Valdančiųjų konservatorių taryboje - ginčai dėl bausmių nedrausmingiesiems

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.

R. Juknevičisnė pabrėžė, kad balsuojant dėl kandidatų sąrašo, balsuojama ne dėl pavardžių, o dėl principo, sutvirtinančio partijoje kontrolės mechanizmus.<br>P. Mantautas
R. Juknevičisnė pabrėžė, kad balsuojant dėl kandidatų sąrašo, balsuojama ne dėl pavardžių, o dėl principo, sutvirtinančio partijoje kontrolės mechanizmus.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 14, 2012, 9:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:52 AM

Tačiau nepaisant aštrių diskusijų, taryba patvirtino prezidiumo siūlymą po reitingavimo sudarytame sąraše nuleisti žemyn parlamentarus Naglį Puteikį, Rytą Kupčinską ir Joną Šimėną, taip pat siūlymą rinkimuose dalyvaujančius kitus parlamentarus ir vienmandatėse apygardose besibalotiruojančius konservatorius kilstelėti į viršų.

Tarybos patvirtintame TS-LKD rinkimų sąraše pirmuoju numeriu įrašytas partijos pirmininkas premjeras Andrius Kubilius, antrąja - Seimo pirmininkė Irena Degutienė, trečiąja - viena jauniausių parlamentarių, gavusių daugiausią kolegų reitingo balsų Agnė Bilotaitė, ketvirtąja - krašto apsaugos apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, penktuoju - Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma, šeštuoju - Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas, septintuoju - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Rimantas Jonas Dagys, aštuntuoju - užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, devintuoju - parlamentaras Paulius Saudargas, dešimtuoju - parlamentaras Kęstutis Masiulis.

TS-LKD taryba prezidiumo siūlymu N. Puteikį iš 16-os sąrašo vietos pastūmė į 26-ą, R.Kupčinską - iš 18-os į 33-ią, J. Šimėną - iš 31-os į 53-ią.

N. Puteikis baudžiamas už dalyvavimą Drąsos kelio partijos veikloje, R. Kupčinskas bei J. Šimėnas - už periodinį balsavimą Seimo salėje nesilaikant partijos priimtų pozicijų.

Tuo metu rinkimuose dalyvaujančius kitus parlamentarus ir vienmandatėse apygardose besibalotiruojančius konservatorius taryba pakėlė į viršų.

Didžiausią šuolį - per daugiau nei šimtą vietų - į viršų padarė Seimo narys Evaldas Jurkevičius. Jis iš 152-os vietos rinkimų sąraše pakeltas į 50-ą vietą. Seimo nariai Algis Kazulėnas - iš 128-os pastumtas į 49-ą, Rokas Žilinskas - iš 78-os - į 48-ą, Danutė Bekintienė iš 54 - į 47-ą.

Kandidatams vienmandatėse apygardose Ernestui Juškai, Andriui Tučkui, Jonui Jurgeliūnui, Algiui Strelčiūnui, Ramūnui Karteniui, Janinai Galiauskienei, Tomui Petreikiui, Artūrui Listavičiui, Jonui Dieniniui, Gintautui Lukošaičiui ir Vytautui Venckūnui sąraše suteiktos vietos atitinkamai nuo 90-os iki 100-osios.

Dalis kalbėjusių taryboje palaikė Kauno skyrių sueigos išvakarėse pareikštą poziciją, kuria nepritarta partijos vadovybės siūlymams nedrausmingus partijos kandidatus parlamentarus nuleisti reitinguotame sąraše žemyn.

„Baudimas žeminti sąraše nėra teisingas, reikėtų taikyti kitas priemones, kai tvarkytis su nedrausmingais Seimo nariais. Rinkėjai, manau, kaip tik įvertins priešingai tuos Seimo narius ir kaip tada pasijus mūsų partijos prezidiumas?“, - taryboje kalbėjo krikdemų sparno atstovas Povilas Katilius.

Partijos Politikos komiteto narys Andrius Tučkus teigė, jog partijos prezidiumas šįkart laikėsi dvigubų standartų.

„Ar prisimenate, kaip partijos taryba nusprendė nepritarti alkoholio reklamos liberalizavimui ir penki iškiliausi frakcijos nariais tąkart balsavo prieš tokį sprendimą? Kodėl jų tada nesvarstėt?“, - klausė jis.

Vienas nubaustųjų parlamentarų Jonas Šimėnas tikino sąmoningai nedalyvavęs balsavime dėl atominės elektrinės, nes balsų ir be jo užteko.

„Nedalyvavau balsavime sąmoningai, balsų užteko, leidot nusipirkti „darbiečiams“, „paksiniams“. Jei Seimas nebūtų priėmęs sprendimo dėl atominės, tada būčiau nusikaltęs, bet dabar Seimas priėmė sprendimą“ - sakė J. Šimėnas, sukeldamas didesnės dalies tarybos narių pasipiktinimą.

Konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma savo ruožtu pabrėžė, jog be partinės drausmės būtų neįmanoma priimti pačių svarbiausių šaliai strateginių sprendimų. Anot J.Razmos, Seimui balsuojant dėl Atominės elektrinės įstatymo, žinant Valstybės saugumo departamento pateiktą informaciją apie Rusijos pastangas trukdyti šitam projektui, buvo ypatingai svarbus kiekvienas balsas.

Pasak J. Razmos, A. Kubiliui prieš balsavimą dėl atominės elektrinės „tris valandas Valkiūną reikėjo įkalbinėti, bet ir tai nepadėjo“, „visais būdais maldavom, kad Rutkelytė atvestų savo Glavecką, kuris boikotavo“, „Dinių šiaip taip atitempėm“.

J. Razmos teigimu, vienas nubaustųjų parlamentarų R. Kupčinskas iš viso yra nedalyvavęs beveik trečdalyje konservatorių frakcijai privalomų balsavimų.

Anot partijos pirmininko pavaduotojos, krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės, diskusijos partijoje dėl reitingavimo patvirtina, jog partija toli pažengusi demokratėjimo linkme.

„Prisimenu laukus, kai dėl kandidatų daugiamandatėje sąrašo stovėjo dvi eilės - prie Landsbergio ir prie Vagnoriaus kabinetų. Tai tikrai toli į priekį pajudėjome nuo tų laikų“, - dėstė ji.

R. Juknevičisnė pabrėžė, kad balsuojant dėl kandidatų sąrašo, balsuojama ne dėl pavardžių, o dėl principo, sutvirtinančio partijoje kontrolės mechanizmus.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.

Šeštadienį sveikatinimo ir reabilitacijos centre „Atgaiva tau“ vasarojančius konservatorius Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Emanuelio Zingerio kvietimu aplankė ir pasveikino Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.