Karinės žvalgybos vadovas naująjį Žvalgybos įstatymą vadina žingsniu į priekį

Naujojo žvalgybos įstatymo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-06-30 10:13, atnaujinta 2018-03-18 14:24

Pasak J.Kačergiaus, svarbiausias pokytis, kurį numato naujasis įstatymas, - žvalgybinės veiklos atskyrimas nuo teisėsaugos.

Anksčiau planuota, kad šį įstatymą Seimas galėtų priimti plenariniame posėdyje šeštadienį. Tačiau Seimui penktadienį po svarstymo pritarus įstatymo projektui be siūlymo stiprinti žvalgybos institucijų veiklos kontrolę ir teisėtumą steigiant Žvalgybos inspektorių tarnybą, premjero Andriaus Kubiliaus prašymu nutarta dar kartą kreiptis Vyriausybės išvados ir šeštadienio darbotvarkėje šio klausimo nebėra.

„Džiaugiuosi, nes pirmą kartą mes kalbame apie kontržvalgybą įstatymo lygyje. Iki šiol ji buvo tik probėkšmiais aprašyta, dabar aprašoma, ką ir kaip jie darys. O svarbiausia, kad mus atskiria nuo teisėsaugos - mes rinksime informaciją, o ne ieškosime įrodymų. Tai yra labai svarbus dalykas, nes teisėsauga renka įrodymus, o mes - žvalgybos ir kontržvalgybos tarnybos - renkame informaciją. Ją apdorojame ir atiduodame vartotojui - sprendimų priėmėjui“, - BNS įstatymo projektą komentavo J.Kačergius.

Pasak jo, dideliu postūmiu į priekį taps įstatymo nuostatos, reglamentuojančios žvalgybos tarnybų „rutiną“.

„Žvalgybos įstatyme yra trys pagrindiniai blokai: žvalgyba, kontržvalgyba ir visa tai, kas aprašo mūsų kasdienybę. Kalbant apie žvalgybą paprastai, daug kas išlieka tas pats, kas buvo. Kontržvalgyba reglamentuojama naujai. O trečias blokas, ko gero, tai, kad yra naikinami du statutai - Valstybės saugumo departamento ir AOTD - ir sujungiama viskas į vieną. Tai, manau, didžiulis žingsnis į priekį reglamentavime“, - sakė AOTD direktorius.

„Turėsime vieną bendrą sąrangą kuri suteiks žmonėms ir socialines garantijas ir, ko gero, padės išgyvendinti tam tikrą nesveiką konkurenciją. Numatyti tam tikri rotacijos principai, apsikeitimas patirtimi. Yra numatyta galimybė keistis ir rotuoti žmones, aš nemanau, kad tai blogai, aš manau, kad tai sveikintina ir tikslinga“, - pasakojo J.Kačergius.

Lietuvoje yra dvi žvalgybą vykdančios institucijos - Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.