Lietuvė V. Anusaitė atrado slaptąjį Londoną

Jau trečiadienį Jungtinės Karalystės ambasadoje Vilniuje vyks Vilmos Anusaitės knygos „Savas Londonas“ pristatymas. Šis leidinys - tai unikalus Londono gidas ir žvilgsnis į miestą jame gyvenančios lietuvės akimis.

V. Anusaitė nusprendė padėti lietuviams prisijaukinti Londoną.<br>J. Kuniskytė
V. Anusaitė nusprendė padėti lietuviams prisijaukinti Londoną.<br>J. Kuniskytė
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Kurklietytė

Jul 9, 2012, 5:38 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:35 AM

Knygos autorė buvusi LNK žurnalistė, o šiuo metu – laisvai samdoma prodiuserė, dirbanti žymiausiose pasaulio televizijose, tokiose kaip ABC, NBC, CNBC ir „Al Jazeera English“, dalijasi įspūdžiais apie knygą, rašymo procesą ir gyvenimą Londone.

- Lietuviai jau seniai yra pamėgę Londoną, tačiau jūsų knyga – unikali. Kaip čia atsitiko, kad toks Londono gidas neatsirado anksčiau?

- Iš tiesų, knygų apie Londoną yra daug, tačiau iki šiol nebuvo nė vienos parašytos lietuvio. Galbūt niekas nesiėmė rašyti tokios knygos, nes tai, visų pirma, yra didžiulis darbas: reikia tikrai puikiai pažinoti miestą, daug domėtis, skaityti, naršyti. Kiti gidai yra išversti iš anglų kalbos, o šis – labiau pritaikytas lietuviui.

- Papasakokite plačiau. Kuo „Savas Londonas“ skiriasi nuo įprastinių Londono gidų?

- Jame aprašomos lietuviškos vietos. Yra netgi atskiras skyrius „Lietuviškas Londonas“, kuriame aprašomi lietuviški restoranai, lietuvių knygynas, parduotuvė, netgi galerija. Šias vietas rekomendavo viena tų minėtų ekspertų – žurnalo „Londonietė“ redaktorė.

Taip pat gide pateikiama įvairiausių įdomybių, kaip tam tikri vietos gandai bei istorijos ar net vyraujančios nekilnojamojo turto kainos. Kita vertus, patariama ir kur nereikėtų liežuvauti lietuviškai, nes galite būti nugirstas ten dirbančių tautiečių.

- Jei jau prakalbome apie Londone dirbančius lietuvius, knyga labai aktuali turistams, tačiau galbūt joje kažką naudingo atrastų ir emigrantai?

- Iš tiesų knygoje emigrantų stengiausi per daug neliesti, tačiau perskaitę jie galėtų patys iš naujo pažvelgti į miestą. Be to, tiek pateikiami praktiniai patarimai, tiek istorija ypač vertingi tiems emigrantams, kurie šiek tiek prasčiau kalba angliškai.

Tarkim, parlamento internetinė svetainė yra tokia sudėtinga, jog net žmogui, pratusiam naršyti ir puikiai kalbančiam angliškai, ilgai trunka informacijos paieška. Aš stengiausi atrinkti tai, kas reikšmingiausia, ir pateikti skaitytojui jau patogiai paruoštą medžiagą. Man ir pačiai buvo labai įdomu daug ką išsiaiškinti.

- Atradote kokių nors paslapčių?

- Taip, rašydama sužinojau daug naujų dalykų. Pavyzdžiui, kad ir Covent Garden (liet. Vienuolyno sodas) rajone, kuris yra pakankamai turistinis, prieš daugiau kaip 500 metų buvo įsikūręs vienuolynas, kurio sode augintos daržovės buvo parduodamos visame Londone, iš čia ir kilo rajono pavadinimas). Vėliau, karaliui Henrikui VIII-ajam uždarius vienuolyną, ten įsikūręs turgus.

