J. Vilemas: „Visuomenė pritartų AE statybai, jei politikai apie projektą kalbėtų atvirai“

Žinomas energetikos ekspertas,

J. Vilemas mano, kad visuomenė tikriausiai nepritars Visagino AE statybai.<br>R. Danisevičius
J. Vilemas mano, kad visuomenė tikriausiai nepritars Visagino AE statybai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2012, 6:54 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:38 AM

„Ko stokoja dabartinis projekto viešinimas - visi supranta, jog jų (AE šalininkų. - Red.) argumentai yra silpni arba nesugeba atsakyti į užduodamus klausimus. Man atrodo, kad šiuo metu daugiausia šansų laimėti turi to projekto šalininkai, jeigu jie būtų maksimaliai atviri. Kad į visus klausimus turėtų atsakymus, deja, šito nėra“, - BNS sakė J.Vilemas. Jis teigė, kad viena didžiausių problemų yra ta, jog valdžia nekalba apie tai, kas nutiktų įvykus nelaimei Visagino AE.

„Valdžia ignoruoja tą klausimą, ką darytų, jei įvyktų avarija. Sako, kad nieko nenutiks, bet bendra valstybės politika turėtų būti tokia, kad statome objektą, su kuriuo bet kuriuo atveju sugebėtume susitvarkyti“, - sakė J. Vilemas.

Mokslininkas teigia, kad tokia nedidelė valstybė, kaip Lietuva, nėra pajėgi susitvarkyti su avarijos padariniais, nes nelaimės atveju trečdalis valstybės turėtų išsikraustyti, taip pat kiltų konfliktas su kaimyninėmis valstybėmis.

„Turbūt visiem aišku, kad Lietuva nepajėgi su tokio masto avarija kaip buvo Černobylyje ar, kad ir mažesne, kaip Fukušimoje, susitvarkyti“ - aiškino energetikos ekspertas.

Pasak J. Vilemo, referendumo galbūt nereikėtų, jei AE šalininkai pateiktų objektyvius duomenis apie statybą ir pasekmes.

„Žinoma, turėtų būti pagrindinis sprendimas - statyti ar nestatyti - paremtas objektyviais faktoriais: ekonomiškumas, sugebėjimas prižiūrėti objektą, avarijos atveju sugebėjimas susitvarkyti. Jeigu tuos faktorius tenkina, gal ir tos prasmės referendumas neturėtų, bet dabar informacija pateikiama labai netiksli“, - aiškino energetikos ekspertas.

Tačiau jis tvirtino, kad gerai, jog referendumas yra patariamojo pobūdžio, kadangi dėl informacijos stokos visuomenė gali priimti neracionalius sprendimus.

„Kadangi yra informacijos trūkumas, tai visuomenė gali priimti neracionalų sprendimą dėl elektrinės, tai gerai, kad referendumas nėra privalomas“, sakė J. Vilemas.

Pasak jo, politikai taip pat teigia, kad AE yra vienintelis būdas pasigaminti pigios elektros energijos, tačiau, anot jo, esama ir kitų alternatyvų.

„Gal ne visi sutinka su mano pozicija, bet yra visa eilė kitų pasirinkimų apsirūpinti Lietuvai ilgiems metams į priekį elektros energija ne brangesne negu atominės elektrinės, o ypatingai racionaliai naudojant atsinaujinančius šaltinius“, - sakė energetikos ekspertas.

Jis įsitikinęs, kad referendumas nebūtinai nulems Visagino AE projekto ateitį. Pasak J. Vilemo, visuomenei pasisakius neigiamai, gali būti nuspręsta vis vien tęsti projektą.

„Jeigu valdžia nuspręs, kad atominė yra ypatingai naudinga Lietuvai, tada gali rasti būdų įtikinti visuomenę arba vis tiek statyti“, - teigė J. Vilemas.

Seimo sprendimu referendumas dėl AE statybos vyks spalio 14 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.