Konservatoriai nutildė maištautojus

Konservatoriai gavo dūrį iš Kauno, kuris laikomas nepajudinama partijos tvirtove. Bet dešiniųjų lyderis premjeras Andrius Kubilius tai pavadino tik demokratijos apraiška.

Pramogauti į Jonavos rajone įsikūrusį sveikatingumo centrą „Atgaiva tau” savaitgalį susirinkę politikai pirmiausia ėmėsi rimtų darbų.<br>P. Mantautas
Pramogauti į Jonavos rajone įsikūrusį sveikatingumo centrą „Atgaiva tau” savaitgalį susirinkę politikai pirmiausia ėmėsi rimtų darbų.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas ("Lietuvos rytas")

Jul 16, 2012, 9:08 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:09 AM

Pramogauti į Jonavos rajone įsikūrusį sveikatingumo centrą „Atgaiva tau” savaitgalį susirinkę politikai pirmiausia ėmėsi rimtų darbų – partijos taryba turėjo patvirtinti kandidatų Seimo rinkimuose sąrašą.

Išvakarėse netikėtą pareiškimą paskelbė Kauno konservatoriai – jie pasipiktino partijos prezidiumo sprendimu trims bendražygiams už bausmę sąraše skirti gerokai prastesnes vietas.

Nemalonę užsitraukė Seimo nariai Naglis Puteikis, Jonas Šimėnas ir Rytas Kupčinskas. Dėl pastarojo ir kilo šurmulys Kaune.

Norėtų aiškesnių argumentų

Kauno skyrių sueigos taryba pareiškė, kad prezidiumo padaryti sąrašo pakeitimai yra nepakankamai motyvuoti ir menkina partijos narių nuomonę.

„Jie tinkamai atstovauja rinkėjų lūkesčiams, turi nemažos dalies jų pasitikėjimą ir autoritetą”, – skelbiama pareiškime.

R. Kupčinsko sūnus Kauno meras Andrius Kupčinskas svarstant šį klausimą skyrių sueigos taryboje nusišalino.

Seime žlugdė balsavimus?

N. Puteikis partijos vadovybei užkliuvo dėl rodomo palankumo buvusiai Kauno apygardos teismo teisėjai Neringai Venckienei, o R. Kupčinskas ir A. Šimėnas nubausti už priešingą nuomonę partijos pozicijai dėl energetikos projektų.

„Negali būti, kad klebonas maištautų prieš popiežių”, – diskusijų metu pareiškė buvęs Vilniaus meras Raimundas Alekna.

A. Šimėnas prisipažino nebalsavęs, bet esą ir be jo paramos užteko balsų priimti sprendimus.

Tai sukėlė konservatoriaus Jurgio Razmos pyktį. Jis siūlė prisiminti, kiek reikėjo pastangų tai padaryti ir kaip prieš balsavimą buvo gaudomi Seimo nariai.

Į tai A. Šimėnas atrėžė, kad partija pirko reikiamus balsus iš „darbiečių”.

Vieni smuko, kiti kilo

Nors visi trys minėti konservatoriai taryboje turėjo rėmėjų, maždaug du trečdaliai jos narių pritarė anksčiau pareikštai prezidiumo nuomonei.

N. Puteikis iš 16-os sąrašo vietos perkeltas į 26-ą, R. Kupčinskas – iš 18-os į 33-ią, o J. Šimėnas iš 31-os į 53-ią.

Kai kuriems politikams nusišypsojo sėkmė smarkiai pagerinti savo pozicijas. Seimo narys Evaldas Jurkevičius iš 152-os vietos pakilo net į 50-ą.

Taisykles norėtų žinoti iš anksto

Vygandas Gudėnas, Tėvynės sąjungos Kauno skyriaus sueigos tarybos pirmininko pavaduotojas:

- Norėtųsi iš anksto žinoti žaidimo taisykles, mat niekas anksčiau nepranešė, kad, Seimo nariui pareiškus kitokią nuomonę, jis bus baudžiamas.

Partijos viduje taip pat turi būti demokratija, negalima ignoruoti žmonių nuomonės. Todėl ir paskelbėme pareiškimą, kurį priėmėme sutartinai.

Ar šis pareiškimas artėjant Seimo rinkimams nepanašus į sąmokslą? Ne, mūsų partija yra vieninga, tačiau tai signalas, kad visi turi aiškiai žinoti ir suprasti, ką ketiname daryti.

Pirmosiose gretose – žinomi vardai

Pirmasis partijos sąrašo kandidatų į Seimą daugiamandatėje apygardoje dvidešimtukas: A. Kubilius, I. Degutienė, A. Bilotaitė, R. Juknevičienė, J. Razma, A. Anušauskas, R. Dagys, A. Ažubalis, P. Saudargas, K. Masiulis, K. Starkevičius, V. Juozapaitis, V. Stundys, V. Aleknaitė-Abramikienė, M. Adomėnas, A. Vidžiūnas, A. Matulas, D. Kreivys, S. Šedbaras, V.V. Margevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.