene išradingiausi šiuo požiūriu buvo socialdemokratai, prieš vienus rinkimus surengę loteriją, kurios pagrindinis prizas buvo žvejyba su premjeru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.