Goro provincijoje įkurta Afganistano nacionalinės armijos stovykla

Birželio 30 dieną Afganistano Goro provincijos sostinėje Čagčarane iškilmingai atidaryta Afganistano nacionalinės armijos (ANA) karių stovykla. Iki šiol Goro provincijoje dislokuoti ANA kariai buvo įsikūrę mieste, laikinai skirtose patalpose.

Čagčarane iškilmingai atidaryta Afganistano nacionalinės armijos karių stovykla.<br>L. Genys
Čagčarane iškilmingai atidaryta Afganistano nacionalinės armijos karių stovykla.<br>L. Genys
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2012, 3:50 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:44 PM

„Džiaugiuosi, kad Goro provincijoje prasidėjus trečiajam atsakomybės už saugumą perdavimo vietos pajėgoms etapui, Afganistano nacionalinės armijos kariai jaučiasi vis tvirčiau. NATO tarptautinės pajėgos deda visas pastangas, kad vietos institucijos, tokios kaip ANA, Nacionalinė policija ir kt., atsakingos už provincijos saugumą, turėtų tinkamas tarnybos sąlygas, – sakė ANA stovyklos atidarymo ceremonijoje dalyvavęs Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės karinio kontingento vadas pulkininkas Artūras Radvilas.   Pirmoji Afganistano karių kuopa Goro provincijoje dislokuota 2011 metų sausį. Nuo to laiko ANA karių skaičius provincijoje padidėjo beveik trejopai. Dabartines pajėgas – iš viso apie 220 karių – sudaro manevriniai padaliniai, paramos elementas ir išminavimo grupė. Pagrindinis Goro provincijoje dislokuoto ANA junginio tikslas – kartu su Afganistano nacionalinės policijos padaliniais užtikrinti stabilią saugumo situaciją provincijoje.

Gore veikiančius ANA karius ir kitų saugumą provincijoje užtikrinančių vietos institucijų atstovus konsultuoja ir savo patirtį jiems perteikia Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės Karinių patarėjų grupė, kurią sudaro įvairių sričių Lietuvos kariuomenės karinio rengimo instruktoriai. Kariniai patarėjai pagal patvirtintą rengimo programą su ANA kariais rengia bendras pratybas.

Šių metų sausio 4 dieną paskelbus atsakomybės už Afganistano Goro provincijos saugumą perdavimo vietos valdžiai pradžią, nuosekliai didinama vietos saugumo pajėgų – kariuomenės ir policijos – pasirengimas perimti atsakomybę. Taip pat yra stiprinami vietos administracijos gebėjimai ir tęsiami vystomojo bendradarbiavimo projektai. Birželį pradėtas jau trečiasis atsakomybės už saugumą perdavimo etapas Goro provincijoje. Šiuo metu atsakomybės perdavimo procesas vyksta Goro teritorijoje, kurioje gyvena apie 80 procentų provincijos gyventojų.

Čagčarane veikiančios Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės pagrindinė užduotis bus rengti Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, didžiausią dėmesį skiriant patariamajai funkcijai. Šiuo metu tarnybą Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje atlieka penkioliktoji Lietuvos karių pamaina (PAG-15), kuri suformuota daugiausia iš Sausumos pajėgų Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Ukrainos, Kroatijos ir Bulgarijos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.