Iššūkis jaunam kariui - ir tvarkingai paklota lova

Kariuomenės organizuojami Baziniai kariniai mokymai arba sutrupintai BKM – vienas iš privalomosios pradinės karinės tarnybos atlikimo būdų. Vis labiau populiarėjančiuose dvylika savaičių trunkančiuose mokymuose gali dalyvauti tiek moterys, tiek vyrai, kurių amžius yra nuo 18 iki 35 metų. Apie Bazinių karinių mokymų subtilybes geriausiai papasakoti gali žmonės, kurie ten mokosi.

Augustiną Baniulį ateiti į Bazinius karinius mokymus paskatino tėtis, kuris daug metų yra įsijungęs į kariuomenės veiklą. A
Augustiną Baniulį ateiti į Bazinius karinius mokymus paskatino tėtis, kuris daug metų yra įsijungęs į kariuomenės veiklą. A
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Nagytė

2012-07-13 20:54, atnaujinta 2018-03-18 04:17

Įspūdžiais pasidalyti įspūdžiais sutiko du jaunuoliai, Bazinių karinių mokymų dalyviai, tai – Deividas Bauža ir Augustinas Baniulis. Abu vaikinai yra abiturientai, į Bazinius karinius mokymus atkeliavo pačiame mokyklinių egzaminų įkarštyje.

Drąsus pasirinkimas, kai tuo tarpu jų bendraklasiai ir draugai veikiausiai mėgaujasi atostogomis, guli prie ežerų ar kitaip smagiai leidžia laiką. Tačiau vaikinai nė kiek nesigaili dėl savo sprendimo, priešingai – juo didžiuojasi.

Augustiną ateiti į Bazinius karinius mokymus paskatino tėtis, kuris daug metų yra įsijungęs į kariuomenės veiklą. Augustinas nuo mažens domisi karišku gyvenimu, ginklais, o labiausiai jam patinka sportas. Jaunuolis rudenį planuoja stoti į Kūno kultūros akademiją, tad Baziniai kariniai mokymai suteiks jam ne tik puikų fizinį pasirengimą, tačiau taip pat ir studijų kainos kompensavimo galimybę.

Deividas tokį vasaros praleidimo būdą pasirinko pats. Vaikinas nuo mažens, kaip ir daugelis berniukų, mėgo žaisti su kareivėliais ar žaisliniais ginklais, tačiau vaikystės pomėgis išaugo į norą „būti tuo žaisliniu kareivėliu“. Deividas rudenį planuoja stoti į Lietuvos karo akademiją. Baziniai kariniai mokymai – pirmas žingsnis studijų link, čia jaunuolis įgaus pradinį, kariui reikalingą, fizinį pasirengimą, pasitikrins, ar ši specialybė kaip tik jam, be to, Deividui bus suteiktas papildomas balas stojant į Lietuvos karo akademiją.

Paprašius išvardyti Bazinių karinių mokymų „minusus“, įsivyravo tyla, nors trūkumų galima atrasti kone kiekvienoje srityje, tačiau jaunuoliai „minusų“ nerado. Pasak jų, čia egzistuoja tik teigiami dalykai. Pirmiausia – disciplina. To išmoksta kiekvienas atėjęs į mokymus. Jaunuoliai teigia, kad čia esi atsakingas ir už save, ir už kitą. Bazinių karinių mokymų taisyklės galioja kiekvienam, vadinasi, jei vienas jų nesilaiko, atsakyti tenka visiems kartu. Taip ugdomas komandos jausmas ir bendra atsakomybė.

Tvarka – gyvenime reikalingas dalykas. Deividas dalijasi įspūdžiu: „ Pirmus kartus klodamas lovą net suprakaituodavau!“. Ir kas būtų pagalvojęs, kad lovą kloti gali būti taip sunku. Fizinis pasirengimas Baziniuose kariniuose mokymuose yra labai svarbus, čia dalyviai stiprina raumenis, taip pat ir ištvermę.

Juk norėdami apginti Lietuvą jie turės būti ištvermingi, stiprūs ir nepalūžti. Pažymėtina, kad prie Lietuvos gynėjų rengimo gali prisidėti ir darbdaviai. Juk išleidę darbuotoją į Bazinius karinius mokymus jo nepraras, o jam sugrįžus, atlyginimas bus subsidijuojamas tris mėnesius. Darbdaviai, priimdami mokymuose dalyvavusį žmogų, taip pat gaus minėtą subsidiją. Todėl Baziniuose kariniuose mokymuose dalyvavęs žmogus darbdaviui yra patrauklesnis.

Įdomu tai, kad Baziniuose kariniuose mokymuose mokosi tiek vyrai, tiek moterys. Jie visi yra lygiaverčiai mokymų dalyviai, tačiau, pasak Deivido ir Augustino, fizinio pasirengimo normatyvai skiriasi. Tačiau po kasdieninių paskaitų ir treniruočių laisvu metu vieni kitiems padeda, pavyzdžiui, moterys ir merginos vaikinams padeda prisisiūti antsiuvus.

Disciplina, daug fizinio pasirengimo, ginklai, griežta tvarka, juk ne kiekvienas gali tai ištverti, o ką daryti, jei dar į šią košę įlipai pats? Atėjai savu noru, tačiau supratai, kad viso to ištverti nepavyks? Deividas ir Augustinas iškart primena, kad tokiu atveju tam yra duota laiko, viena savaitė, kai gali be jokių rūpesčių užsimesti kuprinę ant pečių ir bėgti iš mokymų. Tik ar nepasigailėsi?

Vaikinai vienas kitam pritardami rekomenduoja ateiti į Bazinius karinius mokymus ir neabejoti. Tokia patirtis bus naudinga kiekvienam. „Be to, čia labai skanus maistas!”, - džiaugiasi Deividas, išsklaidydamas visus mitus apie „kareivišką košę“.

Šiuo metu kariuomenės Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje rengiamuose savanoriškuose Baziniuose kariniuose mokymuose mokosi daugiau nei 100 karių – prie mokymų pabaigos artėja aštuntoji Bazinių karinių mokymų laida, o devintosios laidos kariai mokymus įpusėjo. Pirmadienį, liepos 16 d., Mokomajame pulke laukiami dešimtosios laidos naujokai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.