A. Kubilius: „Ką darysime, jeigu ES neras pakankamo finansavimo atominei elektrinei uždaryti?“

Ignalinos atominės elektrinės

Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo proceso priežiūrai parlamentinė kontrolė būtina, sako A. Kubilius.<br>R. Danisevičius
Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo proceso priežiūrai parlamentinė kontrolė būtina, sako A. Kubilius.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 11, 2012, 7:28 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:57 AM

„Šiuo metu kaip tik lankosi EP delegacija. Tai - svarbus vizitas. Parlamentinės kontrolės tiek iš EP, tiek iš Seimo šiam svarbiam projektui tikrai nebus per daug.

Ankstesnė patirtis parodė, kad kai kurios sutartys buvo pasirašytos nelabai racionalios, galbūt valdymo sistema nelabai racionali, todėl susiduriame su problemomis derėdamiesi su rangovais, su „Nukem“ kompanija“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė jis.

Premjeras priminė, jog Europos Sąjunga yra įsipareigojusi skirti adekvatų finansavimą uždarymo procesui ir paskaičiuoti, kiek tokiam milžiniškam projektui skirti pinigų.

„Pati uždarymo kaina yra pakankamai gerai žinoma ir ne kartą svarstyta įvairiuose forumuose ir donorų konferencijose. Tačiau kitas klausimas, ką turėsime daryti, jei ES neturės galimybių ir neras tokių resursų skirti pakankamo finansavimo taip, kaip buvo numatyta?“, - klausė jis.

Pasak A. Kubiliaus, tokiu atveju tektų peržiūrėti Ignalinos AE uždarymo programą, o kai kurių reikalingų darbų netgi neatlikti laiku.

„Mums svarbiausias dalykas yra garantuoti šio proceso saugumą ir viso proceso tinkamą įgyvendinimą, kurio sudėtinė dalis yra ir tinkamas finansavimas“, - pabrėžė jis.

ELTA primena, jog Lietuva Ignalinos AE uždarymui prašo skirti 770 mln. eurų, tačiau Europos Komisija sutinka duoti tik 200 mln. eurų.

„Noriu priminti, kad ES įsipareigojusi adekvačiai finansuoti Ignalinos AE uždarymą ir pati prižiūri tų pinigų panaudojimą. Tai pinigai, panaudoti ne tikrai pačioje Ignalinos AE, jos uždarymo ir ardymo darbuose, bet panaudota, pavyzdžiui, Elektrėnuose statant naują elektrinės bloką, kuris, kaip žinoma, šį rudenį bus oficialiai atidarytas“, - birželio 21 d. sakė A. Kubilius.

Kita vertus, Premjeras sakė, kad Lietuva nėra patenkinta vėluojančiais jėgainės uždarymo darbais ir juos vykdančių „Nukem“ kompanijos darbų tempais.

„Noriu priminti, kad uždarymas yra bendras ES ir Lietuvos įsipareigojimas, ir jeigu nebus tinkamai finansuojama, tokiu atveju teks peržiūrėti visą uždarymo programą. Mes negalime nefinansuodami uždarymo atlikti tų darbų, kurie yra būtini atlikti“, - pasiteiravus, ką darys, jei ES dviem trečdaliais sumažins finansavimą uždarymui, atsakė Vyriausybės vadovas.

Pasak A. Kubiliaus, šiuo metu yra statomos specialios saugyklos, jų statybų darbai vėluoja. Reaktorių ardymo darbai priklausys nuo ES valstybių sutarimo.

„Negalime įgyvendinti patys vieni to, ką yra įsipareigojusi padaryti visa ES“, - tvirtino Ministras Pirmininkas, pridūręs, kad vienai Lietuvai finansuoti atominės uždarymą yra nepakeliama našta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.