Kerštas už meškiukus? KGB savo piliečius apkaltino šnipinėjimu Lietuvai (papildyta)

Minską suerzino meškiukų desantas?

Minsko teigimu, surinktą ir parengtą perduoti Lietuvos specialiajai tarnybai medžiagą sudaro žinios, kurios yra Baltarusijos Respublikos valstybės paslaptis.<br>„Reuters“
Minsko teigimu, surinktą ir parengtą perduoti Lietuvos specialiajai tarnybai medžiagą sudaro žinios, kurios yra Baltarusijos Respublikos valstybės paslaptis.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2012, 7:31 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:08 AM

„Per agentūrinę akciją KGB darbuotojai sulaikė su įkalčiais Lietuvos karinės žvalgybos rezidentą pilietį „F“. Tuo pačiu laiku pagal slaptų žinių perdavimo užsienio specialiajai tarnybai faktą buvo sulaikyti asmenys, kurie palaikė su juo agentūrinius ryšius“, - pranešė Informacijos ir viešųjų ryšių centras.

Tokią veiklą sulaikytieji vykdė Lietuvos Respublikos specialiųjų tarnybų interesais, agentūrai „Interfax“ pranešė KGB Informacijos ir viešųjų ryšių centras.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusijos KGB oficialiame tinklapyje skelbiama informacija apie sulaikytus Lietuvai esą šnipinėjusius Baltarusijos piliečius neatitinka tikrovės.

Pasak Minsko pranešimo, atliekant operatyvinius veiksmus buvo paimta „elektroninių laikmenų, kitų daiktų ir medžiagos, demaskuojančios jų šnipinėjimo veiklą, kuria buvo siekiama gauti slaptos informacijos karinėje srityje, taip pat iš Sąjunginės valstybės bendrosios saugumo sistemos“.

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovas Juozas Kačergius aiškina, kad karinė žvalgyba ir kontržvalgyba paprastai savo operacijų nekomentuoja.

„Karinė žvalgyba ir kontržvalgyba paprastai savo operacijų ar žvalgybinių ar kontržvalgybinių nekomentuoja. Antras dalykas - baltarusiai sulaikė savo pačios piliečius, tai irgi labai įdomus momentas. O trečias dalykas - visi darbuotojai dirba savo įprastus darbus ir nemanyčiau, kad kažkas ypatingo atsitiko. (...) Pas mus nėra sulaikytų žmonių“, - agentūrai BNS sakė J. Kačergius.

Baltarusijos spectarnybų pranešimai apie sulaikytus Lietuvai esą šnipinėjusius asmenis vertintini labai atsargiai, teigia Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

„Pirmiausia, iš pranešimų matyti, kad yra sulaikyti ne Lietuvos, o Baltarusijos piliečiai. Ir aš labai atsargiai žiūrėčiau į Baltarusijos spectarnybų tokius pareiškimus, kuriems pagrįsti trūksta įrodymų. Manau, kad tai Baltarusijos spectarnybų kažkokie veiksmai, į kuriuos stengiamasi įvelti Lietuvą“, - BNS ketvirtadienį sakė A. Anušauskas.

„Stengiamasi paminėti Lietuvos vardą, o tai visiškai atitinka tas neigiamas informacijas apie Lietuvą, kurios pliūptelėjo pastaraisiais mėnesiais Baltarusijos oficialiose žiniasklaidos priemonėse.

Ypač tai susiję su Lietuvos naryste NATO, su kariniais mokymais, kurie buvo vykdomi Lietuvos teritorijoje“, - naujienų agentūrai ELTA aiškino A. Anušauskas.

Jis pažymėjo, kad didelių įtarimų kelia faktas, jog Baltarusijos piliečiai neva patys prisipažino.

„Informacija yra iš Baltarusijos KGB. Ši informacija, kurioje dar nurodyta, kad tie piliečiai prisipažino, mano galva, yra labai abejotina, kadangi mums žinomi Baltarusijos KGB veiklos metodai, kurie buvo taikomi prieš opoziciją“, - kalbėjo NSGK pirmininkas.

A. Anušauskas taip pat prisiminė ir Alesio Beliackio istoriją. Jis svarstė, kad galbūt taip Baltarusija reaguoja į po to vis dažniau atmetamus teisinės pagalbos prašymus iš šios šalies.

„Negaliu nepaminėti, kad toks Lietuvos vardo minėjimas gali būti reakcija į tai, kad Lietuva po pamokančios A. Beliackio istorijos daugiau kaip šimtą kartų atmetė Baltarusijos teisinės pagalbos prašymus, kuriuose buvo jaučiami politiniai motyvai“, - pabrėžė NSGK pirmininkas.

Pasak cituojamos Baltarusijos saugumo žinybos, dokumentais buvo patvirtinti faktai, jog agentų grupė vykdė operacijas, per kurias siekė gauti informacijos, naudodama technines priemones, kad vėliau galėtų siųsti duomenis į užsienį.

„Bendradarbiavimo su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis faktą patvirtina surinkti per tyrimą įrodymai, taip pat pačių kaltinamųjų prisipažįstamieji parodymai“, - cituojamas Baltarusijos KGB.

Taip pat pažymima, kad „surinktą ir parengtą perduoti Lietuvos specialiajai tarnybai medžiagą sudaro žinios, kurios yra Baltarusijos Respublikos valstybės paslaptis“.

„Laiku įsikišus Valstybės saugumo komitetui pavyko išaiškinti užsienio žvalgybos planus, kontroliuoti jos veiksmus ir neleisti padaryti rimtos žalos valstybės gynybinei galiai ir saugumui“, - sakė KGB Informacijos ir viešųjų ryšių centro darbuotojai.

KGB teigimu, minėtiems asmenims iškelta baudžiamoji byla pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 356-ąjį straipsnį - tėvynės išdavystė. Minėtas straipsnis numato laisvės atėmimą nuo 7 iki 15 metų.

Minską suerzino meškiukų desantas?

Liepos 4 dieną buvo pranešta apie tai, kad Švedijos piliečių, protestuojančių prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, pilotuojamas lėktuvas iš Lietuvos teritorijos įskrido į Baltarusiją ir ten išmetė pliušinius meškiukus. Tai, kaip teigiama, buvo paramos kovai už žodžio laisvę išraiška.

Baltarusijos kariškiai paneigė, kad buvo pažeistą jų šalies oro erdvė, o Lietuvos pusė sakė užfiksavusi oro erdvės taisyklių pažeidimą, bet nesiejanti to su pranešimais apie meškiukų desantą.

Kiek vėliau baltarusijos leidinys „Vojeno-političeskoje obozrenije“ pareiškė, kad meškiukų desantas, nesvarbu buvo jis ar ne, yra Vakarų spectarnybų provokacija, kurioje savo vaidmenį atliko ir Lietuva.

„Mūsų tarnybos kariai ir tarnautojai toliau dirba kasdieninį savo darbą“, - sakė Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tyrimų departamento direktorius pulkininkas Juozas Kačergius. KAM atstovai atkreipia dėmesį, kad Baltarusijos KGB praneša, jog sulaikė savo šalies piliečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?