M. Monkevičius: „Mes esame ta karta, kuri sustabdė ACTA“

Vieni turėjo televiziją, kiti – radiją, mes turime internetą ir tikrai įrodėme, kad, už tai ką turime, mes kovosime. Europos parlamentas trečiadienį atmetė Prekybos susitarimą dėl kovos su klastojimu - ACTA (angl. Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Dokumentą, kuris kaip niekas kitas būtų apribojęs pasaulio voratinklį, apraizgiusį ir sujungusį milijonus žmonių į vieną tinklą. Mes esame ta karta, kuri sustabdė ACTA.

Daugiau nuotraukų (1)

Miroslavas Monkevičius

Jul 6, 2012, 8:00 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:44 AM

Šį nuopelną turėtų prisiimti kiekvienas žmogus, iš bet kurio pasaulio kampelio, kuris kalbėjo su aplinkiniais, rašė laiškus, skelbė informaciją socialiniuose tinkluose bei įvairiuose portaluose, ėjo į mitingus. Tas žinomumas, kuris buvo pasiektas vos per kelias dienas, buvo nesustabdomas ir nesuvaldomas. Mes turėjome, ką pasakyti Europos parlamento ir kitų institucijų atstovams, ir mes sakėme: „ACTA STOP“.

Jeigu ACTA būtų įteisinta, ji, pasak interneto bendruomenės ir žmogaus teisių aktyvistų, būtų apribojusi laisvę internete ir kartu privatumą, nes šioje sutartyje buvo įtvirtintos galimybės sekti privačių asmenų veiksmus internete: „Šalis pagal joje galiojančius įstatymus ir kitus teisės aktus gali įgalioti kompetentingas institucijas nurodyti interneto paslaugų teikėjui skubiai pateikti informaciją teisės turėtojui, pagal kurią būtų galima nustatyti tariamai pažeidimą padariusį abonentą, jeigu teisės turėtojas pateikė teisiškai galiojantį skundą dėl prekių ženklo, autoriaus teisių arba gretutinių teisių pažeidimo ir jeigu tokios informacijos reikia, kad tos teisės būtų apsaugotos ar užtikrintos.“

ACTA visos tolesnės išlygos dėl asmens privatumo apsaugos buvo lygiai tokios pat nekonkrečios, kaip ir galimos intervencijos į asmens privatų gyvenimą mastas. Įteisinus galimybę filtruoti internetą ir sekti privačius asmenis jame, grįžti atgal būtų labai sunku. Gal netgi neįmanoma.

Tai pabandė pabrėžti dar ir Wikipedios portalas, kuris kartu su kitomis svetainėmis 24 valandoms sustabdė savo veiklą dėl JAV kongrese svarstytų SOPA (angl. - the Stop Online Piracy Act) ir PIPA (angl. - the Protect IP Act) įstatymų projektų. Tačiau tarptautiniu lygmeniu juos pakeitė ACTA, kurią buvo pasirašiusi ir Lietuva.

Žodžio laisvei ir privatumui internete palaikimui socialiniuose tinkluose susiburė tūkstančiai žmonių. Lenkijoje prieš įvairias institucijas buvo pradėti „hakerių” įsilaužimai, ir vyko didelės gyventojų demonstracijos prieš šią sutartį, privertusios ministrą pirmininką iš sutarties entuziasto tapti šios sutarties skeptiku. O Lietuvos liberalus jaunimas Kudirkos aikštėje organizavo mitingą, kuriame susirinko net 600 žmonių.

Visos derybos dėl šios sutarties buvo aplenkusios tiek Europos Sąjungos, tiek Lietuvos piliečių renkamas institucijas ir kartu pačią visuomenę.

Tikiu, kad mūsų karta ir toliau kovos už teisę žinoti ir apsipręsti patiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.