D. Matulionis: Lietuva pasiruošusi kompromisui su EK dėl lėšų Ignalinos AE uždarymui

Lietuvoje viešinti ir į Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo finansavimo klausimus besigilinanti Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto delegacija abejoja, ar Lietuva efektyviai naudoja jėgainės uždarymui skiriamas lėšas, ir žeria priekaištus dėl IAE procesų valdymo, po svečių susitikimo su Lietuvos institucijų atstovais sakė Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis, pabrėžęs, kad Lietuva su EK pasiruošusi kompromisui.

D. Matulionis sakė, kad atrodo, jog Lietuva turi šansų gauti papildomą finansavimą, bet viskas esą „priklausys nuo aplinkybių“.<br>V. Balkūnas
D. Matulionis sakė, kad atrodo, jog Lietuva turi šansų gauti papildomą finansavimą, bet viskas esą „priklausys nuo aplinkybių“.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 11, 2012, 9:39 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:53 AM

Susitikime, be D.Matulionio, dalyvavo Finansų bei Užsienio reikalų ministerijų, Centrinės projektų valdymo agentūros, Valstybinės atominės energetikos inspekcijos bei Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūros atstovai.

„Esminė problema ta, kad jiems kelia abejonių tai, ar mes tikrai efektyviai naudojame dabar skiriamus pinigus, ir buvo toks palinkėjimas - kuo greičiau sutarti dėl svarbiausių projektų, kurie visiems gerai žinomi - branduolinio kuro saugyklos B1 projektas ir B2, B3, B4 - ypač radioaktyvių atliekų kapinynas“, - po susitikimo žurnalistams sakė D. Matulionis.

Kancleris teigė, kad Lietuvai Europos Komisijos pasiūlymas nepriimtinas, nes yra radikalus sumažinimas. EP Biudžeto kontrolės komiteto delegacijai pranešta, kad Lietuva pasiruošusi kalbėti apie kompromisą, kuris „turėtų būti pasiektas artimiausiu metu“. Tiesa, koks jis - D. Matulionis neatskleidė. „Negaliu kalbėti, kadangi tai derybų klausimas. Šiandien negaliu sakyti, koks tenkintų.(...) Noriu dar kartą pabrėžti, kad šis kompromisas, jeigu ir bus pasiektas, tikrai nebus branduolinio saugumo sąskaita „, - teigė jis.

Kita vertus, D. Matulionis sakė, kad atrodo, jog Lietuva turi šansų gauti papildomą finansavimą, bet viskas esą „priklausys nuo aplinkybių“. Kompromiso atveju resursai būtų gaunami iš EK ir Lietuvos valstybės biudžeto asignavimų ar Ignalinos AE uždarymo fondo.

Lietuva Ignalinos AE uždarymui 2014 - 2020 metų laikotarpiu prašo skirti 770 mln. eurų, tačiau Europos Komisija sutinka duoti tik 200 mln. eurų.

EP Biudžeto kontrolės komiteto delegacija Lietuvoje darbą baigs ir savo išvadas pristatys ketvirtadienį. Europarlamentarai, vadovaujami Michaelio Toirerio (Michael Theurer), per kelias vizito dienas susitiko su IAE vadovais, „Nukem“ atstovais, energetikos ministru, Premjero patarėju, atsakingu už derybas su Europos Komisija dėl IAE finansavimo, Ministro Pirmininko kancleriu, valstybės kontroliere, Finansų ministerijos, Seimo ir kitų valstybės institucijų atstovais.

Premjeras Andrius Kubilius yra pareiškęs, kad jeigu Europos Komisija neskirs pakankamo finansavimo projektams, jėgainės uždarymo programą teks peržiūrėti, o uždarymo darbai vėluos.

Ignalinos AE uždarymas buvo viena iš Lietuvos stojimo į ES sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.