 Pasirodo, prieš šimtmečius tame turguje pasirodęs ananasas buvo tikras prabangos dalykas, kurį žmonės kartais net išsinuomodavo – pasidėdavo per puotą ant stalo dėl grožio, bet nevalgydavo.

Taip ananasas tapo to turgaus, o kartu ir viso Covent Gardeno simboliu ir dar iki šiol jis kaip ženklas gana plačiai vartojamas, pvz., yra šokių studija, pavadinta „Pineapple studio“ (liet. Ananaso studija).

Žinoma, visa tai smulkmenos, bet jas vis tiek smagu žinoti ir nemažai jų yra knygoje.

- Teko girdėti, jog šiame gide yra ir patarimų, kaip pramogauti ar pietauti pigiau. Ar tai gali atverti galimybes Londone atostogauti ir mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms?

- Taip, restoranai ir kitos vietos yra suskirstyti pagal kainas. Tikrai galima tiek skaniai pavalgyti, tiek daug pamatyti ir be didelių išlaidų, o kartais ir visai nemokamai. Knygoje yra skyrius „Nemokamas Londonas“.

Dykai galima išvysti įvairių pasirodymų, pasiklausyti rečitalių bažnyčiose. Ko vertas vien jau pasivaikščiojimas viename nuostabių parkų, gėlių turguje arba kiek išprotėjusiame, tačiau labai išskirtiniame prekybos centre „Harrods“ – niekur pasaulyje daugiau neteko pamatyti gyvūnų krautuvėlės su šunų sveikatingumo centru, tortais šunims ar deimantais inkrustuotais antkakliais.

Būtina paminėti ir tai, jog neatsiejama laisvalaikio dalimi yra tapusios galerijos, nepaprastai daug lankytojų sulaukia žymioji „Tate Modern“, o svarbiausia, kad visos nacionalinės galerijos yra visiškai nemokamos, tad yra, ką veikti, ir neturint krūvos pinigų.

- Regis, šiame Londono gide išties daugybė patarimų. Kaip pavyko juos visus sutvarkyti?

- Knyga suskirstyta į skyrius pagal temas. Pavyzdžiui, pirmas skyrius vadinasi „Valstybę valdantis Londonas“, t.y. Parlamento ir Bakingemo rūmai.

Antras skyrius – „Pramogaujantis Londonas“, jame aprašomos vietos, kuriose telkiasi teatrai, restoranai, barai ir pan.

Dar kitame skyriuje kalbama apie turistinę pietinę upės pakrantę, apie „Prabangos mėgėjų Londoną“, yra net skyrius „Slaptasis Londonas“.

Kiekviena dalis prasideda trupučiu istorijos (visgi nereikia pamiršti, jog Londonas – kone dviejų tūkstančių metų senumo miestas ir istorija čia slepiasi po kiekvienu akmenėliu), tuomet papasakojama, ką tame rajone galima nuveikti ir pamatyti, vėliau, kur kažką prasmingo įsigyti ir galiausiai, kur skaniai pavalgyti, atsipalaiduoti bei pasilinksminti. O ko daugiau ir reikia turistaujant?

- Minėjote „Slaptąjį Londoną“, kas tai?

- Dabar šiame mieste labai išpopuliarėjo visi slapti dalykai. Pavyzdžiui, slaptas kinas. Viskas vyksta maždaug taip: užsiregistruoji jų Facebook puslapyje ir gauni informaciją, kada parduodami bilietai, bet nežinai, nei kur, nei koks filmas bus rodomas, ir lauki nuorodų, nuvedančių tave į tam tikrą rajoną, kur jau pasiekus tikslą prasideda tikrų tikriausias šou tam tikro filmo tema.

Yra tekę dalyvauti tokiame filmo „Arabijos Lorensas“ renginyje – buvo daugybė persirengusių aktorių su tikrų tikriausiais žirgais, kupranugariais, o veiksmas vyko kolonijinio tipo rūmuose, kur net maistas buvo pagamintas specialiai to filmo tematika.

