N. Venckienės Panevėžio prokurorai nesulaukė (papildyta)

Buvusi Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė antradienį nepasirodė Panevėžio apygardos prokuratūroje, kur jai turėjo būti pareikšti įtarimai pagal šešis baudžiamojo kodekso straipsnius. N. Venckienė į prokuratūrą atsiuntė faksą, kuriame teigia, kad atvykti negali, nes susirgo. Faksas išsiųstas iš buvusios teisėjos vyro, advokato Aido Venckaus kontoros. Jis gautas praėjus maždaug pusvalandžiui, kai prokuratūroje turėjo prasidėti N. Venckienės apklausa.

N. Venckienė Panevėžyje nepasirodė.<br>V. Petrauskienė
N. Venckienė Panevėžyje nepasirodė.<br>V. Petrauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 3, 2012, 4:02 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:50 AM

Tirti N. Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas Panevėžio apygardos prokuratūroje sudaryta prokurorų darbo grupė. Jai vadovaujantis Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas lrytas.lt sakė, kad prokuratūra bandys išsiaiškinti kokia liga netikėtai pakirto į Seimo rinkimus susiruošusią buvusią teisėją, kuri pirmadienį lakstė po Vilnių ir pristatinėjo partijos programą bei "Lietuvos sąrašo" narius.

"Pažiūrėsime kas per liga, išsiaiškinsime", - sakė prokuroras. Paaiškėjus, kad buvusi teisėja specialiai vilkina apklausas, ji į prokuratūrą gali būti atvesdinta.

A. Navickas kitą savaitę išeina atostogų, tačiau, anot jo, prokurorų grupės darbas dėl to nesutriks, N. Venckienę bus bandoma apklausti kuo greičiau.  

Į prokuratūrą atvykstančios N. Venckienės laukė grupelė jos šalininkų. Žmonės rankose laikė plakatus su užrašais „Lietuvoje teisė pažeista“, „Mes su tavimi, Neringa“, plaikstėsi Lietuvos, Jungtinio demokratinio judėjimo, Tautininkų partijos ir judėjimo „Drąsiaus kelias“ vėliavos.

Belaukdami bedarbe tapusios N. Venckienės jos šalininkai spalvotomis kreidelėmis ant šaligatvio užrašė žodį „Tiesos“.

Didžioji dalis įtarimų buvusiai teisėjai yra susiję su gegužės 17-osios įvykiais, kai buvo įvykdytas Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimas ir Drąsiaus Kedžio bei Laimutės Stankūnaitės dukra buvo grąžinta jos mamai. Likę du dėl nepagarbos teismui ir teismo sprendimo nevykdymo senesni.

Pastarieji tyrimai buvo atliekami Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje, tačiau praėjusį penktadienį buvo nuspręsta visus tyrimus sujungti į vieną ir pavesta juos atlikti Panevėžio prokurorams.

Buvusiai L. Stankūnaitės dukters globėjai ketinama pareikšti įtarimus dėl fizinio skausmo sukėlimo arba nežymaus sveikatos sutrikdymo, piktnaudžiavimo globėjos pareigomis, trukdymo antstolei dirbti savo darbą, dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui, dėl nepagarbos teismui ir teismo sprendimo, nesusijusio su laisvės atėmimu, nevykdymo.

Didžiausia numatoma bausmė - laisvės atėmimas iki penkerių metų - jai gresia už piktnaudžiavimą globėjos pareigomis.

Kėdainių rajono apylinkės teismas dar pernai gruodžio 16 d. nusprendė, kad mergaitė turi būti grąžinta jos motinai. L. Stankūnaitei ji turėjo būti perduota paskutinę 2011 metų dieną, tačiau N. Venckienė vis aiškino, kad vaikas pats nenori gyventi su mama, todėl ji teismo sprendimo įvykdyti negali.

Gavus teismo leidimą paimti mergaitę iš namų prievarta, kovo 23 d. buvo bandyta teismo sprendimą įvykdyti, tačiau nesėkmingai. Tam pasipriešino mergaitės seneliai Laimutė ir Vytautas Andrius Kedžiai bei teta Audronė Skučienė, kurie užgriuvo ir sužalojo vaiką.

Gegužės 17 d. mergaitė buvo išnešta iš buvusios globėjos namų ir dabar gyvena su savo mama, kuri dėl dukters susigrąžinimo po teismus vaikščiojo beveik šešerius metus.

Praėjusį antradienį Seimas panaikino N. Venckienės teisinę neliečiamybę. Trečiadienį ji pati pasiprašė atleidžiama iš pareigų Kauno apygardos teisme. Penktadienį Teisėjų taryba palaimino tokį N. Venckienės žingsnį, o pirmadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė atleido N. Venckienę iš teisėjos pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.