Karalius prieš „mindaugėlius“

Ką mes šiandien iš tiesų švenčiame? Būtinai švenčiame! Juk ilgąjį karščiausiojo vasaros mėnesio savaitgalį negalima kažko nešvęsti. Antai, pilnos paežerės, paupiai ir pajūriai švenčiančių tautiečių. Ir tikrai visi ką nors švenčia. Oficiali proga prasiilginti savaitgalį vadinasi „valstybės diena“.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Kubilius

2012-07-06 12:39, atnaujinta 2018-03-18 09:35

Tačiau, įdomu, ar kas moka švęsti valstybę? Tikrai mokame valstybę apverkti. Bet švęsti?! Vienas pramoginis televizijos kanalas šį ilgąjį savaitgalį pavadino „mindauginėmis“ ir tokiu būdu sugretino Valstybės dieną su ką tik praūžusiomis „joninėmis“ ar „petrinėmis“.

Tiesiog šventiškiau tūlam švenčių ištroškusiam tautiečiui skamba. Kam įdomu, kad „joninės“ mena paskutiniojo pranašo šv. Jono Krikštytojo, o „petrinės“ – apaštalų šv. Petro ir Pauliaus liturgines iškilmės. Ir kam ten įdomu vienintelio lietuvių karaliaus Mindaugo atminimas? Juk žymiai labiau ir aktualiau jaudina „mindaugėlių“ pašventimo perspektyva.

Suprantama, kad sunku šių laikų linksmybių prodiuseriams suvokti kilnius dalykus ir iš jų kildinamą šventiškumą. Nejaudina žemiškų turtų baudžiauninkų „bendrieji gėriai“, „valstybės“ ar „vertybės“; traukia tik galią didinančios konkretybės. Anie neblogai žino kaip valstybė vardu kaupti turtą. O pati valstybė kaip turtas, bendras turtas, jiems neapčiuopiamas ir neįdomus. Ar tikrai esame įsisąmoninę, kokia yra valstybės vertė ir kaip valstybės kaip bendrojo gėrio puoselėjimas įgalina eilinių piliečių vertę? Šiandien minime mūsų valstybės kilmės šaltinį būtent tam, kad įsisavintume ir savo kaip šios valstybės piliečių kilnumą.

Pilietis yra kilnaus žmogiškojo būvio įsivardijimas. Tai - ne mindaugėlio, jonelio ar kito „vargšelio“ pasaulėlis. Pilietis reiškia dalyvavimą bendruomenės sutelktame gėryje. Jame atskiri pasaulėliai sudaro vientisą santykių visumą, kurią vadiname savivaldžia, taigi, politine bendruomene. Savivaldi bendruomenė yra kilnios žmogaus prigimties išraiška ir įtvirtinimas.

Tad šiandien švenčiame savo kilnumą – būti valstybe. Minėdami šios valios šaltinį, tuo pačiu tvirtinamės ir savo apsisprendime likti šiame kilniajame būvyje. Juk ar ne šio kilnumo troškulys paskatino tūkstančius vyrus išeiti į miškus ir pasipriešinti tūkstančius kartus stipresniam okupantui?!

Nesavivaldus neįgalumas buvo atgrasesnis negu mirtis. Kilniam piliečiui nėra sunku pasirinkti.

Mūsų karalius Mindaugas yra Lietuvos piliečių kilnumo ir didybės kilmės simbolis. Ne mindaugėlių ir kitų prašlaičių, bet kilnių Lietuvos piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.