A. Kubilius teigia, kad B. Lubio prašymas padėti derybose su „Gazprom“ atrodė natūralus

Vyriausybės kancleris: „Premjeras interesų nesupainiojo“

VTEK antradienį svarsto, ar A. Kubilius nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų.<br>R. Danisevičius
VTEK antradienį svarsto, ar A. Kubilius nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2012, 1:30 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:59 AM

„Be abejo, „Achemos“ vadovo amžinąjį atilsį Bronislovo Lubio prašymas padėti jiems pasiekti sprendimą, kad „Gazprom“ perkeltų („Achemą“ - BNS) iš vidinės „Gazprom“ struktūros į „Gazprom export“ struktūrą mums atrodė visiškai natūralus ir mes tokį raštą ir pasirašėme“, - Lietuvos radijui antradienį sakė premjeras.

VTEK antradienį svarsto, ar A. Kubilius nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų galimai proteguodamas bendrovę „Achema“, kai dėl jos 2009 metais Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ vadovybei ir Rusijos vicepremjerui Viktorui Zubkovui rašė laiškus. Į VTEK dėl to kreipėsi opozicinės Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys.

„Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kolegų darbiečių skundą nagrinėja, bet aš pabrėžčiau vieną dalyką - kad būdamas Vyriausybės vadovu laikau savo pareiga rūpintis Lietuvos verslu, ypač kai jo reikalus reikia užtarti kitų šalių Vyriausybėse, kaip esame darę ne vieną kartą ir gynę Lietuvos verslą ir Serbijoje, ir Ukrainoje. O šiuo atžvilgiu „Achemos“ iš tikrųjų įmonė, viena stambiausių Lietuvos įmonių, 2009 metais tikrai krizės laikotarpiu pergyvenusi labai sunkų laikmetį, ir jos gamyba labai stipriai priklauso nuo tiekiamų dujų. Noriu priminti, kad „Achema“ suvartoja praktiškai pusę į Lietuvą importuojamų dujų“, - dėstė A. Kubilius.

„Dėl bendrai „Gazprom“ tiekiamų dujų Lietuvai man yra tekę kalbėtis ir su Rusijos premjeru tuo metu Vladimiru Putinu, ir šiais laikais su „Gazprom export“ vadovu Aleksandru Medvedevu - tai yra vienas tikrai didelis ir svarbus mūsų atsakomybės rūpestis šioje Vyriausybėje ir darėm, darom ir darysime toliau“, - tvirtino A. Kubilius.

VTEK, išnagrinėjusi V. Gapšio prašymą, dar šių metų vasarį nusprendė pradėti tyrimą dėl A. Kubiliaus elgesio.

Darbo partijos frakcija, remdamasi Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, teigė, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ne kartą yra gavę paramos iš „Achemos“ grupei priklausančių įmonių, jos taip pat rėmė ir pavienius TS-LKD kandidatus per rinkimus. Teigiama, kad vien 2008 metais TS-LKD iš „Achemos“ grupės įmonių gavo daugiau kaip 150 tūkst. litų paramos.

„Iš Vyriausiosios rinkimų komisijos pateiktų ataskaitų aišku, kad jas pasirašė pats A.Kubilius. Iš to galima spręsti, kad premjeras, kreipdamasis į užsienio bendrovę bei užsienio valstybės pareigūnus dėl vienos bendrovės interesų, žinojo, kad jo vadovaujama politinė partija yra gavusi piniginę paramą iš įmonių, susijusių su šia bendrove. Mes esame įsitikinę, kad taip jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus“, - tuomet teigė V. Gapšys.

VTEK prašyta ištirti, ar A. Kubilius neprotegavo vienos bendrovės ir nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo bei valstybės tarnybos įstatymo, kai atstovavo išimtinai vienos privačios bendrovės interesams, pasinaudodamas savo pareigomis bei siekdamas paveikti kitų asmenų sprendimą ir žinodamas, kad „Achemos“ grupės įmonės yra jo vadovaujamos politinės partijos rėmėjos.

A. Kubilius dar vasarį teigė, kad 2009 metais jo pasirašytame laiške „Gazprom“ vadovui nėra jokių užuominų apie kokią nors dujų kainos nuolaidą, o tik prašoma „Achemą“ pervesti į „Gazprom export“ sistemą. Anot premjero, jei dėl to būtų kreipusis bendrovė „Lietuvos dujos“, būtų prašoma ir dėl jų.

Vyriausybės kancleris: „Premjeras interesų nesupainiojo“

Premjeras nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymo reikalavimų, nes su Rusijos dujų bendrove „Gazprom“ dėl AB „Achema“ dujų kainos sumažinimo derėtasi nebuvo, teigia Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

„Tikrai derybų dėl kainų nebuvo. Buvo derybos dėl pervedimo iš AB „Miežregiongaz“ į AB „Gazprom export“, o tai yra ir politiškai labai svarbus dalykas todėl, kad 20 metų Lietuva buvo traktuojama bendrovės „Gazprom“ kaip vidaus rinkos dalis“, - antradienį po uždaro Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) posėdžio komentavo jis.

D. Matulionio teigimu, AB „Achema“ pervedimas iš AB „Miežregiongaz“ sistemos į AB „Gazprom export“ sistemą yra politiškai naudingas žingsnis, tačiau neturintis jokių ekonominių pasekmių.

VTEK išvados bus skelbiamos antradienį po pietų.

ELTA primena, kad Komisija svarsto Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Vytauto Gapšio prašymą įvertinti, ar Ministras Pirmininkas A. Kubilius, 2009 m. kreipęsis į Rusijos Federacijos pareigūnus ir dujų bendrovės „Gazprom“ vadovą dėl AB „Achema“, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymo reikalavimų.

Metų pradžioje žiniasklaidoje buvo skelbta, kad 2009 metais Vyriausybės vadovas „Gazprom“ vadovui Aleksejui Mileriui ir pirmajam Rusijos vicepremjerui Viktorui Zubkovui rašė laiškus, prašydamas, kad „Achemai“ būtų sumažinta dujų kaina.

Tuo tarpu Vyriausybės spaudos tarnyba tuomet paskelbė, kad 2009 metais parašytame ir Premjero A. Kubiliaus pasirašytame laiške kompanijos „Gazprom“ vadovui nėra jokių užuominų apie kokią nors dujų kainos nuolaidą. Laiške nekalbama apie dujų kainas apskritai. Prašoma tik „Achemą“ pervesti į „Gazprom export“ sistemą.

„Būčiau nuoširdžiai dėkingas, jei tarpininkautumėte AB „Achema“ prašymui nuo 2010 m. vasario 1 d. įmonę pervesti iš AB „Miežregiongaz“ sistemos į AB „Gazprom export“ sistemą“, - „Gazpromo“ vadovui A. Mileriui skirtame laiške rašė Ministras Pirmininkas.

Jei dėl to būtų kreipusis bendrovė „Lietuvos dujos“, būtų prašoma ir dėl jų.

Į „Gazprom export“ sistemą tiek „Lietuvos dujos“, tiek „Achema“ pervestos nuo šių metų.

Pervedimas į „Gazprom export“ sistemą nereiškia jokių nuolaidų ar mažesnių kainų, buvo pabrėžta pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.