Baltarusijos meškiukų detektyvas tęsiasi: trečiadienį Lietuvos oro erdvėje nustatytas pažeidimas

Trečiadienį Lietuvos oro erdvėje nustatytas pažeidimas, lrytas.lt patvirtino Lietuvos karinių oro pajėgų atstovas. Kariškiai nekomentuoja, ar pažeidimas susijęs su Švedijos bendrovės teiginiais, kad jos lėktuvas be leidimo įskrido į Baltarusiją, išmėtė krūvą demokratiją palaikančių meškiukų ir grįžo atgal. O Švedijos žiniasklaida jau svarsto, kad pranešimai apie meškiukus gali būti išgalvoti.

Apie skrydį lėktuvu paskelbusi Švedijos viešųjų ryšių kontora „Studio Total“ garsėja savo provokacijomis.
Apie skrydį lėktuvu paskelbusi Švedijos viešųjų ryšių kontora „Studio Total“ garsėja savo provokacijomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 5, 2012, 7:39 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:50 AM

„Liepos ketvirtą dieną esame užfiksavę oro erdvės pažeidimą. Bet tai nereiškia, kad jis yra susijęs su Švedijos žiniasklaidos pranešimais. Yra vykdomas tyrimas, aiškinamasi, koks tai pažeidimas“, - sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas kapitonas Skomantas Povilionis.

Civilinės aviacijos administracijos direktorius Kęstutis Auryla lrytas.lt sakė vis dar nieko negirdėjęs iš Lietuvos oro erdvę stebinčių kariškių apie įvykusį civilinio lėktuvo skrydį per sieną.

„Jei šis pažeidimas būtų susijęs su civilinio lėktuvo skrydžiu, mums būtų pranešta, kad turime imtis veiksmų administracinių teisės pažeidimo kodekso tvarka“, - sakė jis.

Švedijos žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad grupė švedų teigia civiliniu lėktuvu perskridusi iš Lietuvos iki Baltarusijos miestelio Ivianieco, išmetusi keletą meškiukų su užrašu, palaikančiu demokratiją, ir sugrįžusi atgal.

Ivianoviecas yra tarp Minsko ir Lietuvos. Nuo Baltarusijos sostinės jis nutolęs apie 40 km, nuo Lietuvos sienos – apie 60 km.

Švedijos grupė pranešė, kad ji ketino meškiukus mesti virš Minsko, tačiau apsigalvojo išgirdusi radijo pranešimus rusų kalba. Ketvirtadienį buvo paskelbtas Ivianoviece nuo žemės darytas vaizdo įrašas, kuriame matyti skrendantis ir meškiukus svaidantis lėktuvas.

Įraše matyti ir Ivianieco cerkvė, ir Baltarusijos nepriklausomybės šventę (liepos 3 dieną) žymintis transparantas.

Bet Švedijos žiniasklaida greitai suabejojo, ar apie meškiukus pasakojantys tautiečiai nėra melagiai.

Vienintelio viešbučio Ivianiece direktorius portalui „The Local“ pasakojo, kad miestelyje niekas nežino apie iš dangaus kritusius meškiukus.

„Iš viešbučio yra matyti cerkvė. Šįryt aš sode dirbau prie pomidoro krūmų. Esu tikras, kad būčiau ką nors girdėjęs“, - sakė jis.

Skrydį paneigė ir Baltarusijos gynybos ministerija.

Apie skrydį lėktuvu paskelbusi Švedijos viešųjų ryšių kontora „Studio Total“ garsėja savo provokacijomis.

2005-aisiais ji paskelbė, kad Švedijoje įsikūrė „Kultūros partija“. Vėliau paaiškėjo, kad jokios partijos nėra, tai buvo tik bandymas išprovokuoti diskusiją apie kultūrą.

2011-aisiais pasaulį apskriejo „Studio Total“ pranešimas, kad Austrijoje įkurta tarptautinė sekso mokykla. Šis pramanytas pranešimas buvo skirtas atkreipti dėmesį į žemą gimstamumo lygį Austrijoje.

Pati „Studio Total“ užtikrina, kad skrydis išties įvyko. Ir primena, kad ji rengė daug realių akcijų.

„Vienas dalykas yra juokauti apie sekso mokyklą, visai kitas – kalbėti apie demokratiją Baltarusijoje“, - teigė „Studio Total“ atstovas Tomas Manzettis.

Baltarusijos ekspertas Švedijoje Martinas Uggla atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos opozicija trečiadienį nieko nežinojo apie jokius meškiukus. Pasak jo, pranešimai apie lėktuvo skrydį yra turbūt išgalvoti.

„Gal ir nesu 100 proc. tikras, bet manau, kad tai mažai tikėtina“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.