Vyksta taip pat slaptas bingo žaidimas bei kitos pramogos, bet norint sudalyvauti, tuo būtina domėtis.

- Pakalbėkime apie gyvenimą Londone. Dirbate garsiose pasaulio televizijose, esate viena iš nedaugelio tiek daug pasiekusių emigrantų. Kokia Jūsų sėkmės paslaptis ir ar ji atsiskleidžia leidinyje?

- Nežinau, man atrodo, jame atsiskleidžia, kad mėgstu pakeliauti, skaniai pavalgyti, papramogauti, ir „pasikultūrinti“ (juokiasi). Šiaip pati sėkmė yra labai reliatyvus dalykas. Tarkim, aš manau, kad esu pakankamai pasiekusi, tačiau darbas televizijoje nėra toks jau „glamūrinis“, kaip gali atrodyti.

Iš tiesų yra daug vadinamosios televizinės virtuvės, juodo darbo, tokio kaip tekstų šifravimas. Galų gale, aš ir neuždirbu labai daug pinigų, neturiu čia įsigijusi namų ar susikrovusi turtų.

Londonas – brangus miestas ir labai naivu tikėtis čia pinigų, augančių ant medžių.

Kita vertus, sėkmės siekti gali kiekvienas, nors tai ir nėra lengva.

- Tad kas taip stipriai laiko šiame mieste?

- Man labai patinka Londonas. Prieš beveik 11 metų atvykau čia ne aukso kalnų ieškoti, o studijuoti, bet nuo pat pradžių čia jaučiausi labai gerai. Gyvenimas Londone kasdien gali būti nuotykis, vis galima atrasti kažką naujo. Man vis dar smagu kiekvieną kartą pasivaikščioti ta pačia pietine upės pakrante ir pasižvalgyti, kokie įvairūs čia žmonės.

Labai žavi ir pačių britų humoras bei charakteris.

Gali pasirodyti keista, bet 2005 metais įvykusi Londono teroristinė tragedija bene geriausiai atskleidė, kokio tipo žmonės yra britai. Jie tvirto būdo žmonės, nesileidžia lengvai įbauginami.

Pati dirbau amerikiečių televizijoje, mačiau, kaip visi rauda ir panikuoja, o londoniečiai, ramiai susivaldę, vėl sėda į savo traukinius ir važiuoja į darbą, neleisdami, kad kažkokie teroristai išmuštų juos iš vėžių ir gadintų jų kasdienį gyvenimą.

- Knygoje pateikiami ne tik Jūsų, bet ir kitų garsių Londone gyvenusių ar gyvenančių lietuvių, tokių kaip Beata Nicholson ar Andrius Užkalnis patarimai. Ar rekomendacijos sutapo, o gal atvirkščiai – kiekvienas pateikėte savo miesto viziją?

- Žinoma, pasitaikė skirtingų dalykų, tačiau nemažai rekomenduojamų vietų kartojasi, bet galbūt nereikia tuo per daug stebėtis - tiesiog yra vietų, kurios tikrai puikios ir jas būtina aplankyti, pvz. Karališkoji opera.

Kartais žmonės nenori lankyti turistinių vietų, laiko jas banaliomis, bet nereikėtų pamiršti, jog veikiausiai yra priežastis, kodėl jos taip mėgiamos turistų.

Mano patarimas: neaplenkite ir populiariausiųjų vietų, galbūt jums jos patiks. Po to galbūt klaidžiodami siauromis gatvelėmis aptiksite kokią nors nedidelę galeriją ir tai bus jūsų paslaptis. Svarbiausia gyventi atviromis akimis.

Pabaigai norėjau visus padrąsinti apsilankyti, nes tai labai didelis, senas ir geras miestas. Čia visuomet atsiras, ką nuveikti įvairaus storio piniginėms ir bet kokiu oru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.